Gravid i vecka 3

Gravid vecka 3

Gravid vecka i 3! Vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 3? Följ din utveckling under graviditeten i vår graviditetskalender.

Allt om utvecklingen i vecka 3

Grattis du är gravid! Graviditetsbeskedet är för många starten för en stor förändring i livet. Antagligen en större förändring än vad man kan föreställa sig. Hur graviditeten blir varierar från kvinna till kvinna och det är svårt att säg att det kommer bli på något specifikt sätt.

När du är gravid i vecka 3 vet du sällan om att du är gravid. Ägglossning har skett och ett ägg är på väg upp längs den ena av de två äggledarna till livmodern. Detta sker vanligtvis 12-16 dagar före nästa mens.

Du kan redan nu känna ömmande bröst, illamående och molande smärta i magen som liknar den som många kvinnor känner innan sin menstruation. Normalt varar en graviditet i cirka 280 dagar, vilket är desamma som 40 veckor (från den senaste mensens första dag).

Graviditeten delas normalt in i tre delar som kallas trimestrar. Den första trimestern pågår till och med vecka 13, den andra mellan vecka 14 och 27 och den tredje från vecka 28 till att barnet föds.

Faktaruta vecka 3

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 37 veckor
  • Hur stort är barnet i vecka 3? Sannolikt runt 0,1-0,2 millimeter

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 3 – du blir gravid

Befruktningen sker i äggledaren, där mannens spermier möter kvinnans ägg. Ägget förflyttar sig sedan ner till livmodern, vilket är en resa som tar 3-4 dagar. Det är väldigt svårt att fastställa när själva befruktningen inträffade. Därför räknar man graviditeten från den sista mensens första dag, dvs ungefär två veckor innan den faktiska befruktningen.

Vissa kvinnor säger att de kan känna när de blir befruktade, men de flesta är ovetande. Livmodern är nu stort som ett litet päron och är fullt av liv. Läs mer om att bli gravid.

I början så delar inte ägget och mamman blod och näring, utan detta förser sig ägget själv med. Näringen kommer från den så kallade gulesäcken, vilken är aktiv fram till dess att moderkakan har bildats.

Gravid vecka 3 – din kropp

Redan när du planerar att bli gravid så bör du börja äta tillskott av folsyra. Har du inte börjat så rekommenderas du att börja med det så snart som möjligt. Folsyra köper du på apoteket eller online och finns speciellt för dig som vill bli eller är gravid. Röker eller snusar du så bör du självklart sluta!

Det syns under denna vecka inte på kroppen att du är gravid. Antagligen vet du inte ens om det.

Mer om: Tidiga graviditetssymptom

Vad är det som gör att du misstänker att du är gravid i vecka 3? Dela gärna med dig:

Vad är det som gör att du misstänker att du är gravid?
852 röster · 3015 svar

Nu är du gravid i vecka 3:

» Vecka 2    » Vecka 4

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 3 läste även om hur och när man blir gravid och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.

Veckokalender
prenumerera idag

Få fakta skickat till din mailbox varje vecka med information om vad som händer just nu i din graviditet. Det är helt gratis.