fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Fostervattensprov under graviditeten

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Detta görs genom att man med en liten nål suger ut fostervatten innehållande celler och annan genetisk information om fostret. Vid fostervattenprov föreligger en något förhöjd risk för missfall.

Fostervattenprov

Ett fostervattenprov föregås nästan alltid av ett KUB-test eller ett trippeltest som visat på förhöjd risk för kromosomavvikelse. Testet görs endast om det föreligger en förhöjd risk. Ett erbjudande om fostervattenprov är frivilligt och beslutet om det ska genomföras eller inte är helt och hållet den gravida kvinnans.

Idag erbjuds den gravida kvinnan ibland att göra ett NIPT-test, som är mer tillförlitligt än ett KUB-test, innan beslut om fostervattenprov behöver fattas. Här kan du läsa mer om NIPT-test.

Läs även: Fakta om ultraljud

När kan man göra ett fostervattenprov?

Ett fostervattensprov brukar tidigast genomföras i graviditetsvecka 15. Vilka som erbjuds testet är olika beroende på var i landet du bor. Om du erbjuds undersökningen så är den kostnadsfri under förutsättning att du fått remiss.

Vad visar ett fostervattenprov?

Provet visar hur många kromosomer fostret har samt om det finns större förändringar på kromosomerna. Provet kan även med säkerhet tala om fostrets biologiska kön (vilket du kan få veta om du så önskar). Ett fostervattenprov kan endast ge svar om vissa typer av förändringar.

Läs mer: Vad är normalt när du är gravid?

Inför fostervattensprovet

Då det föreligger en något förhöjd risk för missfall vid fostervattenprov så görs ofta ett KUB-test före provet. Vid detta bedöms en först sannolikhet för kromosomavvikelser, vilket gör att det kan fungera som underlag för definitivt beslut. Innan provet genomförs så kontrollerar läkaren om du som är gravid har Rh-positiv eller Rh-negativ blodgrupp. Om du som är gravid har Rh-negativ blodgrupp får du en spruta efter fostervattensprovet. Sprutan hindrar de problem som kan uppstå om fostrets och ditt blod möts. Är du Rh-positiv behöver du ingen spruta. Det går bra att ta med någon under provtagningen.

Läs även: Fakta om fostervatten

Varför gör man ett fostervattenprov? 

Orsaken till varför man väljer att göra ett fostervattenprov kan variera. Den vanligaste anledningarna är:

  • Det finns tidigare barn med kromosomavvikelser
  • Ultraljudsundersökningen visar på fynd som sannolikt innebär en ökad risk för att fostret ska ha en kromosomavvikelse.
  • KUB-undersökningen visar på en ökad risk för kromosomavvikelse.

Hur genomförs ett fostervattenprov?

Fostervattensprov utförs så att undersökning av fostrets kromosomer kan ske. Främst är det avvikelser i antal och utseende, som det är möjligt att undersöka med provet. Provtagningen utförs av läkare och graviditeten skall vid undersökningstillfället vara minst 15 hela graviditetsveckor. Besöket tar ungefär en halvtimma, men själva provtagningen tar bara ett par minuter.

Vid undersökningen så börjar man med ett ultraljud som visar hur länge graviditeten pågått om det är fler än ett foster (läs mer om ultraljud). Därefter tvättar läkaren magen med desinfektionsvätska och klär den med sterila dukar.

Läkaren tittar efter fostervatten med hjälp av ultraljud och för samtidigt in en tunn nål genom magens hud in i livmodern. En liten del av fostervattnet, en dryg tesked, sugs upp genom nålen i en spruta. Sticken känns nästan inte alls, så ingen bedövning behövs. Det kan dock upplevas som lite obehagligt. Fostervattnet är ofta svagt gulfärgat. Även om man tar ut en liten mängd fostervatten så finns det tillräckligt med fostervatten kvar, och det nybildas dessutom hela tiden så att mängden vatten återställs. Efter provtagningen kontrolleras även fostrets hjärtljud.

Efter fostervattensprovet

På provtagningsdagen bör du undvika att lyfta tungt eller att träna. Undvik även bad och sex under dagen och nästkommande dag. Direkt efter provtagningen kan en del kvinnor känna lite kramp, blöda lite eller läcka lite fostervatten ur slidan. Det ska försvinna fort, om det pågår i flera timmar, eller om du får feber, ska läkaren kontaktas.

Resultat och svar efter fostervattensprovet

Redan inom en vecka får du ett svar som visar om fostret har Downs syndrom eller någon annan av de vanligaste kromosomförändringarna. Någon sällsynt gång kan man också se att en del av en kromosom fattas eller att en del är där för mycket. En fullständig analys av fostervattensprovet kan även ge svar på om fostret har mycket ovanliga kromosomförändringar, men detta tar två till tre veckor. Om allt ser bra ut så får du ett brev från laboratoriet som talar om detta. Om någon avvikelse hittas i provet så ringer en läkare för att meddela svaret och boka tid för återbesök.

I 99 fall av hundra är provsvaret negativt, vilket innebär att barnet inte har någon kromosomavvikelse.

Risk för missfall vid fostervattenprov

Fostervattenprov är ett av få tester där man med nästan 100 % säkerhet kan fastställa om fostret har Downs syndrom eller andra skador. Risken för missfall ligger dock på mellan 0.5–1 % vid fostervattenprov. Den förhöjda missfallsrisken är borta efter två veckor. För att minimera risken används trippeltestet eller KUB-testet som underlag inför ett beslut om att göra fostervattenprov eller inte.

Det finns också en liten risk för infektion. Även fostervattnet kan infekteras men det är extremt sällsynt. Färre än 1 på 1000 drabbas av det. En infektion i fostervattnet leder oftast till missfall.

De som läst avsnittet om fostervattenprov läste även mer om KUB-testtrippeltest eller om ultraljud.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Flera program och övningar för dig som vill träna gravidyoga hemma. Yoga för gravida passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.