moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Vad är moderkakan? Hur fungerar moderkakan?

Moderkakan är ett tillfälligt organ som ger din bebis näring under nio månader. Utvecklingen av moderkakan börjar redan några dagar efter befruktningen. Moderkakan tar under graviditeten emot näring och syre via moderns blod och överför det till fostret.

Moderkakan kallas även för placentan. Den sitter fäst på insidan av livmoderväggen och växer precis som fostret under graviditeten. En moderkaka som från början sitter långt ner flyttas ofta upp under graviditeten, eftersom den dras uppåt när även livmodern växer. En moderkakas vikt varierar mellan ett halvt och ett kilo. Moderkakan fungerar som fostrets lunga, tarm, lever och njurar. Moderkakan fungerar med andra ord som ett extra organ åt fostret tills kroppen kan klara sig på egen hand.

Hur fungerar moderkakan?

Moderkakan är ett tillfälligt organ som bara finns i kroppen hos däggdjur av honkön under graviditeten. Den utvecklas redan 5-6 dagar efter befruktningen, då ägget precis fäst på livmoderns slemhinna. Precis innan denna händelse har några få celler separerats från det befruktade ägget, vilka blir till fosteranläggningen och de andra cellerna utvecklas till moderkakan. Under de första veckorna förgrenar sig moderkakan med rötter som växer inåt i livmoderns slemhinna. Efter cirka fyra veckor är moderkakan utvecklad till en unik skapelse.

moderkakan

Sidan som visas är den som är vänd mot barnet, med navelsträngen uppe till höger. Den andra sidan är fäst på livmoderväggen. Det vita som ligger runt om är rester efter fostersäcken. Foto: Jeremy Kemp

Moderkakan består av två olika delar. Den ena delen av moderkakan är genetiskt och biologiskt en del av fostret, medan den andra delen är den del av modern. Moderkakan tar emot näringsämnen och syre från moderns blod och överför det till fostret. Samtidigt tar moderkakan emot avfallsprodukter från fostret som moderns kropp gör sig av med. Dessa två olika delarna fungerar parallellt med två skilda blodomlopp. Gränsen mellan de två delarna utgör en mur som tar bort det mesta som kan skada fostret, som exempelvis bakterier. Alkohol, tobaksrök, en del mediciner och virus är dock exempel på ämnen som kan ta sig igenom denna mur.

Mellan moderkakan och fostret löper navelsträngen, som består av blodkärl och bindväv. Dessa blodkärl transporterar avfallsämnen via moderkakan, tillbaka till mammans blod. Mamman gör sig av med avfallsämnena genom lungor och njurar. Vid förlossningen kommer moderkakan ut efter barnet i det så kallade efterbördsskedet. Navelsträngen klipps av strax efter födseln och på de flesta ställen får pappan frågan om han vill klippa av den.

Komplikationer relaterade till moderkakan

Det är ovanligt, men ibland kan det uppstå problem eller komplikationer i moderkakan. Här nedan har du ett par exempel på vad som kan inträffa.

Placenta previa (föreliggande moderkaka): Om moderkakan sitt lågt kan den orsaka blödningar under sista delen av graviditeten. Förlossning måste ske genom kejsarsnitt om moderkakan ligger över inre livmodermunnen.

Abruptio placentae (lossning av moderkakan): Detta händer i en av 200 graviditeter och i regel är det endast en liten del av moderkakan som lossnar vilket gör att fostret fortfarande kan få syra fram till det blir förlöst. Om du blöder under sista halvan av graviditeten så ska du genast kontakta förlossningsavdelningen.

Placentainsufficiens (försämrad moderkaksfunktion): En försämrad moderkaksfunktion innebär, precis som det låter, att moderkakan inte fungerar som den ska. Det tydligaste tecknet på att något är fel är att fostret inte växer som det ska.

Placenta accreta (fastsittande moderkaka): Det kan hända att moderkakan växt för långt in och att den inte lossnar vid förlossningen.

Läs även: Livmodern under graviditeten

De som läst avsnittet om moderkakan läste även mer om man kan äta moderkakan, hur det går till med registrering av namn, faderskapsintyg och vårdnadsfrågor samt mer om separation.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
barn sol strand

Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.