napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Felaktigt bett med napp eller tumme

Ett barn som suger ofta och intensivt på tummen eller på en napp får ofta ett felaktigt bett.

Vanligtvis blir det så att framtänderna i överkäken kan stå ut något, sk öppet bett, och de får då inte kontakt med underkäkens framtänder när tänderna bits ihop. De utstående framtänderna kan göra det svårare att komma åt med tandborsten vid tandköttskanten och det ökar även risken för större skador på tänderna om barnet skulle ramla.

Tumsugning påverkar i många fall bettet mer än nappen då tummen är längre tid i munnen än nappen och används högre upp i åldrarna. Ett tips kan vara är att försöka minska på barnets användande av napp eller tumme. Försök att exempelvis bara låta barnet suga vid insomnande eller vila. Bara genom detta kan tändernas läge förbättras. Försök alltid att få barnet att sluta med napp och eller tumme innan de permanenta tänderna kommit fram. Klarar barnet av att sluta innan de nya tänderna kommer så rättar tänderna ofta till sig av sig själv när de nya kommer fram. Ibland kan det dock krävas tandställning när barnet kommer i skolåldern.

Läs mer om tändernas framkomst.

De som läst avsnittet om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna läste även mer om att suga på tummen och om att använda napp.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.