Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Vid en babyshower är det brukligt att leka lekar och att ha olika aktiviteter relaterat till graviditeten. En babyshower ska vara rolig lekar gör tillställningen både glädjefylld och minnesvärd.

I denna artikel får du uppslag på olika lekar och aktiviteter som är roliga att ha vid en babyshower. Det är såklart viktigt att du utgår ifrån den gravida kvinnan och vad hon uppskattar. 

Läs även: Allt om hur en babyshower går till.

Vem ordnar lekar till babyshower

Den som ordnar eller bjuder in till en babyshower är också den som brukar ordnar lekarna. Om en person inte vill ta på sig allt (lekar, bakning, dekoration, etc) så är det inte fel att dela ut några av uppgifterna så att inte allt faller på en och samma person. I vissa sällskap finns det en given person som älskar lekar. I andra sällskap är det ingen som vill stå i centrum och hålla i lekarna. 

Ett alternativ när ingen vill agera lekledare under hela babyshowern är att skriva ut lekarna på små lappar och lägga dem i en skål. Deltagarna drar i början av tillställningen varsin lapp och ansvarar sedan för den specifika leken. Lekarna kan även fördelas innan dagen för babyshowern så att var och en även får i uppdrag att införskaffa material för sin lek eller aktivitet.

Olika typer av lekar till en babyshower

På en babyshower finns olika typer av lekar att välja mellan. Många uppskattar quiz / frågesport. Andra föredrar pussel och kluriga uppgifter. Andra gillar fysiska aktiviteter och lekar. Välj något som tilltalar alla, men ha den gravida kvinnan i fokus. Tänk på att hon kanske inte kan göra allt som hon kunde göra innan hon blev gravid.

Lekar till babyshower

Här har vi listat 25 olika lekar och aktiviteter som passar utmärkt till en babyshower.

Lek 1 – gör ett personligt klädesplagg

Detta är en aktivitet som kan pågå under hela tillställningen. Köp ett plagg, ex en body, som är helt vit. Köp sedan textilpennor i önskade färger och be deltagarna att rita något eller skriva något på plagget som är personligt just för dem. Plagget blir på detta sätt väldigt personligt och fungerar som en slags gästbok vid babyshowern. 

Lek 2 – vad är det i blöjan?

Denna lek är en riktig klassiker. Till leken behöver du ungefär 5 oanvända blöjor. Innan deltagna kommer så lägger du olika typer av choklad i varje blöja och smälter den. Deltagna ska sedan gissa vilken sorts choklad det är i de olika blöjorna genom att skriva ner sin gissning på en lapp. Vill du ha en enklare variant så kan du låta deltagarna se de olika originalförpackningarna till chokladen så att gissningarna begränsas. Ett tips är även att numrera blöjorna så att du själv håller reda på vilken blöja som är vilken. 

Lek 3 – gissa barnets födelsedatum

Detta är en lek till babyshower som inte ger svaret förrän barnet är fött. Den går helt enkelt ut på att deltagarna ska gissa vilken dag de tror att barnet föds. Vill man göra en mer komplex variant av denna lek så kan man förbereda en fin kalender som visar alla datum 2 veckor innan och efter det förväntade förlossningsdatumet. I kalendern får deltagarna sedan skriva sin gissning i datumrutan och de kan då även fylla i en gissning på barnets längd och vikt. Detta brukar vara ett kul minne för den gravida kvinnan när förlossningsdagen närmar sig.

Lek 4 – barnets första år

Denna lek är trevlig men den kräver lite arbete. Gör en årskalender (gärna en dagboksvariant), eller köp en färdig om barnet är beräknat i början av året. Låt alla som deltager på er babyshower gå igenom kalendern och fylla i olika datum ex vilket datum kommer barnet att födas, hur långt kommer det att vara, vilken dag tror ni barnet kan sitta, rulla, krypa osv. Den blivande mamman kan sedan spara denna bok för att fylla i rätt svar när de inträffar. Ett trevligt sätt att addera en extra dimension till de traditionella böckerna för ”barnets första år”. 

Lek 5 – namnleken

Dela in er i lag och ha ett tidtagarur redo. På en bestämd tid ska varje lag komma på så många namn som möjligt som börjar på en viss bokstav. Exempelvis; säg så många namn ni kommer på som börjar på bokstaven A. Ni har 30 sekunder på er. Ett alternativ är att ni köpt en anteckningsbok där laget skriver ner namnet. På detta sätt får de blivande föräldrarna även en fin lista med namnförslag till barnet. 

Lek 6 – frågesport om barn

Vad vet ni alla om barn? Gör en frågesport där frågorna handlar om graviditet, förlossning och nyfödda. Se vem som kan mest. Vill ni sätta den blivande mamman i fokus så kan hon få förtur på alla frågor. Om hon inte svarar på tio sekunder får vem som helst bryta in. 

Lek 7 – byta blöja

Detta är en uppskattad lek som även ger lite träning för den nyblivna mamman. Till denna lek behövs blöjor och en lämplig docka. På tid ska deltagarna sedan tävla om vem som är snabbast på att byta blöja. Använd gärna en ögonbindel för att göra det extra spännande. Vill du ha den ”riktiga” känslan på leken så lägg lite smält choklad eller Nutella i blöjan. 

Lek 8 – gissa barnmaten

En smaskig upplevelse där ni får mat på köpet. Köp ett antal burkar barnmat och riv av etiketterna (eller häll upp i skålar). Låt sedan alla deltagna smaka. Tävlingen går ut på att man ska gissa rätt smak eller rätt innehåll på barnmaten. Låt smakproven gå runt så att alla deltagare kan smaka och sedan fylla i svaret på varsin lapp. Glöm inte märka burkarna så att du själv håller reda på vilken som är vilken. 

Lek 9 – gissa prylen

När man är gravid är där många saker man måste köpa och hälften av dem har man aldrig hört talas om (och många kan man ju undra om man faktiskt behöver). I denna lek så ska ni fylla en skötväska med saker till det nyfödda barnet. Deltagna ska sedan med ögonbindel ta ut sakerna ur väskan och gissa vad de används till genom att endast känna på dem. Lägg i saker såsom blöjor, flaskor, krämer, nappar och annat som kan passa. 

Lek 10 – para ihop namn och kändis

En lek som är både rolig och underhållande på en babyshower. Leken går ut att man ska para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn. Har du möjlighet så skriv ut en bild på kändisarna och lägg sedan lappar med barnnamnen blandade på bordet. Det är inte helt lätt att gissa eller att förstå varför vissa kändisar har valt just det namn de gjorde… 

Tips: Här har du tips på 24 uppskattade presenter till Babyshowern

Lek 11 – brainstorma babyord

I denna lek gäller det att tänka snabbt. Leken kan göras med olika teman men på en babyshower passar gravidord eller babyord allra bäst. I den här leken kan deltagna tävla i lag eller var för sig. Det du behöver för leken är ett papper och en penna till vardera deltagaren eller lag. På pappret ska alfabetet skrivas uppifrån ner, dvs från A till Ö. Deltagarna får sedan två minuter på sig att komma på så många gravid- eller bebisrelaterade ord som möjligt som börjar på respektive bokstav i alfabetet. Man får endast skriva ett ord för varje bokstav. Den som är klar först eller som när tiden är ute hunnit med flest ord vinner.

Lek 12 – ingen får säga bebis

Lekar på en babyshower ska vara roliga och detta är en sådan lek. Det du behöver till leken är en napp hängandes i ett snöre/halsband till vardera deltagare (du kan såklart även rita och klippa ut små pappersnappar). Alla börjar leken med att hänga nappen runt halsen. Leken pågår sedan under en del av babyshowern då deltagarna absolut inte får säga orden bebis, baby eller barn. Ganska svårt på en babyshower! Om någon bryter mot regeln och säger orden så får den person som först uppmärksammar överträdelsen ta den skyldiges napphalsband och hänga den runt sin egen hals. Den som vid lekens slut har flest halsband runt sin hals vinner. 

Lek 13 – vem är vem

Detta är en lek som kräver lite förberedelse. För att leken ska fungera så be alla deltagarna att ta med (eller skicka dig) en bild på sig själv när de var små. Välj en lämplig ålder då en bild på en nyfödd bebis kan vara svårt. Skriv sedan ut bilderna och blanda dem. Den blivande mammans uppgift är nu att para ihop rätt bild med rätt vän. 

Lek 14- spotta nappen

Detta är en av de lekar som är lite extra äcklig, åtminstone för de som har bacillskräck. Denna tävling går ut på att deltagarna ska ha en napp i munnen och sedan spotta den så långt de bara kan. Det kan vara en fördel att göra detta utomhus då det lätt blir lite kladdigt. Man kan även byta ut nappen mot någon annan babypryl som är lämplig att kasta.

Lek 15 – gör en kärlekslåda

Föräldraskapet innebär ibland stora påfrestningar och alla som har barn vet att det periodvis kan vara jobbigt. Denna aktivitet ger lite extra glädje och stöd när det behövs som mest. Låt alla som är på er babyshower skriva ner ett fint minne eller något glatt budskap på en lapp och lägg sedan lapparna i en fin liten låda eller burk. Den gravida kvinnan behåller sedan denna låda så att hon kan ta fram den när hon behöver lite uppmuntran. 

Lek 16 – gissa omkretsen

En tävling som kan vara känslig för vissa, så välj dina tillfällen. Det du behöver för denna lek är ett garnnystan och en sax. Dessa skickas runt bland deltagarna som var och en ska klippa av en bit av garnet. Tävlingsmomentet innebär att den avklippta garnbiten ska motsvara den blivande mammans omkrets runt magen. När alla klippt av en bit, så får deltagna gå fram och lägga sin garnbit runt magen på den blivande mamman för att se vem som kommer närmast magens omkrets. 

Lek 17 – skapa barnets namn

Detta är en enkel men trevlig lek. För att komma igång behöver du papper, sax och en stor portion fantasi. Skriv den blivande mammans och partnerns namn med stora bokstäver på ett papper. Klipp sedan ut bokstäverna och låt sedan deltagna använda endast dessa bokstäver för att skapa så många olika namnförslag till barnet som möjligt. Den blivande mamman (eller föräldrarna) får sedan rösta fram det vinnande namnet.

Lek 18 – gravid- & baby Alias

Har du spelat spelet Alias så vet du vad detta är och hur roligt det kan bli. För att leka leken så behöver du förbereda kort med olika kluriga ord på som har med graviditet och nyfödda att göra, exempelvis sätesbjudning, mollusker, barnbeck, prematur, osv. Deltagarna ska sedan i tur och ordning dra ett kort och beskriva ordet, utan att säga det, så att de andra deltagna kan gissa vilket ord det är som står på kortet. Deltagarna skriver sitt svar på en lapp som sedan läses upp en och en. Sätt en begränsad tid för att öka spänningen. Rätt svar ger poäng, fel svar ger ett gott skratt.  

Lek 19 – ge nappen till bebisen

Denna lek har du säkert lekt vid flera tillfällen men i varianten ”sätt svansen på grisen”. I denna lek turas deltagna om att vara ”bebis” och de andra deltagarna turas om att med ögonbindel försöka placera nappen i munnen på den utvalda bebisen. Den utvalda sitter på en stol och personen med napp och ögonbindel snurras tills personen förlorat höjd och riktningskänslan. Deltagaren ska sedan försiktigt försöka placera nappen i bebisens mun.

Lek 20 – ge nappen till bebisen (lätt variant)

Detta är en variant av föregående lek men där man istället använder en stor bild på en bebis som hängs upp på väggen. Du kan exempelvis själv rita en bild eller förstora upp ett fotografi och skriva ut. Deltagarna turas sedan om att sätta nappen i bebisens mun genom att rita en napp, med förbundna ögon, där du tror munnen är. Ett ytterligare alternativ till denna lek är att istället sätta spermien på ägget. 

Lek 21 – tömma nappflaskan

En lek som sett till baciller påminner om leken ovanför. I denna lek har man en eller ett par identiska nappflaskor. Dessa fylls med valfritt innehåll och deltagna ska sedan tävla i att först dricka upp innehållet. Kör man med en nappflaska kan det vara lämpligt att ta tid på deltagarna och bästa tid vinner. En annan variant är att låta två och två mötas i en duell. Vinnaren i varje duell går vidare och får sedan möta en annan vinnare tills det bara är en person kvar – vinnaren. 

Lek 22 – en trevlig blöjhälsning

Detta är egentligen inte en lek utan något som är mer åt en personlig present. Innan aktiviteten börjar så behöver ni köpa en eller ett par paket blöjor. Be sedan gästerna att skriva små roliga och inspirerande hälsningar eller budskap på baksidan av några blöjor. Dessa små hälsningar kommer sedan kunna sprida lite glädje när det är dags att byta den sjuttioelfte blöjan en kaotisk natt. Blanda gärna in blöjorna i blöjhögen så att det blir en överraskning när de dyker upp. 

Tips: Så gör du din egen blöjtårta

Lek 23 – frågesport om mamman

Vem av deltagarna känner egentligen mamman bäst. En babyshower ska ju handla om den blivande mamman och det ska såklart även lekarna. Varför inte ha en frågesport om mamman. Leken sätter mamman i fokus som får lyssna på alla galna svar. Deltagarna får tävla och se hur väl de egentligen känner den blivande mamman. 

Lek 24 – rita barnet

En lek som ska lekas med glimten i ögat. Alla deltagarna behöver papper och penna för att sedan rita ett porträtt på hur just de tror att det snart nyfödda barnet kommer att se ut. Detta är en babyshower lek som kan bli riktigt roligt då det sällan finns några suveräna porträttmålare i gänget. Spara gärna bilderna för att jämföra med de första bebisbilderna.

Lek 25 – med andra ord

Med andra ord är en populär lek även utanför babyshower sammanhang. Leken går ut på att du ska förklara ett ord, utan att säga det ord du försöker förklara. På en babyshower så kan leken anpassas genom att du väljer ord relaterat till graviditet och förlossning. Skriv alla ord på små lappar och lägg i en skål. Turas om att dra lappar och förklara ordet på lappen med hjälp av andra ord. Att begränsa tiden brukar göra det roligare.

Lekar till en babyshower ska vara roligt, så välj ut ett antal lekar som du tror att ni alla kommer att gilla – inte minst den blivande mamman. 

Tips: Presenter till BabyShower

De som läste om babyshower lekar läste även mer om att ordna en babyshower samt om ett Gender reveal party.

Fler artiklar för dig med familj

nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.