2dagis barn

Barn på två olika förskolor

Barn på två olika dagis / förskolor. 2 dagis / förskolor kan bli verklighet när föräldrarna separerar och väljer att bosätta sig på olika orter. Det är fullt möjligt att ha ett barn på två olika dagis / förskolor men inte på två olika skolor.

Innehåll i denna artikel

Barn kan tvingas ha två förskolor när föräldrarna separerar

Två olika förskolor kan mycket väl bli verklighet när föräldrarna väljer att gå skilda vägar och bo på olika håll. Det är dock inte alla kommuner som tillåter att man har två förskoleplatser, så detta måste du undersöka via din kommuns hemsida.

Viktigt att tänka på är var barnet är folkbokfört. Det är där barnet är folkbokförts som det kommer att få skolplats, kommer att rota sig, får kompisar och ha större delen av sitt sociala liv. I förskoleålder går det ofta att ha två olika förskoleplatser där barnet går exempelvis varannan vecka, men skolplats går det bara att ha en.

Påverkar två förskoleplatser barnet

I denna fråga tvistar de lärda. Många barnpsykologer hävdar dock att det inte är bra för barnet med två förskolor. Orsaken till detta är att förskolevistelsen för ett litet barn är en stor händelse med många nya människor och regler att förhålla sig till. Denna nya samvaro är inte lätt att ta in för ett litet barn och än svårare när barnen är riktigt små och inte kan göra sig förstådda. Om det är tufft för det lilla barnet att klara denna utvecklingsprocess på en förskola kan vem som helst förstå att två olika förskoleplatser med olika människor och regler är än mycket mer krävande för ett litet barn. Många sakkunniga uttrycker rädsla över att två olika förskolor kan skapa otrygghet hos barn som kan ge konsekvenser för resten av deras liv. Försök att som förälder samarbeta på ett bra så sätt så att ni bara i en absolut sista utväg väljer att placera barnet på två olika förskolor.

Efter förskolan

När barnet börjar i skolan så förändras situationen och man kan inte länge ha två olika platser. Barnet kommer automatiskt att få en plats i den skola som ligger i området / kommunen där barnet är folkbokförd.

De som läste avsnittet om barn på två olika förskolor när föräldrarna separerar läste även mer om maxtaxa och dagisavgift samt om de generella reglerna kring förskola.

Fler artiklar för dig med familj

barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
Barnkalas

Barnkalas

Barnkalas är fantastiskt roligt men när man själv ska fixa barnkalaset uppstår ofta vissa frågetecken. Vi ger dig tips och råd när det är dags för barnkalas.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
lana pengar barn

Låna pengar

Låna pengar till barn eller när du är gravid. Det är dyrt att bli förälder och ibland behöver man mer pengar än vad man kunnat förutspå. Vad ska du tänka på när du ska låna pengar?

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
forhallande

Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.