abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Olika metoder för att göra abort

Du rekommenderas att göra en medicinsk eller en kirurgisk abort med utgångspunk i hur långt gången du är i graviditeten. Som det hörs på namnet så utförs medicinsk abort genom medicinering medan kirurgisk abort utförs genom ett kirurgiskt ingrepp.

Vilken abort metod som används beror på vad som är bäst för kvinnan och beslutet görs alltid i samråd mellan kvinnan och läkare/sköterska. En abort, medicinsk eller kirurgisk, som genomförs på rätt sätt är väldigt säker och riskfri oavsett när i graviditeten skede som man utför den. Desto tidigare du genomför aborten desto enklare och mindre smärtsamt är det.

Introduktion till medicinsk och kirurgisk abort

Innan du genomför en medicinsk eller kirurgisk abort har du rätt att få samtalsstöd. Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som är van vid den här typen av frågeställningar. Detta kan vara med en kurator eller en psykolog. Kvinnan tar ensam beslut om att genomföra en abort. Även om du är mellan 15 och 18 år får du ensam fatta beslut att genomföra en abort utan föräldrarnas kännedom. Det kan dock vara bra att prata med någon vuxen i ens närhet, såsom ens föräldrar, då en abort kan påverka en på både kort och lång sikt. Mår man dåligt är det alltid skönt att ha någon i ens närhet att prata med.

På abortmottagningen inför en medicinsk eller kirurgisk abort bedömer läkaren hur långt graviditeten har gått, oftast genom ett vaginalt ultraljud. Innan man genomför en medicinsk eller kirurgisk abort är det normalt att man tar prov från livmoderhalsen för att bland annat genomföra ett klamydiaprov. Detta gör man för att förhindra att en eventuell klamydiainfektion får fäste i livmodern efter aborten och orsakar livmoder- eller äggledarinflammation.

Medicinsk abort

Medicinsk abort rekommenderas fram till den 9:e graviditetsveckan (8+6) beräknat efter den senaste mensens första dag. Hur långt du är kommen fastställs vid läkarbesöket som föregår aborten. Medicinsk abort är den vanligaste metoden för att genomföra en abort. En medicinsk abort genomförs i två steg:

Steg 1. På sjukhuset eller mottagningen inleds aborten med att du får ta hormontabletter (antiprogesteron). Detta hormon blockerar det gravidbevarande hormonet samt mjukar upp livmodern. Många gravida är i denna fas av graviditeten illamående och har lätt för att kräkas. När du tagit tabletterna är det dock viktigt att du inte kräks inom den närmaste timmen, eftersom metoden i så fall inte fungerar.

Dagen/dagarna mellan behandlingens två steg kan du blöda något och få menssmärtor. Har du ont går det bra att ta receptfria läkemedel såsom Ipren eller Alvedon (rådfråga alltid läkare eller BVC-sköterska innan). Börjar du blöda rikligt eller får väldigt ont ska du kontakta läkare eller sköterska. Detta är väldigt sällsynt.

Steg 2. Efter 1-3 dagar senare får du en andra kur av hormontabletter. Du väljer oftast själv om du vill genomföra detta steg i hemmet eller på sjukhuset alternativt mottagningen. Tabletterna gör så att livmodern börjar dra ihop sig och stöter ut livmoderinnehållet. Efter några timmar får de allra flesta menstruationsliknande smärta och riklig blödning sätter igång, ofta med koagler/klumpar. Detta kan göra väldigt ont och du får därför även smärtlindring. Har du valt att genomföra detta steg i hemmet är det viktigt att du har någon i närheten som kan få dig att känna dig trygg.

Hormontabletterna finns att få i två olika former; antingen så att du kan svälja dem eller som slidpiller som du för in i slidan. Då smärtlindringen du kan komma att få på sjukhuset kan vara av det slag och av den styrka som det inte är lämpligt att köra bil på, så rekommenderas du att lämna bilen hemma.

Normalt är en medicinsk abort över efter detta. I sällsynta fall kan det behövas en skrapning. Vanliga biverkningar efter tablettintaget kan vara smärta, illamående och kortvariga problem med magtarmkanalen. Ungefär fyra veckor efter aborten gör man även ett återbesök då man genomför ett graviditetstest för att säkerställa så att graviditeten verkligen är avbruten.

Kirurgisk abort

Även en kirurgisk abort kan göras tidigt i graviditeten, vilken utförs genom vakuumextirpation eller skrapning (läs mer om hur en skrapning går till). En kirurgisk abort utföras vanligen till och med den 12:e graviditetsveckan (12+6), men i vissa fall utförs den tom den 13:e graviditetsveckan (13+6).

En kirurgisk abort utförs under narkos eller lokalbedövning. På operationsdagen ska du komma fastande till mottagningen och är du rökare bör du inte ha rökt sedan dagen innan. I vissa fall väljer man att förberedda ingreppet med några timmars förbehandling med hormon som mjukar upp livmoderhalsen. Du sövs normalt endast ner under ungefär tio minuter genom dropp i ena armen. Vid ingreppet förs ett instrument (sk lamicelstift) in som tömmer livmodern. En kirurgisk abort tar bara några minuter och utförs vanligtvis av en gynekolog. Efter aborten kan du känna lättare värk, som mensvärk, och kan småblöda i som längst fyra veckor. Du får efter aborten oftast stanna dagen ut för observation.

Normalt räcker det med en skrapning för att utföra aborten men i mycket sällsynta fall kan det behövas utföras ytterligare en skrapning. Efter aborten får du antingen med ett graviditetstest hem eller får en ny tid fyra veckor senare, för att kontrollera så att graviditeten verkligen är avslutad. Om du efter aborten upplever feber, kraftig smärta, illaluktande flytningar eller ihållande riklig blödning så ska du genast kontakta vårdenheten. Detta är inte normalt.

Kirurgisk abort


På bilden här vid sidan visas en bild av en kirurgisk abort genom sk vakuumextirpation.

1. Fostersäcken
2. Fostret
3. Livmoderhinnan
4. Instrument för att öppna slidan
5. Lamicelstift / vakuuminstrument
6. Intrumentet fästs vid en sugpump

Källa: Creative Commons, av Andrew C.

Två-stegs-metoden – sen abort

Gör man en så kallad sen abort, dvs efter 12:e graviditetsveckan(11+6), så utförs denna ofta genom en vakuumaspirering efter uppmjukning av livmoderhalsen. Efter vecka 13+5 används två-stegs-metoden eftersom det finns risk för skador på livmoderhalsen eller livmodern vid en kirurgisk abort.

Denna metod innebär att man framkallar aborten genom ett tablettintag. Behandlingen börjar med att man tar ett antigraviditetshormon 2-3 dagar och livmodermunnen behandlas samtidigt med uppmjukande hormon. Så snart du tagit dessa tabletterna är aborten påbörjad och du kan inte längre ångra dig.

På dagen för själva aborten ska man vara fastande eftersom det kan behövas en skrapning efteråt. På abortdagen får man tabletter som drar ihop livmodern och stöter ut livmoderinnehållet. Eftersom graviditeten är längre gången så kan två-stegs-metoden upplevas som mer fysiskt smärtsam än de andra metoderna. I vissa fall behöver men efter tablettbehandlingen även genomföra en skrapning, eftersom det händer att moderkakan inte lossnar. Ingreppet tar normalt en dag, men undantagsfall upp till två dagar.

Sen abort är vanligast bland yngre eller äldre kvinnor. De yngre kvinnorna har inte lärt sig att känna igen signalerna för att hon är gravid medan äldre kvinnor i slutet av den fertila delen av livet förväxlar graviditeten med klimakteriet.

De som läst avsnittet om medicinsk och kirurgisk abort läste även om hur en skrapning går tillstatistik om aborter och graviditeten den första tiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Nässpray gravid förkyld

Nässpray gravid förkyld

När du är gravid kan du använda nässpray under en begränsad tid. Nässpray som är avsvällande kan normalt användas vid förkylning men maximalt under 10 dagar. Vissa sorter såsom Otrivin ska dock endast användas efter läkares ordination.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.