Svenskarna och internet barn

Internet och Svenskarna – barn

Spädbarn använder idag internet mer än vad många äldre gör. Varannan 2-åring använder idag internet. Vi presenterar utvecklingen bland barn och deras användande av internet. 

Så använder barn internet 2018

Varje år släpps rapporten ”Internet och Svenskarna” av ISS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se.

Rapporten visar att nästan alla nyblivna mammor e-handlar. Sannolikt tillhör även du denna grupp. Detta är kanske inte förvånande då många nyblivna föräldrar upplever att det är lättare och smidigare att handla på nätet än vad det är att handla i fysisk butik. Man vill slippa att klä av, klä på, bära in och bära ut och allt annat som är förknippat med att vara på resande fot med ett nyfött barn.

Vart fjärde spädbarn använder internet

Rapporten ”Internet och Svenskarna” har med start i år även mätt hur barn under två år använder internet. Föräldrarna i undersökningen, med barn i åldern 0-12 månader, har i 25% av fallen uppgett att deras barn använder internet. Samma siffra för ettåringarna är 37%.  Tittar man på barn över två års ålder använder fler än hälften av barnen internet varje dag. Att titta på video ligger i topp, så det ligger nära till hands att tro att surfplattan har ersatt tv:n.

De mindre barnen är dock inte endast passiva. Varannan 2-åring skapar eget innehåll och varannan 2-åring spelar också spel via internet. Sociala medier verkar dock inte vara aktuellt förrän barn är runt 10 års ålder. Även användningen av mobiltelefon bland barn ökar. Hela 38% av barnen i 7 års ålder har egen mobiltelefon. Vid 10 års ålder har hela 9 av 10 barn en egen telefon.

Källa: IIS (Internetstiftelsen i Sverige) som ansvarar förinternets svenska toppdomän .se. IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige.
Detta är en sammanställning av 597 barns internetanvändning. Svaren om barnens internetanvändning kommer från de 397 vuxna deltagarna i undersökningen Svenskarna och internet 2018 som är föräldrar till barn i åldern 0–10 år.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.