Nya regler vab 2019

Nya regler för vab

Från och med 1 januari 2019 slopas kravet om anmälan innan du ansöker om vab. Detta gör att det blir lättare att ansöka, men samtidigt ökar antalet kontroller. 

Reglerna för vab ändras 1 jan 2019

Från och med den 1 januari 2019 så slopas anmälningskravet vid ansökan om vab. Fram till nu har man innan en ansökan om vab varit tvungen att göra en anmälan. Det blir du ett steg mindre som behöver göras när barnet är sjukt.

Nya regler för vab införs från och med den 1 januari 2019. Här berättar vi hur du påverkas om du måste stanna hemma från arbetet för att ta hand om ett sjukt barn.

Nya regler för vab

De nya reglerna för vab innebär att det blir enklare för dig som är förälder med sjukt barn. Man tar nu bort kravet på att anmäla vab första dagen. Försäkringskassan meddelar dock samtidigt att de skärper kontrollerna. Kontroller kommer i högre utsträckning än tidigare att göras både innan och efter det att pengar betalas ut.

När du är hemma med sjukt barn behöver du nu endast ansöka om vab när barnet är tillbaka på förskola eller skola igen. Det blir helt enkelt lättare att administrera både för föräldrar och för försäkringskassan. Ansökan om vab måste nu ske senast 90 dagar efter första vab-dagen. Ansökningsperioden blir således kortare än tidigare. Försäkringskassan har nu även uppdaterat sin e-tjänst för att ansöka om vab så att den blir mobilanpassad.

Sammanfattning av de nya vab-reglerna

  • Anmälningsplikten för vab slopas den 1 januari 2019
  • Du behöver nu endast ansöka om ersättning
  • Ansökan måste skickas in senast 90 dagar efter första vab-dagen
  • Båda föräldrarna kan nu ta ut vab samtidigt för att gå kurs relaterat till omvårdnad om sitt barn. Detta gäller om barnet behöver vård vid sjukdom eller skada, ex funktionshinder.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.