Statistik förskola

Statistik förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Över 20 000 barn går inte i förskola

I Sverige är förskolan en naturlig del av barns uppväxt, men ändå går 23 000 barn inte i förskola. Av de som inte går är en stor del utrikes födda barn och barn från familjer med låga inkomster.

Barn i åldern tre till fem år går i Sverige ofta i förskolan, men hela 6% av alla barn är inte inskrivna i någon verksamhet. Den stora ökningen av barn på förskolan startade när förskolan blev en egen skolform 1998. Idag är drygt 500 000 barn i åldern ett till fem år inskrivna på någon förskola.

Inskrivning efter ålder

I Sverige har man vid ett års ålder rätt att ha barn på förskolan, men de riktigt små barnen är inskrivna i mindre utsträckning. Tittar man på höstperioden det år barnet fyller ett år så är hälften av alla barn inskrivna på förskolan. Bland tvååringarna är andelen 89 procent och bland barnen i ålder tre till fem år är 94 procent inskrivna. Det finns inga skillnader eller kopplingar mellan barnens kön och andel som är inskrivna på förskolan.

Inte inskrivna på förskolan

Tittar man på åldersgruppen tre till fem år så är drygt 23 000 barn inte inskrivna på förskolan, vilket motsvaras av 6 procent av barnen i den åldersgruppen. Bland de barn som inte är inskrivna på förskolan är utrikesfödda barn samt barn som bor i en familj med låg inkomststandard överrepresenterade. Andra faktorer som utmärker sig för de familjer som inte har barn på förskolan är att de normalt har lägre utbildning samt att de oftare bor i hyresrätt.

Källa: SCB 2019. Resultaten bygger på uppgifter från förskoleregistret (som sammanställs av SCB på uppdrag av Skolverket) samt SCB:s Barn- och familjestatistik. Uppgifterna avser barn inskrivna i förskola den 15 oktober 2018.

Läs även: Inskolning på förskola eller om Maxtaxan.

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
faderskapstest

Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.