amning

Fakta om amning

Amning rekommenderas i Sverige till alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Amning ska ses som en mysig stund tillsammans med barnet, som ger både närhet och värme.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om amning. Har du inte ammat tidigare så rekommenderar vi vår digitala videokurs i amning som är helt gratis. Du hittar den här.

Innehåll i denna artikel:

  • Näring och hälsa vid amning
  • Varför är amning bra för barn och mamma?
  • Hur ammar man?
  • Om du inte kan amma
  • Hur länge ska du amma per tillfälle?
  • Hur ofta ska du amma?
  • Ska du amma båda brösten vid varje tillfälle?
  • Kan man dricka alkohol vid amning?
  • Är det farligt att röka när man ammar?
  • 21 tips för dig som ska amma

Introduktion till amning

Bröstmjölken är anpassad så att den innehåller precis den näring och energi som ett litet barn behöver. Den är till och med individuellt anpassad efter just det barn som ska ammas. Det enda du behöver komplettera med är D-vitamin. Här kan du läsa mer om bröstmjölk och dess innehåll och näring.

Förutom näring så får barnet vid amning dessutom i sig antikroppar, vilka ger ett ökat skydd mot infektioner. Det är bra om man kan fortsätta att ge barnet bröstmjölk även när man börjar ge smakportioner, eftersom den skyddar slemhinnan i tarmen.

Amningen kommer igång omedelbart efter förlossningen och med friska och fullgångna barn är det bäst och lättast att amma första gången så snart som möjligt efter förlossningen. Nyfödda barn har behov av värme, närhet, trygghet och näring och allt detta får det genom amningen. 

Det är viktigt att nyfödda bebisar äter bröstmjölk eller ersättning tillräckligt ofta. De behöver normalt äta minst sex gånger per dygn för att få i sig tillräckligt med vätska, men de flesta äter mycket mer än så. Är din bebis väldigt trött i början och sover mycket så ska du väcka honom eller henne och se till så att de äter.

Tips! Vid amning de första dagarna blir barnet fort mätt då magsäcken är liten. Dag 1 efter förlossningen rymmer magsäcken endast 5-7 ml, dag 3 rymmer den 22-27 ml och dag 10 ryms det 61-80 ml. Nästan 50% av bröstmjölksmängden har återbildats redan en timme efter amning. Efter två timmar har så mycket som 75% återbildats!

Fördelar för barnet med att amma

Det har visat sig att det finns ett samband mellan amning och barnets hälsa. Skillnaderna är dock små så man ska inte övertolka resultatens betydelse. Dagens ersättningsprodukter är idag även mycket välutvecklade och fungerar därför mycket bra för barnet att äta om amningen inte fungerar.

De fördelar som amning och bröstmjölk sägs ge är bland annat: Amning minskar risken för övervikt hos barnet senare i livet. Bröstmjölk sägs kunna ge barnet en högre IQ. Hos barn som ammat har man sett att det senare i livet är en lägre förekomst av tarmsjukdomar, cancer och typ-1 diabetes, dvs amning påverkar barnets immunsystem.

Man har även sett att blodtryck och kolesterolvärden är något lägre hos ammade barn. Det finns även studier som tyder på att amning har en positiv effekt på barnets tillväxt och gör att de blir längre som vuxna. Bröstmjölk är dessutom särskilt viktigt när man introducerar kost innehållande gluten eftersom bröstmjölk sägs kunna minska risken för glutenintolerans.

Amning är inte bara bra för barnet, utan även för mamman. Närheten gör att mamman känner en starkare koppling till barnet. Det finns också studier som visar att kvinnor som ammar löper en mindre risk att utveckla diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Utöver detta visar forskning att kvinnor som ammar har mindre risk att drabbats av bukfetma, högt blodtryck, högt kolesterol och förhöjd blodsockerhalt. Amning sägs dessutom kunna ge skydd mot bröstcancer och äggstockscancer.

Forskning har även visat att amning direkt efter förlossningen hjälper till att påskynda återhämtningen. Amningen gör så att livmodern drar ihop sig vilket minskar blödningarna. Amning gör även mamman avslappnad och skapar en trygg stämning när man vet att barnet får mat, närhet och lugn.

Att amma är inte bara bra för mamman och barnet, det är även praktiskt. Bröstmjölken är färdig, den har rätt temperatur och den är förpackad på ett väldigt hygieniskt sätt. Mamman har den alltid med sig och man behöver inte tänka på tillgången till vatten och näring när man ska någonstans.

Hur ammar man?

Amning kan vara svårt i början innan man får in känsla och rutin, så var inte orolig och ge inte upp om det inte funkar från start. Normalt tar det en månad innan rutinen sitter och mjölkproduktionen är helt etablerad. För att underlätta amningen är det viktigt att du innan du börjar sitter så bekvämt som möjligt. Se till att ha alla saker i närheten som tror du dig behöva den närmsta timmen.

För att barnet ska få rätt grepp och komma åt mjölken på ett effektivt sätt måste barnet ha ett stort tag. Toppen på bröstvårtan ska ligga längst bak i den mjuka delen av barnets gom. Det är viktigt att bröstvårtan ligger rätt för att det inte ska nötas och bildas sår på den under amning. Barnets tunga ska ligga ut över den nedre tandraden och ut till underläppen och med tungan pressar barnet ut bröstmjölken. Kinderna ska vara runda och barnet ska jobba med hela käken så att tinningarna röra på sig när barnet äter.

För att få rätt grepp ska du lägga barnets kropp helt vänd mot dig. Barnets näsa och överläpp ska vara i höjd med och mitt framför bröstvårtan. Ett tips för att locka fram barnets sugreflex är att stryka lätt med bröstvårtan mot barnets överläpp. När barnet gapar och tungan sträcks ut, för du barnet närmare och håller stadigt om barnets rygg. Barnet ska sedan ta tag om hela vårtgården. Det kan även funka genom att röra vid kinden med bröstvårtan.

Tips! Om du vill få barnet att släppa taget om bröstet under amningen så stoppar du in ett finger i barnets mun så att det kommer in luft. Då släpper barnet automatiskt taget om bröstet.

För att efter amningen kunna avgöra om barnet ätit effektivt så kan du titta på bröstvårtans form. Har barnet haft ett bra tag så ska bröstvårtan vara rund och peka åt samma håll som vanligt. Om bröstvårtan istället är sned, tilltryckt eller har fått en konstig form efter amningen så bör du se över din teknik.

Längre ner kan du läsa mer om hur ofta och hur länge man ska amma samt våra 21 tips för dig som vill amma.

”Amningskurs online”

–> Gå vår digitala amningskurs här – den är helt gratis

Om du känner dig osäker på amningen så kan vi rekommendera denna amningskurs som du enkelt ser i mobilen, på paddan eller på datorn. Lär dig om hur du ammar, hur man lägger till barnet, olika amningsställningar och mycket annat.  

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Hur ofta ska man amma? Hur många gånger om dagen är det normalt att amma? Är det normalt att amma tio gånger om dagen? Dessa frågor besvarar vi i kommande stycke. Därefter kan du läsa mer om hur ofta man ska amma.

amma hur lange

Hur långt ska varje amningstillfälle vara?

Ofta kan man amma barnet redan när det är nyfött och barnet hittar själv bröstet. Hur länge barnet suger under de första timmarna är olika. En del barn suger inte alls medan andra suger ganska länge. Man kan låta barnet suga tills det själv släpper taget.

Det är bra om barnet får amma så ofta och länge det vill. Även när det kommer till amning har barn individuella önskemål och behov. En del barn ammar bara en kort stund, medan andra vill ligga vid bröstet en längre tid. En del barn passar även på att sova mellan varven. Låt därför amningen ta den tid det tar och undvik att avbryta amningen.

Amma länge för att barnet ska få fet mjölk

Fettinnehållet i bröstmjölken ökar ju länge ett barn ammar. Om du byter sida utan att barnet markerat att det är dags, får barnet mer mjölk, men med lägre fettinnehåll. Detta kan göra att barnet inte blir riktigt mätt. Tecken på att barnet inte ammat tillräckligt länge för att få i sig den feta mjölken är att barnet dricker glupskt för att sedan snabbt bli hungrig igen. Avföringen kan då vara vattnigt och gul eller gulgrönt till färgen. Barnet kan växa bra ändå, men har ofta smal siluett. Försök att låta barnet suga så länge som möjligt på ett bröst.

Hur vet man att barnet ammat tillräckligt länge för att vara mätt?

Alla barn behöver amma olika mycket och således olika länge vid varje amningstillfälle. Den första tiden kan det vara svårt att veta om barnet får i sig tillräckligt med mjölk eftersom man ännu inte lärt sig att tolka barnets signaler. Hur länge man ska amma för att ett barn ska bli mätt är svårt att säga. De flesta barn brukar äta sig mätta och sedan visa när de inte vill amma längre.

Om man känner sig osäker på om man ammar tillräckligt länge så är det bra att fråga på BVC. Där väger man barnet regelbundet och följer barnets viktkurva så att man ser att barnet går upp i vikt som det ska. Ett annat sätt att se om barnet får i sig tillräckligt vid amningstillfällena är blöjan. Ett bra tecken är att man får byta blöja på spädbarnet åtminstone sex gånger per dag, och att blöjan då är genomblöt med klart gult eller svagt gul urin.

Hur länge ska man amma?

I Sverige rekommenderas det att barnet enbart ska få bröstmjölk under sitt första halvår. Efter det är det bra om amningen fortsätter och att bröstmjölk är en del av barnets kost under hela det första levnadsåret.

Hur många gånger om dagen ska du amma?

Ofta kan man börja amma ett nyfött barn direkt efter förlossningen. Barnet kan ofta själv hitta bröstet och börja suga. Det första dygnet är det bra om du är uppmärksam på när barnet visar tecken på att vilja suga. Det är bra både för mjölkproduktionen och för barnet att amma så ofta och länge som barnet vill.

Modersmjölk är väldigt lättsmält för barnet. Små barn som ammar vill därför ofta äta oftare än barn som får modersmjölksersättning.

Kvinna som ammar
öka mjölkproduktion

Hur ofta ska man amma den första tiden?

Det varierar hur ofta ett barn vill amma under sitt första dygn. Vissa barn är pigga och ammas ofta, medan andra är trötta och ammas lite. Under det första dygnet ska man normalt inte väcka barnet för att amma, utan låt barnet själv bestämma.

Om barnet inte vill amma när det är nyfött så kan man behöva pumpa ur brösten. När barnet börja amma är det vanligt att man får små sugblåsor på toppen av bröstvårtorna, vilket kan göra ont. De försvinner ofta av sig själv, men det kan hjälpa om man smörjer bröstvårtorna med lite bröstmjölk både innan och efter man ammat.

Någon dag efter förlossningen är det vanligt att barnet vill amma lite oftare. Är barnet hungrig så suger det intensivt. När det kommer mat i en liten mage som inte är van att ta hand om mat så kan det knipa till lite då och då. Barnet kan då ofta verka oroligt vid bröstet och vrida och röra på sig. Den första tiden är det extra viktigt att låta barnet amma så ofta och så länge som det vill.

För ett nyfött barn som är ungefär en vecka gammalt så är genomsnittet för antal amningstillfälle cirka 12 gånger per dygn. Detta håller i sig under de två första månaderna. Då det är ett genomsnitt betyder det dock att en del barn vill amma oftare och en del barn mer sällan. En vanlig rekommendation är att man ska se till så att ett nyfött barn ammas mellan sex och tolv gånger på dygn.

När barnet är runt två till tre månader kan barnet komma in i en period då det vill amma oftare igen. Det brukar bero på så kallade tillväxtperioder, som innebär att barnet växer och att tillgång och efterfrågan på mat inte är i balans. Då behöver barnet äta mer och oftare för att det ska stämma igen. Ju mer barnet suger på bröstet, desto mer bröstmjölk produceras.

Hur lång tid ska det gå mellan amningstillfällena?

Hur lång tid det ska gå mellan tillfällena då du ammar varierar under dygnet. Ofta är intervallen lite längre på morgonen och tidig eftermiddag, medan många spädbarn gärna vill äta mer eller mindre hela tiden mot slutet av eftermiddagen och kvällen. Bröstmjölkens fetthalt varierar också under dygnet och är mindre fet på kvällen. Då måste barnet amma oftare.

Om ditt barn vill amma oftare än varje eller varannan timme, kan det vara ett tecken på att barnet inte får i sig de sista slurkarna av den feta mjölken. Det kan även bero på att barnet har fel sugteknik. Prova att låta barnet ligga vid samma bröst under lite längre tid. Om barnet ofta somnar när du ammar, så försök att hålla det vaket för att försäkra dig om att barnet är helt färdig med att äta.

Läs även: Kvällsoro hos bebis

Ska du amma båda brösten vid varje tillfälle?

Det är normalt tillräckligt att amma ett bröst per måltid. Om ditt barn gärna äter mer sällan men längre stunder åt gången, går det bra att först tömma det ena bröstet helt och sedan ge barnet så mycket det behöver från det andra bröstet. Vänta dock tills barnet är färdigt, så att du vet om det var tillräckligt med ett bröst. Vid nästa amningstillfälle bör du tänka på att börja med det andra bröstet.

Amning är inte för alla

Om du vill amma eller inte är helt och hållet upp till dig. Har du bestämt dig för att inte amma så låter du bli att låta barnet suga på brösten. Ibland fungerar kanske inte amningen och då måste man ibland ge upp att försöka. Här kan du läsa mer om att sluta amma, om vanliga amningsproblem samt om att istället ge ditt barn ersättningen med flaska.

Alkohol och amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Alkohol går över i bröstmjölken och vidare till barnet när du ammar. Alkohol och amning är ett väldigt diskuterat ämne även om det enligt forskning inte innebär några medicinska risker för barnet att få i sig alkohol om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar.

Amning och alkohol är kontroversiellt ämne och av självklara skäl är det svårt att forska kring effekterna av alkohol. Det finns därför inte mycket forskning i ämnet, förutom en mindre mängd studier som gällt måttlig alkoholkonsumtion vid amning. Detta har vi sammanställt nedan.

amning alkohol

Kan man dricka alkohol när man ammar?

Alkohol har inga som helst positiva effekter för amningen. Nuvarande forskning tyder på att små mängder alkohol inte påverkar barnet negativt (1-2 glas vin vid ett eller två olika tillfällen under en veckas tid). Det innebär att ett måttligt intag sannolikt inte innebär några medicinska risker för barnet. Vill du vara på den säkra sidan bör du dock helt avstå från alkohol under amningsperioden.

Oavsett om du ammar eller inte så ska man alltid tänka två gånger innan man dricker alkohol när man tar hand om små barn. Alkohol gör att du som vuxen får sämre tålamod och du reagerar sämre på barnets signaler. Du ska inte heller sova i samma säng som barnet när du druckit alkohol på grund av risken att lägga sig på barnet.

Hur mycket alkohol går över i bröstmjölken

Om du som ammar dricker ett till två glas vin eller öl, vilken är den mängd som livsmedelsverket anser är okej, så går endast några tiondelar promille alkohol över i bröstmjölken. Detta är väldigt små mängder och motsvarande mängder finns även naturligt i produkter som fil och juice. När barnet får i sig alkohol vid amning så går mjölken igenom matsmältningssystemet och späds där ut ytterligare.

Forskning har på senare tid visat att alkohol inte innebär några medicinska risker för barnet om modern dricker det i måttliga mängder när hon ammar. Måttlig mängd är 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger per vecka. Mängden alkohol som bebisen kan få i sig via bröstmjölken är mycket liten.

Agnes Wold, bakteriologiprofessor, motsäger sig livsmedelsverkets restriktiva råd. Hon säger att det är helt ofarligt att dricka alkohol vid amning. Dagens råd ger mammor ångest och dåligt samvete menar hon. Agnes Wold säger i en intervju med Metro att du som amman kvinna aldrig kan dricka så mycket att det biologiskt sett i bröstmjölken blir några halter som kan påverka ditt barn.

OBS! Tänk på att alkohol under graviditeten alltid är ett stort nej. När barnet ligger i magen delar mamma och barn samma blodomlopp vilket gör att samma mängd alkohol finns i barnets blod som i mammans.

Risker vid amning och alkohol

Även om det medicinskt inte är farligt att dricka alkohol vid amning så kan alkohol leda till minskad bröstmjölksproduktion, att barnet äter mindre och att barns sömn störs. Dessa effekter är små och om man endast dricker små mängder vid enstaka tillfällen så kommer barnet att kompensera för dem inom ett dygn om mamman inte dricker alkohol under den tidsperioden. En myt som ofta cirkulerar är att en öl ökar mängden bröstmjölk. Studier visar dock att detta påstående inte är sant, utan att alkohol snarare minskar den mängd mjölk som barnet dricker.

Länge ner kan du läsa vår 21 tips för dig som bestämt dig för att amma.

Rökning vid amning

Kan man röka när man ammar? Hur påverkas det nyfödda barnet av rökning? Går nikotinet över i bröstmjölken?

rökning amning bebis

Kan jag röka efter förlossningen?

Som förälder ska du aldrig röka när barnen är i närheten. Barn är nämligen extra känsliga för passiv rökning. Hos nyfödda ökar exempelvis risken för plötslig spädbarnsdöd om barn utsätts för passiv rökning.

Du kanske även vill läsa mer om: Barnets utveckling eller om plötslig spädbarnsdöd.

Hur påverkar rökningen när jag ammar?

Studier visar att rökare har svårare att få igång mjölkproduktionen än de som inte röker. Rökare måste därför amma oftare. Tobak har även en negativ effekt på så sätt att det minskar mängden producerad mjölk. Orsaken till detta är en lägre produktion av hormonet prolaktin hos rökare, som har en viktig betydelse för mjölkproduktionen. En hel del skadliga ämnen i tobaken överförs dessutom via mjölken till barnet. Trots det brukar man ge rådet att amma barnet, då det finns så mycket annat som är bra med att amma.

Sammanfattning av risker vid rökning vid amning

  • Även rökare och snusare rekommenderas att amma, även om en del gifter förs över till barnet. Detta beror på alla de fördelar som finns med amning.
  • Nikotin går över till barnet via bröstmjölken. Även passiv rökning i hemmet samt nikotinläkemedel, såsom tuggummi, ger mätbara halter av nikotin i mjölken.
  • När mamman röker kan barnet påverkas av nikotinet och få något av följande symtom; blekhet, illamående, diarré och hjärtklappning.
  • Barn till rökare har när de är nyfödda ett förändrat sömn- och vakenhetsmönster och tillbringar mindre tid i aktiv sömn.

21 tips när du ska amma

Här har vi sammanställt en lista över 21 amningstips som snabbt och enkelt hjälper dig och underlättar när du ammar.

  1. Lugnt och stressfritt. När det är dags att amma är det bra om det är lugnt och stressfritt runt mamman. Stress kan minska mjölkproduktionen. Planera amningsstunden så att telefonen är avstängd och att kuddar, vatten och annat du behöver finns i närheten.
  2. Rätt sugtag. Det är viktigt att din bebis använder rätt sugtag när det är dags att amma. Detta för att effektivt få ut mjölken och för att det inte ska bli sår på bröstvårtorna. Din bebis bör ha hakan i kontakt med bröstet och läpparna utvikta. Huvudet ska vara lätt bakåtböjt.
  3. Slappna av. Se till så att du har tid att vila och slappna av. Att vila och få sova ut främjar mjölkproduktionen.
  4. Låt barnet komma till bröstet. Din bebis vet redan som nyfödd hur man ammar. Bebisen kan också hitta bröstet om du bara lägger honom eller henne i ett läge då det är möjligt att ”hitta rätt”.
  5. Ge inte upp. Mjölken rinner till redan några dagar innan förlossningen, men det kan ta upp till en månad innan mjölkproduktionen är fullt igång. Det är lätt att känna sig osäker i början, men låt det ta tid. Om du är osäker så rådfråga tills du känner dig säker.
  6. Bra mjölkutdrivning. För att din bebis ska få i sig så mycket bröstmjölk som möjligt är det viktigt att utdrivningen är bra. Bebisen bör ha hela bröstvårtan och en stor del av vårtgården i munnen. Läs mer om hur du kan öka mjölkproduktionen.
  7. Lyssna på barnet. Signaler som tyder på att barnet vill amma är att det; smackar med munnen, suger på händerna, vrider huvudet åt sidorna eller letar med munnen mot huden.
  8. Om det gör ont! Att amma ska inte göra ont. Gör det ont så ska du söka hjälp. Ring amningshjälpen eller prata med din barnmorska på BVC. De kan hjälpa dig så att du har rätt amningsteknik. Du ska inte vara oroliga för att du frågar ofta – du är inte ensam. Amma rätt är inte lätt, men det är allas rätt att få hjälp.
  9. Såriga bröstvårtor. Detta är ett tecken på att du ammar fel. Är det småsår kan du testa att smörja in bröstvårtorna med lite bröstmjölk efter att du ammat. Låt sedan bröstvårtorna lufttorka.
  10. Mjölkstas eller mjölkstockning. Mjölkstas kan drabba dig i början av amningsperioden, medan mjölkstockning normalt drabbar ammande kvinnor efter den andra veckan. Detta orsakar knölar och spända bröst av olika anledning och kan göra mycket ont. Läs mer: Mjölkstas / Mjölkstockning.
  11. Svårt att få tag. Om din bebis har svårt att få tag om bröstet så kan det bero på att bröstet är fullt och spänt. Försöka att mjölk ur bröstet lite grann innan du ammar så är det lättare för bebisen att få bra grepp om bröstvårtan.
  12. Stimulera och mjuka upp. Ibland kan det vara bra att stimulera bröstet före amning så att de blir mjukare. Detta kan du göra genom att lägga en varm handduk eller en varm vetekudde på bröstet en kort stund innan du ska amma. Brösten ska aldrig vara kalla – då det ökar risken för mjölkstockning.
  13. Hud mot hud. Att amma är mer än en matstund. Att amma innebär även närhet och att ni kommer närmre varandra. Viss forskning tyder även på att hudkontakt hjälper barnet att komma igång med sin sugreflex samt att det stimulerar mjölkproduktionen.
  14. Tänk inte på vikten. Många nyblivna föräldrar vill gärna väga sitt barn före och efter målen. Gör inte det! Det oroar mer än det ger trygghet. Varje barn är unikt och äter olika mycket. Låt BVC sköta vägningen, så att du kan fokusera på närheten till ditt barn. Läs mer: Barns längd- och viktkurvor
  15. Rätt kläder. Det ska vara enkelt att amma, så en eller sannolikt ett par amnings-BHar är bra att införskaffa. Tänk på att inte köpa dem för tidigt då det är svårt att veta hur stora dina bröst kommer att vara när du väl börjar amma. Andra kläder som är bra och praktiska att ha är amningstoppar.
  16. Amma bakåtlutat. Det är lätt hänt att barnet hamnar för högt upp. Barnet ska ligga med nässpetsen vid bröstvårtan så att det behöver stäcka på huvudet för att nå bröstet. I början kan det vara lättare att hitta rätt nivå genom att amma barnet bakåtlutad – genom att du halvligger i en fåtölj, soffa eller säng.
  17. Olika ställningar. Det ska vara bekvämt att amma. Testa olika ställningar för att hitta vad som rätt för just dig och ditt barn. Vissa fördrar att amma liggande och andra sittande.
  18. Rapa barnet. Om barnet har luft i magen kan det ge en falsk känsla av mättnad. Om du vill att barnet ska amma mer så testa att ta bort barnet från bröstet och få barnet att rapa. Alla barn vill dock inte rapa. Om barnet somnat under amningen så ska du undvika att väcka barnet för att rapa det. Läs mer: Rapa bebis
  19. Drick vatten. När du ammar är det extra viktigt att du dricker vatten. Får du ofta huvudvärk så är det ett tecken på att du inte dricker tillräckligt. Försöka att dricka två eller tre glas mer än vad du gjorde innan du började amma. Läs mer: Vatten och nyfödd
  20. Lossa greppet. När barnet suger intensivt på bröstet så kan det ibland vara svårt att få det att släppa taget. Ett tips är att då stoppa in ett finger i mungipan på barnet så att luft kommer in. När barnet suger bildas ett vakuum runt din bröstvårta som gör det svårt att bara lyfta bort barnet.
  21. Ge upp. Du ska inte ge upp för tidigt, men känns det helt fel så är det alltid okej att sluta amma. Idag finns det modersmjölksersättning att ge via flaska som är mycket bra för barnet.

De som läste våra faktaartikel om amning läste även mer om innehåll och förvaring av bröstmjölk samt om smakportioner till barn.

Källa: Livsmedelsverket, systembolaget.se, 1177, rikshandboken, Williams JF, Smith VC; Committee on substance abuse. Fetal alcohol spectrum disorders. Pediatrics 2015;136:e1395–406. May PA, Blankenship J, Marais AS, et al. Maternal alcohol consumption producing fetal alcohol spectrum disorders (FASD): quantity, frequency, and timing of drinking. Drug Alcohol Depend.

Fler artiklar för dig med familj

Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.