pumpa bröstmjölk för att spara och frysa in

Hantering, förvaring och hållbarhet – bröstmjölk

Vi svarar på frågor om att spara och frysa bröstmjölk. Hur länge håller bröstmjölk i rumstemperatur, i kylskåp och i frys? Hur tinar man bröstmjölk? Allt du behöver veta om att förvara, frysa, värma och tina Bröstmjölk samt om dess hållbarhet.

Allt om att spara och frysa in bröstmjölk

Alla är överens om vilka fantastiska egenskaper som bröstmjölken besitter, men många frågor dyker ändå upp när man börjat amma. Många av frågorna handlar om att spara eller frysa in bröstmjölk. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om allt från hantering, förvaring och hållbarhet.

I denna artikel kommer vi att bland annat att besvara följande frågor:

  • Hur ska man förvara bröstmjölk?
  • Kan man frysa bröstmjölk och hur tinar man bäst upp den?
  • Vilken hållbarhet har bröstmjölk
  • Hur länge håller den i rumstemperatur, frys eller kylskåp?
  • Kan man värma bröstmjölk?

Så länge barnet ammar så håller sig bröstmjölken färsk inne i brösten. Ett barn som ammar har således alltid tillgång till ”nylagad mat”. De frågor vi besvarar i denna artikel gäller bröstmjölk utanför bröstet, dvs när du pumpat ut bröst för att ge via exempelvis flaska.

Läs även: Hur länge ska man amma? och Hur ofta ska man amma?

Varför ge bröstmjölk från flaska?

Amningen är inte alltid lätt och orsaken varför man vill ge bröstmjölk på andra sätt än via amning varierar. Kanske fungerar inte amningen, men man vill ändå ge barnet fördelarna med att äta bröstmjölk. Kanske brukar den person som ammar barnet resa bort. Att ge mjölk från flaska är då en bra lösning. Oavsett vad anledningen är så är det viktigt att tänka på att flaskan eller behållaren där du förvarar bröstmjölken är ren, helst steriliserad. Enklast är att koka flaskan under ett par minuter i en kastrull.

Var ska man spara bröstmjölken?

Var du väljer att spara bröstmjölken beror på när du vill använda den. Det som styr är hållbarheten, vilken varierar beroende på om mjölken förvaras i rumstemperatur, i kyl eller i frysen. Nyligen utpumpad bröstmjölk är att föredra rent näringsmässigt och bakteriemässigt. Därefter kommer kyld bröstmjölk, och därefter fryst. Orsaken är att de bakteriebekämpande egenskaperna blir sämre vid förvaring och även halterna av antioxidanter, vitaminer och fett går ner. Bröstmjölk är dock alltid det bästa alternativet, men se till att förvara den rätt. För att veta hur gammal bröstmjölken är så bör du märka flaskorna eller behållaren med en ”sista förbrukningsdag”.

Hur länge håller bröstmjölk?

I kort så har bröstmjölk följande hållbarhet om den ges till barn som inte är prematura (för tidigt födda). För prematura barn gäller kortare förvaringstider:

  • I rumstemperatur – 3-4 timmar när du är hemma (annars en timme)
  • I kylskåp – tre dygn. Helst ska temperaturen vara runt 4 grader.
  • I frysfack (i kyl) – upp till två veckor
  • I frys – upp till sex månader

Dessa hålltider råder under normala förutsättningar. Nedan kan du läsa fördjupade information om respektive förvaringssätt. Tänk på att bröstmjölk som ska förvaras i kyl eller frys bör kylas så snabbt som mjöligt. Om du pumpar utan närhet till kyl så förvara mjölken i en kall väska med en kylklamp om du ska vara borta i över fyra timmar.

Läs mer: Vad innehåller bröstmjölk och hur näringsrik är den?

Förvaring i rumstemperatur

Bröstmjölk kan förvaras 3-4 timmar i rumstemperatur när du är i hemmet. Är du på andra ställen såsom exempelvis på bb så bör du förvara bröstmjölken i maximalt en timme i rumstemperatur.

Om du avser att förvara mjölken i kyl i eller frys så ska du inte först låta den stå ute i rumstemperatur. Bröstmjölken bör kylas så snabbt som möjlig och den bör förvaras i en jämn temperatur.

Förvaring i kylskåp

Bröstmjölk kan normalt förvaras i kyl under upp till tre dygn. Om flaskan eller behållaren är superhygieniskt rengjorda / steriliserade går det bra att förvara mjölken ytterligare en till två dagar i kylen. När du pumpat ut bröstmjölken så bör du placera den så snart som möjligt i kylskåpet. Bröstmjölken kan förvaras i rena flaskor eller i förvaringspåsar. Använder du infrysningspåsar eller iskubsplastpåsar så dubbelkolla att plasten är tillverkad av material fria från BPA.

I kylskåpet så ska du tänka på att förvara bröstmjölken i den del där det är som kallast. Detta är normalt längst bak i kylen, nära kylaggregatet. Du bör inte förvara mjölken i kylskåpsdörren, då temperaturen där är mer ojämn. Om du förvarar bröstmjölken i kylskåp och senare vill frysa in den så bör du frysa in den inom ett dygn.

Förvaring i frys

Du kan förvara bröstmjölken i frys upp till sex månader. Det bästa är om du kan frysa in den så snabbt som möjligt. Blanda aldrig varm mjölk med fryst och kall mjölk. Försök att frysa in bröstmjölken  mindre portioner, så att du enkelt kan anpassa mängden efter behov. Tänk även på att mjölken expanderar när den fryser, så fyll endast tre fjärdedelar av flaskan eller påsen.

Förvara bröstmjölken längst bak i frysen för att garantera att temperaturen håller sig jämn. Om du har en självavfrostande frys så bör du även tänka på att inte placera behållarna på avstånd från väggarna. Bröstmjölk som varit fryst och som efter upptining förvaras i kylskåp håller cirka två timmar i rumstemperatur och upp till 24 timmar i kylskåp.

Ett tips vid infrysning av bröstmjölk är att använda istärningslådor så att du enkelt kan portionera bröstmjölken efter behov. Innan du använder islådan så ska du först diska den och sedan koka den så att den blir steriliserad. Låt sedan islådan kallna innan du häller i bröstmjölken. Lägg sedan hela islådan i en fryspåse som du försluter ordentligt så att smuts och bakterier inte av misstag kan hamna i bröstmjölken. När bröstmjölken väl är frysen kan du knacka ur mjölkkuberna och lägga dem i en ren burk med lock i frysen. Det går även att använda iskubplastpåsar eller färdiga infrysningspåsar för bröstmjölk som finns att köpa i barnbutiker. Glöm inte att skriva datum på påsarna eller burken så att du vet hur länge mjölken varit fryst. Längre ner på sidan kan du läsa om hur man bäst tinar den frysta mjölken.

OBS! Frys aldrig in mjölk på nytt om den en gång värmts upp.

Användning av urpumpad bröstmjölk

När du förvarar bröstmjölk har den en tendens att separeras i olika lager. Detta betyder att den skiktar sig, där fettet i mjölken lägger sig som en lock ovanför resterande mjölk. Innan du ger den till barnet är det därför viktigt att du försiktigt blandar om innehållet genom att vrida och vända på flaskan. För att inte skada mjölkens näringsmässiga och skyddade komponenter så bör du inte skaka flaskan för kraftigt.

Läs mer: Allt om amning

Om barnet bara dricker upp hälften?

Om ditt barn inte dricker upp all bröstmjölk, så bör du ändå slänga den överblivna mjölken. Orsaken är att bakterier från barnets mun naturligt hamnar i flaskan och i mjölken när barnet äter. Om mjölken står, så växer och frodas dessa. Det är därför bättre att förvara bröstmjölken i mindre mängder och endast ta fram det du behöver.

Kan jag blanda olika mjölkportioner?

Du bör aldrig återanvända mjölk som barnet blivit erbjuden. Sådan mjölk bör slängas. Om du däremot inte gett barnet mjölken så går det bra att blanda olika mjölkportioner när de fått samma temperatur. Du bör dock inte blanda kroppsvarm bröstmjölk med redan kyld eller fryst. Om du vill blanda mjölk från samma dag i samma behållare så kyl först ner mjölken och blanda sedan.

Hur bör jag transportera bröstmjölken?

Om du ska ta med dig bröstmjölken, så bör du se till att använda en kylväska så att mjölken håller sig kall.

Hur tinar jag frusen bröstmjölk?

Frusen bröstmjölk ska tinas i sin förpackning i kylskåp, eller i varmt eller kallt vatten. Du bör aldrig tina frysen mjölk i rumstemperatur då det då lätt kan bildas bakterier. Frys heller aldrig mjölken igen om den har tinats. I kylskåp tar det cirka 12 timmar tina den frysta mjölken.

Hur värmer jag bäst upp bröstmjölken?

När du värmer eller tinar bröstmjölk så bör du tina eller värma den i vattenbad eller under rinnande vatten (ca 37 grader varmt). Mjölken ska aldrig värmas till mer än 40 grader. När bröstmjölken är tinad och om den förvaras i rumstemperatur så ska den ges till barnet inom två timmar efter upptiningen. Sedan ska du slänga mjölken.

Du ska aldrig värma mjölken direkt i en kastrull. Värm inte heller bröstmjölken i mikrovågsugn, då du då lätt förstör proteinet i mjölken. När bröstmjölken är uppvärmd så snurra försiktigt flaskan, men skaka den inte.

Det finns även ”nappflaskvärmare” att köpa för att värma bröstmjölken. Denna tinar och värmer mjölken försiktigt så att mjölkens kvalitet bevaras. Om du känner dig trygg med vattenbadet så kan du dock få precis samma jämna uppvärmning med hjälp av det.

Vilken temperatur ska bröstmjölk ha vid servering?

Vilken temperatur mjölken har när du ger den till barnet är en smaksak. Vissa barn tycker om när mjölken är svalare och andra barn tycker om när den är varmare. Du ska dock försöka att ge den till barnet när den har en temperatur mellan kropps- och rumstemperatur. Runt 30 grader är ett bra riktmärke. Skaka inte flaskan innan servering, utan vrid och vänd den bara lite försiktigt så att du ser att det separerade fettet blandas med mjölken igen. För att testa temperaturen kan du hälla en droppe på insidan av din underarm.

Läs mer om: Sluta amma

Hygien är A o O

När du hanterar bröstmjölk så måste du vara otroligt noggrann med hygienen. Se till att du tvättar händerna innan du pumpar brösten och innan du hanterar bröstmjölken. De behållare du använder för bröstförvaring ska diskas noga, för hand eller i diskmaskin och kokas en gång per dygn. Om du använder bröstpump så ska du vara noggrann med att rengöra den på det sätt som förklaras i användarmanualen.

Källa: 1177, livsmedelsverket, Medela, Office on Women’s Health. Pumping and storing breastmilk. [Internet]. Silver Spring, MD, USA: US Department of Health and Human Services; 2018 och svar från barnmorskor.

De som läste om att förvara och spara bröstmjölk läste även om näringen i bröstmjölk samt om modersmjölksersättning.

Fler artiklar för dig med familj

Bröstmjölk

Bröstmjölk

Näringsmässigt är bröstmjölk det bästa en bebis kan äta. Den rinner till några dagar innan förlossningen. Bebisen ska äta regelbundet och det är viktigt att bebisen äter den mängd han eller hon behöver. Det finns flera sätt att stimulera och öka sin produktion av bröstmjölk och i denna artikel kan du läsa om hur du gör.

Läs artikeln »
Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.