Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Vad ska du äta när du ammar?

Du vet säkert att bröstmjölk är det bästa födan för din nyfödda bebis, men hur är det med ditt näringsbehov medan du ammar? Vilken mat eller kost bör du äta vid amning och vilken mat bör du undvika när du ammar?

Det absolut viktigaste att tänka på när du ammar är att äta allsidigt. Du behöver inte äta världens mest korrekt kost, utan det viktigaste är att du under dygnet får i dig en allsidig kost som innehåller de näringsämnen som kroppen behöver. Du behöver normalt inte oroa dig för bröstmjölkens innehåll, då kroppen alltid prioriterar näring till barnet.

Längre ner i denna artikel hittar du tips på en gratis videokurs i amning.

Läs även: Kan man amma när man är förkyld?

Mat när du ammar

Den första perioden när man kommer hem från förlossningen är det inte alltid lätt att tänka på eller att hinna med att äta ordentligt. Försök dock att prioritera detta och be om hjälp om du inte hinner med att laga mat. Tänk på att barnet får alla sin näring via bröstmjölken under amningen. Amningstillfällena varierar i början mellan cirka 6 och 15 gånger per dygn.

Bröstmjölk innehåller en perfekt sammansättning av de näringsämnen som din bebis behöver för att utvecklas och växa den första tiden. Din kropp prioriterar näring till barnet och för att du inte själv ska få för lite näring när du ammar är det viktigt att du äter näringsrik kost. Vanligtvis består bebisens kost till stor del av bröstmjölk under sina första sex levnadsmånader. Nedan hittar du livsmedelsverkets rekommendation om mat medan du ammar.

Livsmedelsverket rekommenderar att du äter följande varje dag medan du ammar;

  • Frukt och grönt varje dag, ca 500 gram
  • Fisk 2-3 gånger i veckan (se fisklista under kost för gravida)
  • 5 dl lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt
  • Lättmargarin till smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
  • Kött, kyckling, ägg, böner, linser eller ärtor varje dag
  • Bröd, potatis, ris, pasta eller liknande varje dag, gärna fullkornsalternativ

Normalt behöver man lite mer av nästan alla näringsämnen medan man ammar. Välj därför mat som innehåller mycket D-vitamin, omega 3 och folsyra. Se även till att fylla på lagret av järn efter graviditeten. Du bör även dricka extra mycket vatten när du ammar då det går åt vätska till bröstmjölken. Drick ungefär en liter extra vatten och undvik läsk och saft som inte ger någon näring.

Information om amning samt om bröstmjölk.

Längre ner kan du läsa om vad man ska UNDVIKA vid amning.

Vad ska man äta när man ammar?

Även om det inte alltid är det lättaste så bör man tänka på vad man äter, även den första tiden efter förlossningen. Klarar du inte av att laga mat själv så kan du alltid få hjälp av din partner eller av andra anhöriga i din närhet. Barn som ammar får all sin näring från dig, så det är viktigt att rätt förutsättningar finns där.

Det är normalt inget hinder att amma om man blir tillfälligt sjuk, exempelvis förkyld, magsjuk eller får feber. Dock är det vid dessa tillfällen extra viktigt att tänka på hygienen och att tvätta händerna med tvål innan varje gång man tar i barnet. Lär mer om amning när du är sjuk.

Kost och amning om jag är vegetarian

Att du är vegetarian är inget som påverkar bröstmjölken negativt så länge du får i dig det du behöver. Detta gäller alla näringsämnen samt kolhydrater, fett och protein. De vitaminer och mineraler du ska vara extra noggrann med är vitamin B12, vitamin D, kalcium och omega-3-fettsyror. Om du är osäker så rådfråga vårdpersonalen på förlossningen eller din barnmorska. De kan även hjälpa dig att få hjälp av en dietist.

Rökning och snusning när man ammar

Barn som ammas påverkas av allt du tar in i kroppen och som sedan förs vidare ut genom bröstmjölken. Rökning och snusning innehåller skadliga ämnen som går över i modersmjölken och påverkar barnet. Även barn som genom bröstmjölken påverkas av nikotin kan få abstinensbesvär på grund av ett nikotinberoende. Det finns även forskning som visar att barn som utsätts för nikotin under amningsperioden i större utsträckning än andra blir rökare som vuxna. Läs även: Barn och rökning

Mat att undvika vid amning

Allt du äter när du ammar går över till barnet via bröstmjölken. Detta gäller inte bara vitaminer och mineraler utan även gifter, mediciner, alkohol, etc. Det är därför viktigt att du undviker att äta mat som kan vara farlig för dig och för barnet när du ammar.

Koffein
Många har hört att man bör undvika koffein vid amning då det går över i bröstmjölken och gör det svårt för barnet att somna. Att det går över i bröstmjölken stämmer, men mängderna som går över är enligt livsmedelsverket så små att det inte alls påverkar barnet. Vissa studier visar dock på att barn även vid små doser kan påverkas negativt. Vill du vara på den säkra sidan så håll dig till 200-300 mg koffein, vilket är de rekommendationer som normalt ges. Detta motsvarar ungefär två koppar kaffe eller fyra koppar te.

Bantning när man ammar
När du ammar så bör du undvika att banta. Detta då du bör äta allsidigt av alla näringsämnen medan du ammar. Bantning kan även vara farligt eftersom gifter frigörs i kroppen när man bantar. Dessa gifter går över till barnet via modersmjölken.

Mediciner vid amning
Innan du äter någon medicin så bör du läsa bipacksedel och se vad där stor under rubriken relaterat till amning. Rådfråga också din läkare och berätta att du ammar. Läs mer om amning när du är sjuk.

Kosttillskott, hälsokost och örtteer
Denna typ av produkten är oftast inte testade för hur de påverkar det ammande barnet. Vid amning rekommenderas du därför att undvika dessa produkter. Du bör helt undvika ginsengprodukter och du bör vara försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Om du är osäker så rådfråga vården innan.

Listeria och toxoplasma
De råd som ges gällande dessa bakterier och parasiter gäller endast gravida. Som ammande kan du äta ost- och charkprodukter precis som innan du blev gravid.

Länge ner kan du läsa mer om allergi vid amning och den negativa påverkan kosten kan ha. Läs även: Alkohol amning

”Amningskurs online – GRATIS”

–> Ta kursen här – den är helt gratis

Om du känner dig osäker på amningen så kan vi rekommendera denna amningskurs som du enkelt ser i mobilen, på paddan eller på datorn. Lär dig om hur du ammar, hur man lägger till barnet, olika amningsställningar och mycket annat.

Vatten när du ammar

När du ammar är det viktigt att du dricker tillräckligt mycket vatten. Ett bra riktmärke är att dricka mellan sex och åtta glas vätska om dagen och gärna ytterligare något glas när du ammar. Ett bra tips är att försöka dricka ett glas varje gång du ammar.

Läs även: ska man ge vatten till bebis?

Negativ påverkan vid amning / allergi

Under perioden då man ammar kan man ibland uppleva att barnet har gasig mage, har tunn avföring eller är förstoppad. Det är lätt att dra slutsatsen att detta beror på något som mamman ätit och fört över i bröstmjölken. Det finns dock forskning som visar att endast lite mer än en procent av alla barn är allergiska mot något som finns i moders bröstmjölk. De livsmedel som är vanligast vid negativ påverkan är komjölk, ägg, vete och sojaprotein. Stark eller het mat, eller korsblommig grönsaker framkallar inte överkänslighet.

Om du misstänker att ditt barn är överkänslig eller allergisk mot något livsmedel så ska du ta kontakt med vården och rådfråga. Vanliga symptom vid intolerans är kräkningar, utslag, blod i avföringen eller en förstoppning som inte vill ge med sig. Barnet kan ofta visa besvär genom att dra upp knäa mot bröstet. Om du misstänker något specifikt så kan du testa att utesluta detta ur din kost under ett par veckor för att se om du märker någon skillnad.

Fler artiklar för dig med familj

amning

Fakta om amning

Amning rekommenderas i Sverige till alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Amning ska ses som en mysig stund tillsammans med barnet, som ger både närhet och värme.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.