mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Mjölkstas – hårda och spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas är något som drabbar nyblivna mammor några dagar efter förlossningen. Det är vanligt förekommande och drabbar ungefär en av tre nyblivna mammor.

Om du drabbas av detta så kommer brösten att växa och se mer kantiga än runda ut. Mjölkstas har inget med amningen att göra, utan är istället orsakat av blodtillförsel och aktivitet i bröstet. Du kan drabbas av Mjölkstas även om du aldrig ammat.

Symptom vid mjölkstas

Ett par dagar efter förlossningen är det vanligt att brösten blir svullna, varma och ömma. I vissa fall kan man få väldigt ont i brösten. På huden på brösten kan det även uppstå rodnader och det är inte ovanligt att man känner sig lätt febrig. Om du ammar kan det vid Mjölkstas vara svårt att amma.

Mjölkstas – varför får man det?

Tillståndet kommer vanligtvis mellan andra och femte dagen efter förlossningen. Många läsare har berättat att de upplevt att det är absolut värst runt dag 4-6. Mjölkstas är ett fysiologiskt tillstånd som är orsakat av ökad blodtillförsel och aktivitet i bröstvävnaden. Att du får mjölkstas är ett tydligt tecken på att mjölkproduktionen håller på att komma igång. Det är inte farligt och normalt avtar det redan efter några dygn.

Vad kan man göra vid mjölkstas

Om du drabbats av mjölkstas är det bästa du kan göra att amma. Vid amning lägger sig normalt svullnaden av sig själv efter några dagar. Längre ner hittar du 5 tips för att lindra vid mjölkstas.

Här är några tips för att lindra besvären vid mjölkstas:

  • Försök att amma. Om det inte går att amma eller om du valt att inte göra det, så kan det hjälpa att tömma bröstet genom att handmjölka.
  • Ta smärtstillande. Har du väldigt ont så kan du ta smärtstillande läkemedel såsom paracetamol eller ibuprofen. Läs mer: Alvedon och Ipren när man ammar.
  • Massera bröstet. Lätt massage av bröstet genom strykningar kan få det att kännas bättre. Det kan även sätta igång utdrivningsreflexen så att mjölk rinner ut.
  • Värm bröstet. För många hjälper det är värma bröstet antingen med en varm handduk, en vetekudde eller med varmt vatten i duschen.
  • Cottermans grepp. Använd fingertopparna för att pressa runt bröstvårtan. Läs längre ner på sidan för ett utförlig beskrivning av greppet.

Skillnaden mellan mjölkstockning och mjölkstas

Mjölkstas kan lätt förväxlas med mjölkstockning vilket inte är konstigt då symptomen är väldigt lika. Mjölkstockning är ett tillstånd som drabbar dig till följd av stockning i bröstet som gör att mjölken inte kommer ut. Det inträffar väldigt sällan under de första 10 dagarna efter förlossningen. Orsaken till mjölkstas är ökad blodtillförsel och aktivitet i bröstvävnaden. Mjölkstas är helt ofarligt, även om det kan kännas väldigt obekvämt och ibland smärtsamt.

Läs mer: Mjölkstockning

Cottermans grepp

Cottermans grepp kan hjälpa dig att lindra besvären som kan uppstå vid mjölkstas. Metoden gör så att området kring bröstvårtan bli mjukare och på så sätt underlätta och förebygga obehag. Cottermans handgrepp påskyndar även avsvällningen av brösten och bäst fungerar det precis innan amning.

Hur gör man Cottermans grepp?

Sätt fingertopparna runt bröstvårtan, precis där vårtgården möter basen på bröstvårtan och tryck sedan rakt inåt bröstkorgen i cirka en minut eller längre. Fingrarna bör vara lätt böjda, på jämnt avstånd ifrån varandra (du bör ha kortklippta naglar). När du gör detta så pressas mjölk och vävnadsvätska bakåt, vävnaden blir mjukare och mer elastisk, vilket gör att barnet får ett bättre tag och att sugandet blir effektivare. När uppmjukningen är gjord kan mamman försöka att handmjölka ut lite mjölk. Det går sedan ännu lättare för barnet att få tag om bröstet.

Barnmorskeknep vid mjölkstas

En del barnmorskor tipsar om ett klassiskt vattenknep. I kort går det till såhär:

Fyll ett dricksglas med ljummet vatten. Luta dig över glaset så att bröstvårtan doppas ner i det. Tryck glaset mot bröstet och håll fast det. Pressa sedan med fingrarna runt glaset så att mjölk kommer ut i glaset. Om det är svårt att både pressa och hålla glaset så kan du ta hjälp av någon i din närhet. Enligt ryktet så ska detta knep inte sätta igång utdrivningsreflexen, dvs trycket lättas utan att mjölkproduktionen sätter igång.

De som läste om Mjölkstas lästen även mer om att amma samt om mjölkstockning.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.