Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

11 tips när du ska sluta amma

När du väljer att sluta amma så bör du göra det genom att långsamt trappa ner amningen. Att sluta amma är inte alltid helt smärtfritt och du bör ställa in dig på ett par jobbiga dagar. Många väljer att sluta amma på dagen under en period innan de slutar att amma på natten. I denna artikel ger vi dig tips och råd när det är dags att sluta amma.

När barnet är runt sex månader är det vanligt att barnet börjar med fast föda. Detta betyder dock inte att du bör sluta med amningen. Om det är möjligt så är det bra om du fortsätter med amningen parallellt med den fasta födan.

Om du ska börja arbeta igen efter en föräldraledighet så kan det kännas som ett måste att sluta med amningen. Om barnet inte hunnit fylla ett år så kan det vara fördelaktigt för barnet att fortsätta få bröstmjölk – antingen genom flaska eller genom att du exempelvis ammar morgon och kväll. Se gärna amningen som en special tid som du har tillsamman med barnet.

I denna artikel kan du läsa om:

  • Hur du slutar och trappar ner amningen
  • Att sluta amma tidigt
  • Vad händer om du slutar amma tvärt
  • När ska du sluta amma?
  • Tips när man slutar amma
  • Hur gjorde andra när de slutade amma?
  • Att sluta amma på natten

När ska man sluta amma

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att helamma i sex månader och sedan börja komplettera med annan mat. Enligt livsmedelsverket bör du dock fortsätta att åtminstone delamma (om möjligt) till dess att barnet är ett år eller mer. I verkligenheten är detta kanske inte möjligt.

Läs även: Spara och frysa in bröstmjölk.

När du slutar att amma beror på hur amningen fungerar och när du och ditt barn vill sluta. Ibland vill inte barnet amma alls, ibland slutar det att fungera efter tre månader, för en del fungerar det aldrig helt bra och för andra går det som på räls. Det finns många scenarios och det är därför inte säkert att ni kan eller vill följa rekommendationen från livsmedelsverket. Sluta med amningen när du som mamma eller barnet tar beslut eller behöver sluta med amningen. Väljer du att sluta amma är det bra att vara konsekvent.

Läs även: Mitt barn vill inte amma

Trappa ner amning

När det är dags att sluta med amningen är det bra för både mamman och för barnet om man trappar ned långsamt. Det brukar oftast vara lättare att sluta med dagmålen och fortsätta lite längre med morgon- och kvällsmålen. När du trappar ner och barnet suger mindre och mindre avtar mjölkproduktionen. En långsam nedtrappning minskar även risken för mjölkstockning. Har du en riklig mjölkproduktion kan du även få hjälp med tabletter som minskar eller avstannar mjölkproduktionen.

Många som ammar vill fortsätta att amma även efter det att barnet börjat med annan föda. Amning upplevs som mysigt och skapar en närhet till barnet. Det är vanligt att mammor som börjar jobba fortsätter att amma innan och efter jobb, medan barnet under dagen får annan mat av partnern. På så sätt får man behålla närheten samtidigt som man långsamt kan trappa ner på amningen.

Längre ner kan du läsa våra 11 tips för dig som vill sluta amma samt mer information om att sluta amma på natten.

Sluta amma tvärt

Det finns inget som hindrar att du skulle kunna sluta med amningen tvärt. Det finns dock risk att drabbas av mjölkstockning som kan vara väldigt smärtsamt. Om du av någon anledning väljer eller måste sluta amma tvärt och plötsligt så finns det läkemedel som hämmar mjölkproduktionen. Ett vanligt sådant läkemedel är Pravidel som är receptbelagt och skrivs ut av en läkare. Prata med BVC så hjälper de dig.

Sett ur barnets perspektiv så finns det inget vetenskapligt som tyder på att det skulle vara negativt för barnet. Inte annat än att det kan ta tid för barnet att vänja sig vid ny kost, vilket kan innebära några dagar med mer gråt och gnäll än vanligt.

Om du slutar med amningen tvärt så ska du undvika att pumpa ut möjligt i början för att den naturliga bröstproduktionen ska avta så snart som möjligt. Det kan dock vara bra att lätta lite på trycket och tömma ibland så att det inte stockar sig. Se även till att använda en stadig behå, såsom en sportbehå. En behå med byglar kan trycka mot mjölkgångarna och öka risken för mjölkstockning.

När man sluta tvärt och plötsligt med amningen så blir brösten spända och det gör ont. Detta håller normalt i sig under tre till fem dagar. Du kan under denna tiden behöva ta smärstillande medicin. Under denna period så bör du äta och dricka som vanligt. Dra inte ner på vätskeintaget – då riskerar du endast att bli uttorkad.

Sluta amma tidigt

Om du av någon anledning måste sluta amma väldigt tidigt, under de första tio dagarna efter förlossningen, så är sannolikheten för mjölkstockning väldigt liten. Av någon anledning är det under denna period inte lika viktigt att trappa ner amningen långsamt. Brösten kan dock bli spända, så vid behov kan det vara skönt att tömma ut lite av mjölken.

11 tips när du ska sluta amma på dagen

Ofta hittar man mycket information kring hur man ska göra för att börja amma, men hur gör man egentligen när det är dags att sluta med amningen. Här nedan följer ett antal tips:

  1. Lyssna på ditt barn. Vill barnet amma så ska man inte hindra det. Vanligt är att man fortsätter att delamma upp till att bebisen är cirka 1-1½ år.
  2. Trappa ner långsamt med amningen och börja med att byta ut ett mål om dagen.
  3. Du är inte ensam så prata med andra mammor och par om hur de gjorde för att sluta amma.
  4. Byt ut dagmålen men behåll kvällsamningen och morgonamningen under utfasningsperioden så brukar det gå lättare. Vill du trappa ner ännu långsammare så byt ut ett mål åt gången.
  5. Har du separationsångest så försök att hitta andra mysig stunder under dagen. Tycker du det är riktigt jobbigt kan du få hjälp på din BVC klinik.
  6. Var bestämd. Det är inte lätta att sluta med amningen, så när du väl har bestämt dig så var redo på att det blir ett par jobbiga dagar för att bryta vanan.
  7. Skapa rätt förutsättningar. Se till så att barnet äter ordentligt med mat, framför allt innan läggdags.
  8. Vill barnet äta på natten så prova med välling istället.
  9. Välj rätt tillfälle. Se till att barnet är friskt när ni slutar och att barnets tänder inte är på gång. Det räcker med en jobbig sak åt gången.
  10. Kom ihåg att tömma brösten då och då. Om du slutar amma kan du lätt drabbas av mjölkstockning vilket kan vara väldigt smärtsamt.
  11. Prova att låta mamman och bebisen sova i olika sovrum. Barnet känner på sig om bröstet är i närheten (pga mjölklukten).

Sluta amma på natten

Många barn ammar på natten under hela amningstiden. Andra barn ammas bara ibland under nattetid. För många kan det vara jobbigt med amning på natten, medan andra knappt märker av det. Det finns ingen regel för när man ska sluta amma på natten, men många slutar när barnet är runt sex månaders ålder och börjar med smakportioner.

För de som ammar på natten kan amningen vara en del av nattningsrutinen. Att sluta med nattamningen kan då bli en kamp. Det gäller att vara bestämd när det är dags och ge upp efter ett par jobbiga nätter. Längre ner på sidan hittar du flera tips som kan vara till hjälp när du ska sluta att amma på natten.

Sluta amma på natten
Sluta amma på natten

Amma på natten

För många är det tröttsamt att amma på natten och är du ofta uppe och ammar så är det bra om man kan få avlastning under dagen för att få tid att sova. Till det positiva hör att forskning visar att kvinnor som ammar på natten sover mer kvalitetssömn när de sover och därmed inte är lika trötta, jämfört med om de i stället skulle ge barnet flaska på natten. Detta beror på hormoner. Upplevelsen är dock högst individuell så kanske gäller inte detta dig.

En bra anledning till att sluta eller dra ner på amningen under natten, är för att barnet ska få ökad aptit under dagen och äta mer vanlig mat.

Sluta amma på natten

När barnet blir äldre så är det inte säkert att barnet vaknar på natten för att det behöver ammas. Många barn vaknar istället av att de behöver närhet, värme och trygghet. När man ska sluta amma på natten så kan det vara bra om mamman inte är den som tröstar barnet om det vaknar på natten. Anledningen är att barnet lätt känner lukten av bröstmjölk eller även att det förknippar mammans nattliga tröst med amning. Det kan då vara bra att låta sin partner trösta barnet på natten.

När du väl bestämt dig för att sluta med amningen på natten så kan du räkna med att det blir några jobbiga nätter. Ett bra knep är att stegvis öka tiden mellan amningstillfällena. I början kan barnet behöva tröstas och lugnas vid flera tillfällen, men inom en vecka brukar de flesta barn få en stabilare nattsömn.

Bäst brukar det gå för dem som verkligen bestämt sig och står ut med några nätters dålig sömn. Om det inte fungerar som du tänkt dig så är det inte värre än att du fortsätter att amma ytterligare några veckor och sedan gör ett nytt försök igen.

När ska man sluta att amma på natten?

Det finns ingen regel för när man ska sluta amma på natten, utan detta är helt och hållet upp till dig. För många är det naturligt att försöka trappa ner på nattamningen när barnet börjar äta fast föda. Kanske ska du börja jobba och känner att det inte längre är möjligt att sitta vaken på nätterna och amma. När det är dags att sluta amma är mellan dig som mamma och ditt barn. Ni måste känna att det är rätt.

Här nedanför hittar du 7 tips när du ska sluta amma på natten.

7 tips när du ska sluta amma på natten

  1. De första dagarna kan vara kämpiga, så välj en lugn period. Om ni är två, är det bra att ni tillsammans hittar en lämplig period så att ni kan hjälpas åt.
  2. Låt din partner trösta barnet om det vaknar på natten. Detta för att bryta rutinen och för att barnet inte ska känna doften av bröstmjölk.
  3. Se till att det är mörkt i rummet och att ingen pratar eller leker med barnet på natten. Då kommer barnet lättare till ro om det vaknar.
  4. Trappa ner långsamt när du slutar amma på natten. Låt det stegvis gå allt mer tid mellan amningstillfällena.
  5. Amma så sent som möjligt så att barnet är riktigt mätt när det lägger sig. Barn som är mätta sover bättre (och längre).
  6. Försöka att se till så att barnet inte somnar vid bröstet. Om barnet har detta som vana så blir det också naturligt att vilja fortsätta med amningen när barnet vaknar på natten. Vänj barnet vid att nattning och amning är skilda rutiner.
  7. Stressa inte. Du måste inte sluta med att amma på natten just nu. Ta det lugnt och trappa ner långsamt.

Övrigt om att sluta amma på natten

Att sluta med nattamningen är inte alltid så lätt. Det brukar vara en fördel att göra det efter att barnet börjat med fast föda. Den fasta födan gör så att barnets mättnad håller i sig längre. Andra ovetenskapliga tips för att sluta med amningen på natten är att ge napp nattetid, för att stilla barnets sugbehov. För vissa kan det även fungera med att ge lite vatten från en nappflaska.

De som läste om att sluta amma på dagen, natten eller helt och hållet läste även mer om potträning samt om Baby-Led Weaning (en metod för att ge smakportioner).

Fler artiklar för dig med familj

modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.