BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Kom igång och testa Baby-Led Weaning

Har du hört talas om Baby-Led Weaning (BLW), eller som det heter på svenska “barnstyrd matintroduktion”? Det är en metod för att introducera barn till fast föda. Modellen är att barnet själv styr mattillvänjningen redan från 6 månader genom att utforska med munnen och fingrarna.

När barnet går från amning eller flaskmatning till fast föda styrs detta av barnets nyfikenhet och motivation. Under den här tiden får barnet experimentera och utforska nya smaker, konsistenser och former. Hur lång övergångsperioden från amning eller bröstmjölksersättning till fast föda är helt beroende på barnet. Det kan verkligen variera.

Denna text publicerades i samarbete med GroGro och är skriven av Malin Bruset som är näringsterapeut & grundare av GroGro.

Vad är Baby-Led Weaning

Baby-Led Weaning, eller BLW-metoden, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt genom att själv föra maten till munnen efter egen förmåga. Intresse och nyfikenhet får styra. Ingen matning äger således rum vid introduktionen av smakportioner enligt denna metod.

Till en början kanske fokus hos barnet är mer på att utforska och röra vid maten för att sedan gå över till att testa att tugga, spotta ut och svälja själv. Barnet får på så sätt öva sina motoriska färdigheter och själv styra sitt ätande.

BLW behöver inte nödvändigtvis betyda att man helt hoppar över att ge puréer. Spädbarn drar ofta nytta av att testa på en mängd olika konsistenser och smaker, inklusive puréer. Hur mycket man varierar sin matintroduktion är helt upp till föräldern och barnet.

När kan man börja med BLW?

De flesta spädbarn är redo att börja med fast föda runt 6 månaders ålder. Innan man kommer igång att erbjuda barnet BLW är det viktigt att det har nått följande steg:

  • Barnet är 6 månader eller äldre
  • Barnet kan sitta utan stöd
  • Barnet kan hålla huvudet upprätt och stadigt
  • Barnet kan plocka upp föremål och föra dem till munnen
  • Barnet är intresserad av mat eller lutar sig framåt efter det

Sitt med barnet under måltiden så att du ser att det får i sig mat som det ska och att det inte sätter i halsen. Komplettera med amning eller flaskmatning så att barnets totala energi- och näringsbehov tillgodoses.

Läs mer: Då kan du börja med smakportioner

Mat som passar vid BLW-metoden

Det är viktigt att maten du ger till barnet är mjuk och möjlig att tugga även utan tänder. Små barn använder tungan och gummen för att pressa och bearbeta maten innan tänderna är framväxta. Undvika att skära maten i runda bitar eller att ge mat i runda former då maten då lätt kan fastna i halsen.

Då metoden innebär att barnet äter själv så förbered dig på att det kan och kommer att bli kladdigt. I början hamnar mycket av maten utanför munnen och tallriken men det är så barnet lär sig. Låt intresse och nyfikenhet styra.

Bra mat att börja med är kokta grönsaker och rotfrukter i stavform. Även pasta, fisk och ägg är bra och skonsam mat att börja med. Frukt som mjukt päron, banan, melon eller avokado är också bra. Gröt är också något du kan testa och det är inte fel att låta barnet äta antingen med en trubbig sked eller med händerna. Ge barnet lite mat i taget och testa dig fram. Lämna aldrig barnet ensam, utan sitt med barnet när han eller hon äter.

Baby-Led Weaning

Tips för att komma igång!

Är du nyfiken på att testa Baby-Led Weaning så har du här några tips för hur du kan komma igång.

  • Erbjud barnet mat i små mängder, gärna små portioner av olika sorters mat vid varje måltid och som serveras samtidigt.
  • Skapa en lugn och trygg miljö fri från oljud och distraktioner.
  • Låt barnet mata sig självt helt och hållet. Alltså ta upp maten medfingrarna och för den till munnen.
  • Sätt ditt barn i en helt upprätt barnstol, gärna med fotstöd ochavtagbar bricka så att barnet kan äta vid bordet tillsammans med dig.
  • Tillåt barnet att kladda. Kladd och stök är oundvikligt när barnet fåräta på egen hand, att vara tillåtande i barnets utforskning kan hjälpatill att de blir mindre petiga med maten framöver.
  • Stäm av känslorna vid matbordet. Om barnet vägrar att äta, överreagera inte eller tvinga det på något sätt.
  • När pincettgreppet är utvecklat kan du minska storleken påmatbitarna.
  • Stoppa inte in plockmaten i barnets mun, låt den själv göra det.
  • Undvik gärna distraktioner som skärmar etc för att få barnet att sittastill.
  • Stoppa inte in fingrarna i barnets mun för att få ut mat. Om en för storbit mat har gått av, led ditt barn till att spotta ut det själv genom att sträcka ut din egna tunga för att visa hur den ska göra.

Läs även: Barns utveckling vid 6 månaders ålder

Några fördelar med att testa BLW

  • Självständighet – bebisen lär sig äta utan allt för mycket hjälp och får full kontroll själv.
  • Aptitkontroll – bebisen lär sig hur mycket den vill äta och slutar när den känner sig mätt.
  • Enkelt – bebisen äter för det mesta det som du lagar och det är dessutom trevligt med en familjemåltid.
  • Variation – bebisen får lära sig att testa en mängd olika smaker och konsistenser vilket förhoppningsvis gör barnet mindre kräsen.
  • Utveckling – bebisen får öva muntliga och motoriska färdigheter.
  • Roligt – barnet får röra, experimentera och lära känna maten.

Se gärna även våra recept på barnmat som publicerats i samarbete med GroGro.

De som läste om Baby Led Weaning läste även om smakportioner till barn och om tips när man slutar amma.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.