barn bloja

Att använda blöjor

Blöja - allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Fakta om användning av blöja

Blöja är idag en naturlig del av livet för alla småbarnsföräldrar. Innan man får barn är det dock inte självklart hur man byter blöja, hur ofta man ska byta blöjan eller vad man gör om barnet blir röd eller får eksem av blöjanvändningen.

På denna sida får du reda på allt du behöver veta om blöjor och lite till.

Blöja

Blöja används främst av småbarn och dess funktion är att absorbera urin och avföring under den period då barnet inte kan kontrollera dessa behov. Det finns både engångsblöjor och blöjor som kan tvättas och återanvändas. Tygblöjor är det vanligaste slaget av återanvändbara blöjor, vilka normalt tillverkas av glest vävt bomullstyg. Engångsblöjan består ofta av ett ”bandage” med ett omgivande spärrskikt som hindrar vätskeläckage.

Läs även: När ska man sluta med blöja?

Hur ofta bör du byta blöja?

Blöjan ska bytas regelbundet, eftersom urin i kombination med bakterierna i avföringen kan irritera huden. Byter man blöja för sällan är risken för blöjeksem stor. Ett bra riktmärke är att byta minst innan eller efter varje matstund samt när barnet har bajsat. På natten är det, förutom när barnet bajsat, bättre att inte byta lika frekvent då det kan störa barnets nattsömn.

Använda blöja

En nyfödd bebis bajsar normalt flera gånger om dagen och kissar ofta var till var tredje timme. Tänk på att bajset hos nyfödda barn som endast ammas inte luktar lika mycket som en vuxen, så ibland kan du behöva titta efter.

Dagens blöjor är väldigt bra på att absorbera vätska så det är inte säkert att barnet gråter varje gång han eller hon gjort något i blöjan. Är du osäker på om blöjan behöver bytas kan du sticka in ett finger och känna om det är fuktigt. Byter man blöja för sällan kan barnet drabbas av blöjeksem.

Vad behöver du vid blöjbytet?

Det finns vissa saker du bör ha i närheten när det är dags att byta blöja. Främst är det viktigt att du har en säker plats att utföra bytet på. Barn börjar rulla och vända sig när du minst anar det så se till att skötbordet har yta för rörelse. Tänk även på att aldrig släppa barnet om det ligger på ett skötbord. En hand ska hela tiden vara på barnet. Därför är det viktigt att ha alla saker i närheten redan innan du börjar blöjbytet. Ha följande redo:

  • En ren blöja
  • Tvättlappar
  • Våtservetter
  • Skyddande kräm om barnet har röd stjärt
  • Rena kläder – om blöjan läckt
  • Leksak eller annat för att distrahera från den verkliga situationen

Längre ner i artikeln får du fler tips vid blöjbyte.

Läs även: Gult, grönt, vitt eller svart bajs – vad betyder det?

Att tänka på vid blöjbyte

Är barnet nyfött så ska du undvika att täcka över navelstumpen med blöjan. För att undvika irritation av navelstumpen bör därför blöjan i början sitta högre bak än fram.

Blöjan bör inte sitta för tajt då detta hindrar luftcirkulation. Barnets hud mår bra av att andas, vilket underlättas genom att blöja och kläder inte sitter åt för hårt.

Om du har en pojke så tänka på att täcka över penisen när du tar av blöjan. Det är något med den svala luften och den befriande känslan som gör att du annars kan råka ut för en plötslig varmdusch.

Har du en pojke så ska du även tänka på att vika ner penisen när du sätter på den rena blöjan. Annars finns det risk för läckage upptill när barnet kissar.

Om du har en flicka så ska du tänka på att torka framifrån och bak, bort från vaginan. Risken är annars att bakterier från anus kommer in i vaginan och orsakar en infektion.

Läs även: Barnbeck, barnets första avföring

Blöjinstruktion från Pampers

Detta är en instruktion om hur man byter blöja från Pampers. Att byta blöja fungerar dock på samma sätt oavsett vilka blöjor du använder.

  • För att blöjan ska få optimal funktion så är det viktigt att man sätter på blöjan på rätt sätt så den inte är för löst fastsatt kring magen och därmed hänger för långt ned i grenen på barnet.
  • Ta ur blöjan ur förpackningen och veckla ut den på längden. Nyp sedan åt i mitten på blöjan så det blir som ett veck på längden.
  • Lägg barnet på blöjan så bakkanten är ungefär i jämnhöjd med midjan eller högre.
  • Fäst tejpen över den färgade remsan fram på blöjan. Man ska kunna få in tre fingrar mellan blöjan och magen på barnet, så sitter den lagom hårt. Om barnet har tunna lår kan man med fördel fästa tejpen snett nedåt mot mitten nedanför den färgade remsan. Fastsättningstabben har tejp och kan fästas var som helt på blöjan utan att lossna. Nu kan du också vika ned framkanten på blöjan så den hamnar under navelstumpen om du vill.
  • Nu har ditt barn en blöja som fungerar utan läckage och som sitter bekvämt. Den är också torr mot ditt barns känsliga hud.

De som läst avsnittet om blöja och blöjbyte läste även avsnittet om skötsel av nyfödda barn samt om att komma i form efter förlossningen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Träningsprogram mammaträning

Mamma fit

Träningsprogrammet – Mamma fit är framtaget som ett sista steg i din mammaträning efter graviditet och förlossning. Programmet kommer bygga muskelstyrka, uthållighet och din puls kommer att höjas.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.