barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Hur sprids löss mellan barn?

Löss är många föräldrars skräck när barnet börjar på förskolan. Huvudlössen är naturliga parasiter hos människan och trivs endast i människans hårbotten. Löss kan således inte smitta mellan djur och människa. Du upptäcker huvudlössen genom att använda en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel.

En huvudlus (Pediculus capitis) är en insekt som endast lever i den varma och fuktiga miljön i människans hårbotten. Den är endast 2-3 mm lång och genomskinlig och livnär sig på blod. Huvudlusen har gripklor som gör att den effektivt kan hålla tag om en människas hårstrån.

Läs även: Behandla och upptäck löss hos barn

Kort fakta om löss

En lus lever endast under en kort period på mellan 6-10 veckor. Huvudlössens ägg kallas gnetter och är ca 1 mm. Gnetter är bruna eller gulvita och liknar små vattendroppar. Gnetterna sitter fast på hårstråna nära hårbotten med ett limliknande sekret som gör dem mycket svåra att kamma ut. När lushonan lägger äggen gör hon det nära hårbotten för att gnetterna ska ha så kort avstånd som möjligt till sin föda, blodet från hårbotten.

Huvudlössen fortplantar sig snabbt och en hona lägger upp till 10 ägg per dag. Äggen kläcks efter 8-10 dagar och det stadie som den nykläckta lusen föds i kallas för nymf. Nymfen utvecklas till färdigutvecklad lus på knappt 10 dagar. Det tar alltså runt tre veckor från det att ett ägg lagts till dess att en färdig huvudlus klättrar omkring i håret. Utvecklingen går dock fort och så lite som två löss i barnets hår kan på några veckor innebära hundratals löss och ägg. Det är därför viktigt att avbryta lössens livscykel så snabbt som möjligt.

Hur ser löss ut?

Löss är ljusa och kan vara extremt svara att upptäcka. Deras färg varierar beroende på om de sugit blod. De är oftast grågula, men de kan också vara röda eller brunaktiga om de nytt sugit blod.

Varför får barn löss?

Alla barn kan få löss! Huvudlöss lever av blod och inte av smuts, så barnets personliga hygien har inget med huvudlöss att göra. Leker barn med varandra så kan löss spridas oavsett hur rent håret är. Tänk även på att även vuxna kan få huvudlöss. Lössen sitter i barnets hårbotten och särskilt bakom öronen eller vid nacken.

Löss är en naturlig parasit hos människan och den smittar inte mellan djur och människa. I vissa perioder är det vanligare med huvudlöss, exempelvis vid terminsstarter i förskolan.

Hur sprids löss mellan barn?

Huvudlöss hos barn och vuxna lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstrå och sprids därför genom kontakt hår mot hår. Löss som hamnar utanför håret lever inte särskilt länge då de snabbt torkar ut och smittar inte. Risken för spridning via kammar, mössor och sängkläder är därför mycket liten, men dock möjlig.

huvudlöss barnLusen kan inte flyga eller hoppa och lever maximalt ett dygn utanför hårbotten. Om ditt barn har löss så behöver du därför inte storstäda hemma bara för att någon i familjen fått löss. Vill du vara på den säkra sidan så rengör borstar och kammar. Mest tid och kraft bör du dock lägga på att noggrann luskamning, smittspårning och behandling.

Läs även: Så upptäcker och behandlar du löss hos barn.

Så förhindras löss hos barn?

Löss sprids genom att hår möter hår, vilket gör att det är svårt att undvika en spridning mellan barn i förskoleålder. Det bästa sättet att förhindra spridning av löss mellan barn är att regelbundet kontrollera barnets hår. Om du vet att det förekommer löss på förskolan så det bra att kontrollera barnets hår dagligen, så att eventuell smitta upptäcks så tidigt som möjligt. Vanligast är huvudlössen på sommaren och när barnet kommer tillbaka till förskolan efter sommaruppehållet.

Kan löss överföra sjukdomar?

Huvudlöss kan vad man vet idag inte överföra sjukdomar. Så huvudlöss är i sig inte farliga. Går man länge med löss kan dock hudinfektioner uppstå om hårbotten blir sårig och irriterad.

Ska mitt barn gå till förskolan?

Har ditt barn fått löss så bör barnet stanna hemma från förskolan tills du hunnit behandla och kamma igenom håret ordentligt. I förskolan sprider sig lössen snabbt. Du har rätt att vara föräldraledig för vård av barn en dag om ditt barn får löss.

Källa: http://www.rikshandboken-bhv.se, lusfri.nu, lakemedelseverket.se, 1177, apotektet.se.

De som läst avsnittet om löss barn och om hur löss sprids mellan barn läste även mer om tips på hur löss bör behandlas.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.