barn i Sverige

Barnafödande under 2021

När man tittar på barnafödandet i Sverige och jämför kivnnor som är födda i Sverige jämfört med utrikesfödda kvinnor så skiljer sig siffrorna åt. Kvinnor födda i Sverige födde 2021 fler barn än vad det gjort i genomsnitt de 10 tidigare åren. För utrikesfödda kvinnor har det dock gått ner.

När man tittar på barnafödandet i Sverige och jämför kivnnor som är födda i Sverige jämfört med utrikesfödda kvinnor så skiljer sig siffrorna åt. Kvinnor födda i Sverige födde 2021 fler barn än vad det gjort i genomsnitt de 10 tidigare åren. För utrikesfödda kvinnor har det dock gått ner. 

Barnafödandet i Sverige totalt sett är under 2021 oförändrat i Sverige jämfört med 2020. Kvinnor som är födda i Sverige har fött allt mindre barn sedan 2010-talet. Den nedåtgående trenden avstannade dock 2020 och vände under föregående år svagt uppåt. Under 2021 födde svenskfödda kvinnor i genomsnitt 1,62 barn, vilket är 0,02 fler barn per kvinna än åren innan. 

För utrikesfödda kvinnor så har barnafödandet gått snabbt nedåt under de senaste 5 åren. 2016 födde en utrikesfödd kvinna i genomsnitt lite drygt 2,2 barn per kvinna. För 2021 var motsvarande siffra cirka 1,85 barn per kvinna. 

30-34 åringar föder fler barn

Kvinnor i åldern 30-34 år är de som starkt bidrar till att barnafödandet ökat. Främst är det för att fler fått två eller tre barn. Även de kvinnor med bättre inkomst har valt att skaffa fler barn.

Hur många barn föddes i Sverige 2021?

Totalt föddes det 114263 barn i Sverige 2021. Av dessa var 55 778 flickor och 58 485 pojkar. Detta är något mer än det antalet barn som föddes under året innan. 

Källa: SCB 2022-04-07  

Läs även: Här hittar du de vanligaste barnnamnen under 2021

Caroline

Caroline är utbildad sjuksköterska och mamma till två små underbara barn. Hon har arbetat inom mödravården under många år och brinner för att hjälpa gravida och blivande föräldrar. Caroline har skrivit artiklar på Babyhjälp.se sedan 2018. Innehållet är granskat av: Babyhjälp´s expertpanel med sakkunniga inom mödra- och barnhälsovården.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.