När kan man se barnets kön?

Vilken vecka kan man se barnets kön?

När kan man se barnets kön?

Många vill idag veta barnets kön så tidigt som möjligt, men hur tidigt kan man egentligen ta reda på barnets kön. Det finns olika metoder för att se vilket kön barnet kommer få och vi redogör här för när och hur man kan ta reda på det.

När kan man se kön på ultraljud?

Vid ultraljud är det möjligt att se barnets kön. Man ska dock ha med sig att syfte med ultraljudsundersökningen inte är att ta reda på barnets kön – sköterskan är således inte skyldig att ta reda på detta.

Vilken vecka kan man då se barnets kön? Redan så tidigt som runt vecka 6 formas barnets könsorgan, men de två könen ser väldigt lika ut under den första tiden. Vid ultraljud går det tidigast att se könet i vecka 14. Det är dock inte säkert att man kan se barnets kön.

Bild och teknik kan spela in och även hur barnet ligger. I vissa ställningar döljer barnet könet och då går det inte att se. Även barnmorskans erfarenhet spelar in. Från vecka 18 så bör de flesta barnmorskor kunna se vilket kön barnet har. Rutinultraljud genomförs i Sverige mellan vecka 17-20. Läs mer om ultraljud.

Lyssna även på vårt podcast-avsnitt om att ta reda på barnets kön. Barnmorska Louise Rabe går där igenom vad du bör tänka på.

Lyssna i din app: iTunes, Acast, Podcaster, Spotify, Google podcast eller Stitcher.

När kan man se barnets kön med blodprov?

Det erbjuds idag tjänster där man via blodprov kan ta reda på barnets kön så tidigt som i den sjätte graviditetsveckan. Detta kan man göra då det i mammans blod finns spår av barnets DNA. Genom ett blodprov som görs hemma, och som sedan skickas på analys, får man svar väldigt tidigt. Kostnaden är dock så hög som cirka 4000 kronor.

Kan gamla sägner avslöja könet

Det finns även en mängd gamla sägner, myter och tecken som kan avslöja barnets kön. Vetenskapen i dessa är dock inte så hög, men det kan vara kul att testa. Du hittar länk till testet här nedanför.

Se barnets kön med hjälp av den kinesiska kalendern, med NUB-teorin eller med hjälp av bikarbonattestet.

Fler artiklar för dig som är gravid

Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.