barnleksaker

Barnleksaker

Barnleksaker - vilka leksaker passar barn som är under ett år. Här hittar du tips på barnleksaker för det nyfödda barnet samt fakta om säkerhet kring barnleksaker. Var köper du barnleksaker? Vilken leksak passar vilken ålder?

Leksaker för små barn

Många olyckor sker varje år på grund av osäkra barnleksaker. Det finns dock många bra och roliga barnleksaker att köpa och ofta har du även en väldigt bra grund av leksaker i ditt hem. De roligaste leksakerna är ofta de enklaste såsom bollar, böcker och slevar. Här ger vi tips om leksaker till nyfödda och små barn.

Barnleksaker fyller många olika syften hos människan genom att underhålla och fylla en mycket viktig del i barnets lärande och utveckling. Leksaker förstärker det kognitiva beteendet och stimulerar även kreativiteten. Enligt många är en av de enklaste leksakerna, ett gäng träklossar, också den bästa för att utveckla barnets förmåga att tänka. Leksaker för nyfödda är ofta i starka färger, ger ifrån sig distinkta ljud och har en unik textur. Det är med dessa leksaker som det nyfödda barnet börjar känna igen former och färger. Upprepningen stärker minnet.

Här kan du även läsa mer om barnsäkerhet.

Annonslänkar: Många roliga och prisvärda leksaker hittar du HÄR

Barnleksaker ger glädje

Den första tiden behöver det nyfödda inga leksaker alls. Efter några veckor kan saker med mycket färg och enklare ljud bli intressanta för barnet. Små barn kan ha roligt med nästan vad som helst. Ofta älskar små barn att rasera och välta saker. Föräldrarna bygger torn av klossar medan barnet med glädje välter det. I sandlådan gläds barnet åt att hacka sönder sandtorn och sandslott som mamman eller pappan har byggt.

Det viktigaste med leksaker för barnet är att de inspirerar dem och lär dem att vara kreativa. Detta förbereder dem socialt, fysiskt, kreativt och intellektuellt för den stora världen. Bra leksaker för att stimulera barnet är bollar, vagnar, leksaksinstrument, dockor och olika typer av pennor och kritor.

Har barnet fler leksaker än alla andra innebär inte detta att barnet lär sig mer och har roligare än barn med färre leksaker utan det viktigaste är att man skapar förutsättningar för lek. Har ni många leksaker och vill förhindra att barnet tröttnar på dem så är ett tips att du tar bort några leksaker varje månad för att sedan lägga tillbaka dem månaden efter. Detta får barnet att tycka detta är roligt att återse leksakerna som varit borta ett tag.

Var kan du köpa barnleksaker online?

Barnleksaker kan du idag köpa på mängder av ställe på nätet. Fördelen är förstås att det ofta är billigare än att handla i fysiska butiker. När du handlar barnleksaker på nätet så får du dock ofta betala en fraktkostnad för utskicket vilket i många fall kan äta upp din vinst. Sidor på nätet som idag är levererar leksaker är exempelvis Jollyroom. En av de nu mest snabbast växande butikerna med barnleksaker på nätet är Stor & Liten. Känner du dig osäker så prova med något mindre inköp första gången och kontrollera så att allt fungerar smärtfritt.

Barnleksaker du tillverkar hemma

Många barnleksaker till spädbarn och mindre barn kan du tillverka hemma. Här har du några tips:

  • Fyll en liten plastburk med ris eller pasta och använd som skallra
  • Bygg dockhus av papplådor
  • Fyll väskor med saker och låt barnet packa upp
  • Använd skokartonger för att tillverka bilar eller docksängar,
  • Toalettrullar kan bli nästan vad som helst
  • Låt barnen leka med köksgeråd som trä- och plastslevar och banka på grytor och annat.

Barnleksaker till spädbarn

Leksaker för spädbarn ska stimulera spädbarnets sinne. Ofta tilltalas de av klara färger och konturer, saker som prasslar och låter när man tar i dem, en okrossbar spegel samt saker som rör på sig. Exempel på leksaker som spädbarn gillar är: babygym, bollar, speldosa, okrossbar spegel, klossar, gosedjur, mm.

Annonslänk: Köp Babyleksaker här!

Barnleksaker till barn 6-12 månader.

Barn i den här åldern tycker ofta om att bita, slå och banka på saker. De älskar ofta knappar och provar att trycka på allt som ser ut som en knapp. De känner på allt för att se om där blir någon reaktion.

Annonslänk: Leksaker till barn under ett år hittar du HÄR

Nallar & Gosedjur

Ofta får barn ett nära förhållande till en viss nalle, snuttefilt eller ett annat föremål. Detta föremål kan då fungera som ett substitut till dig som är mamma eller pappa och därför vara bra att ha i närheten. Den här typen av nallar, snuttefiltar eller annat kan hjälp barnet att hantera oron när du som förälder inte är i närheten. Föremålet fungerar som ett slags substitut till er föräldrar och kallas ibland för ett överföringsobjekt.

Kärleken från barnet till nallen kan bli enormt och ett starkt band mellan dem skapas. Det är viktigt att respektera detta och därför inte ta ifrån barnet nallen eller att utan tillåtelse från barnet, tvätta, reparera eller ändra något som förknippas med nallen. Med tiden kommer barnet att växa ifrån nallen och förlora intresset för den, men detta kan ta månader och ofta år. Ett tips är att köpa en kopia av nallen då panik lätt utbryter om favoritnallen skulle försvinna.

De som läste avsnittet om barnleksaker besökte även vår butiksguide samt läste om barnleksaker och säkerhet samt om andra barnprylar.

Fler artiklar för dig med familj

High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
barnnamn

Barnnamn

Barnnamn ändras inte så mycket som man tror från år till år. Här kan du se 2023 års topplista över barnnamn. Vilket barnnamn är ditt favoritnamn?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.