Fontanell bebis

Fontanell

De flesta föräldrar är i början lite rädda för att skada barnet och dess fontanell. En nyfödd bebis har ett ömtåligt huvud, men det är inte så känsligt så att du måste gå omkring och vara rädd. Fontanellen växer ihop innan det att barnet har fyllt två år. 

Fontanellen hos en nyfödd bebis

En fontanell är luckor i nyföddas kranium. För många nyblivna föräldrar är tanken på fontaneller lite skrämmande, men dessa luckor är helt normala och nödvändiga för din bebis.

Fontanellen är det område på bebisens huvud som är mjukt och ännu inte är täckt av skallben. När bebisen blir äldre så växer det sedan ihop. Vi vuxna har ett skallben som består av en enda del som sitter ihop med ansiktsskelettet. Bebisar skalle består däremot av flera olika ben som senare växer ihop och bildar skallbenet.

Vad är en fontanell?

Fontaneller är de mjuka delarna av en bebis skalle, där skallbenen möts. Det talas ofta om EN fontanell men i själva verket har en bebis flera stycken. Fontanellerna kan kännas olika tydligt hos olika barn. Den stora fontanellen, den som det ofta syftas på vid tal om fontanellen, sitter på den främre delen av hjässan och har en storlek som kan variera mellan 0,5×0,5 cm till 4×4 cm. Bebisar har även en bakre fontanell samt fontaneller på sidorna av huvudet.

Det är vanligt att man i fontanellen även kan se barnets puls som pulserar i öppningen. Även om du ska vara rädd om bebisens huvud så är fontanellerna täckta av en stark hinna och tålig hud, så du behöver inte vara överdrivet försiktig när du rör eller tvättar barnets huvud. Området är känsligt och det kan kännas obehagligt men du har väl aldrig hört talas om någon som faktiskt skadat barnets fontanell… oro dig inte.

Varför har nyfödda en fontanell?

Vid födseln och i ytterligare några månader efter födseln är bebisens fontanell öppen. Barnets huvud är därför mjukt och formbart. Orsaken är primärt för att göra det enklare för huvudet, som är bebisens största kroppsdel, att födas fram under förlossningen. Då huvudet är mjukt kan det ibland ha en lite konstig och ojämn form samt vara lite svullet precis efter förlossningen. Detta brukar svinna efter några veckor.

En annan anledning till varför barnets huvud är mjukt och formbart är för att barnets huvud och hjärna ska kunna växa. Vid återbesöken på BVC med ditt barn så kommer en sköterska eller läkare att regelbundet kontrollera och mäta barnets huvud så att allt är som det ska.

Fontanellen och barnets huvudform

Då fontanellerna gör att barnet huvud är mjukt under hela spädbarnstiden, så betyder det också att huvudet är formbart även efter förlossningen. Om barnen ligger i en alltför enformig ställning, exempelvis alltid på rygg, så kan huvudet därför bli lite platt eller ojämnt. Barnet ska alltid sova på rygg fram till dess att det kan vända sig själv, men när barnet är vaket är det bra att variera ställningarna. Det är bra att låta barnet ligga på mage på en förälders kropp eller på en filt på golvet när det är vaket. De flesta barn har fått en mer rund huvudform när de är i tvåårsåldern. Är du orolig så kan du alltid rådfråga på barnavårdscentralen. Läs även vår artikel om barns huvudomfång.

När växer fontanellerna igen?

Fontanellerna växer igen vid lite olika tidpunkter beroende på vilken fontanell det handlar om samt på barnets mognad. Det bakre fontanellen brukar växa ihop efter ungefär tre månader och den främre fontanellen brukar vara helt igenvuxen efter ungefär 18-24 månader. Fontanellerna på sidorna som finns både i höjd med tinningen och bakom örat växer igen vid 6 respektive 6-18 månaders ålder.

Hur ska fontanellen kännas?

Det är ovanligt att föräldrar tycker att fontanellen är lite obehaglig. Ofta ser man även barnets puls slå i öppningen. När man känner på områdena så bör de kännas fasta och något konkava. De kan mycket väl svullna något när barnet gråter, ligger ned eller kräks. Detta är då temporärt och återgår till det normala när barnet lugnat ner sig.

Om du upplever en avvikelse i formen av barnets fontanell, eller om du är orolig, så ska du kontakta vården.

De som läste om barnets fontanell läste även mer om: sex efter förlossningen och om hur man tar hand om ett nyfött barn.

Fler artiklar för dig med familj

Hicka nyfödd / spädbarn

Hicka hos nyfödd / spädbarn

Att få hicka är något som är helt naturligt och ofarligt. Vissa barn får hicka flera gånger om dagen och andra får det bara ibland. Hicka kan drabba barn redan när de ligger i magen för att sen fortsätta när de är nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.