bajs bebis blöja

Bebis bajs

Färgen på bajset kan säg en hel del om hur ens bebis mår och ge tecken på om man bör söka hjälp. För en bebis som är under ett år och som ammas flera gånger om dagen är det vanligt att bebisens bajs är grönt eller gult i färgen. Även konsistensen kan ändras från dag till dag.

Vilken färg bebisbajs har är ett vanligt samtalsämne hos nyblivna föräldrar. Bajs hos en bebis kan vara svart, gult, grönt, vit eller brunt. Färgen på bajset kan säg en hel del om hur ens bebis mår och ge tecken på om man bör söka hjälp.

För en bebis som är under ett år och som ammas flera gånger om dagen är det vanligt att bebisens bajs är grönt eller gult i färgen. Även konsistensen kan ändras från dag till dag. 

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om bajs relaterat till din bebis.

Hur ofta bajsar en bebis? 

Under den första tiden bajsar en bebis som ammar i genomsnitt fem gånger varje dygn. Hälften av alla bebisar bajsar dock mindre än fyra gånger per dygn, så variationen är stor. Hos en nyfödd bebis är det heller inte ovanligt att de bajsar efter varje matningstillfälle, vilket kan vara väldigt många gånger per dag.  

Jämför eller räkna inte tillfälle då din bebis bajsar – det kan göra mer skada än nytta. Utgå i stället från hur din bebis mår. Följer han eller hon sin tillväxtkurva och bajsar regelbundet så är det normalt.

Det kan vara bra att känna till att bebisar som äter ersättning i stället för att amma, ofta bajsar mer sällan. Deras bajs är även mer brunt och luktar mer likt bajs från en vuxen person. 

Om du ger ersättning och din bebis lätt blir förstoppad eller bajsar väldigt sällan så kan detta vara ett tecken på att ersättningen inte är blandad i rätt proportioner. Läs mer: Modersmjölksersättning

Bajs hos en nyfödd bebis

Bajset hos en bebis som endast ammar kan vara kletigt, gult, grönt, slemmigt, grynigt och kan lukta surt. Många föräldrar undrar om gult respektive grönt bajs är normalt, vilket det är hos en bebis. Färgen påverkas av vad din bebis äter och om de drabbats av någon infektion. Här nedan kan du läsa mer om bajs i olika färger.

Läs även: Hur ofta ska man byta blöja?

Grönt bajs bebis

När en nyfödd bebis börjat amma eller äta ersättning regelbundet så blir bajset tunnare och får ofta en grön, gul eller gulgrön färg. I början kan bajset ge ifrån sig en lite sur lukt, men om du helammar så blir det snart nästan helt luktfritt. Äter din bebis ersättning så kan bajset lukta lite mer. Du kan även märka att bajset får en grön färg och är lite slemmigt om din bebis är förkyld. 

Vissa hävdar även att en bebis kan få grönt bajs när han eller hon får tänder. Det finns dock ingen vetenskap bakom detta så om det stämmer eller inte låter vi vara osagt. 

Gult bajs bebis

Gult bajs eller gröngult bajs stämmer mångt om mycket in på förklaringen under grönt bajs. Även gult bajs är vanligt hos ammande bebisar där färgen kan gå lite åt senapshållet. Om en bebis äter ersättning så kan bajset bli lite fastare och då ha en mörkare gulbrun färg. Gult bajs hos en bebis är vanligt och inget som du behöver oroa dig för. 

Svart bajs bebis

När din bebis är nyfödd så är bebisens bajs nästan helt svart som tjära och kan ibland även ha lite grönaktig färg. Det är väldigt kletigt men luktar nästan ingenting. Detta bajs består bland annat av galla, fostervatten och hudrester. Det kallas för mekonium eller barnbeck. Läs mer: Barnbeck – bebisens första bajs.

Vitt bajs bebis

Om din bebis har bajs som vid mer än ett tillfälle är vitt eller gråvitt så bör du uppsöka vården och visa en blöja. Vitt bajs är inte normalt och kan behöva utredas. Vitt bajs hos en bebis kan vara ett tecken på gallvägsatresi som är medfödd leversjukdom. Denna är dock mycket ovanlig. 

Vitt eller gråvitt bajs kan också bero på andra saker som gör att gallan inte når bebisens tarm – det är nämligen gallan som ger bajset dess bruna färg.

Slemmigt bajs bebis

Slemmigt bajs är inte ovanligt hos en bebis eller ett spädbarn och är inte farligt. Är det större mängder slem så kan det dock tyda på infektion eller allergi. Om det sistnämnda är aktuellt så kan det också ibland förekomma blod i avföringen vilket bör kollas upp med vården. Slem när din bebis bajsar är sannolikt vanligaste vid en förkylning, vilket är helt normalt. Läs även: Kan man amma när man är förkyld?

Skummigt bajs bebis

Hos små bebisar som ammar så kan bajset ofta vara lite grynigt och skummigt. Det är också ofta gult eller grönt i färgen och har en tunn konsistens. 

Blod i bajset

Det händer att små bebisar har blod i avföringen. Du kan då se små strimmor eller prickar med blod. Detta är normalt ingen fara och om din bebis verkar må bra så behöver du inte vara orolig. Enligt 1177 så behöver man inte söka vård om ens bebis mår bra i övrigt och blod endast syns vid enstaka tillfällen eller under en kortare period. 

Händer det upprepade gången eller om det syns större mängder blod i bajset så bör du uppsöka vården för att ta reda på orsaken till problemet. Läs mer längst ner i artikeln om när du bör söka vård.

Löst bajs bebis

För en bebis som är nyfödd och som helammar eller som endast äter ersättning är det helt normalt att bajset är löst. En bebis som ammar tenderar att ha lösare bajs än en bebis som äter modersmjölksersättning.  

För en bebis som är mellan 6 månader och tre år kan löst bajs bero på att bebisens tarmar inte har mognat färdigt. Detta försvinner normalt med tiden. Löst bajs under en längre period kan dock även bero på en överkänslighet eller allergi mot något ämne i din bebis kost, såsom gluten eller mjölk.

Löst bajs eller diarré kan också bero på en temporär magsjuka. Bajset blir då löst och kan också bli grönare än tidigare. Om där inte förekommer blod i din bebis bajs så behandlas det normalt med vätskeersättning och utreds först om det pågår i mer än 2-3 veckor. Om du är osäker eller orolig så ska du dock alltid rådfråga vården.

Läs även: Blöjeksem hos barn

Bebis och förstoppning 

En nyfödd bebis som helammar blir ytterst sällan förstoppad. För en bebis som äter ersättning så är det fortfarande ovanligt men det inträffar.

Om en liten bebis har förstoppning så bajsar han eller hon mer sällan än varannan dag. Detta brukar ofta ske efter mycket krystande. Dröjer det flera dagar utan att din bebis bajsar så kan bebisen må illa, kräkas och börja äta sämre. Upplever du att din bebis är förstoppad så ska du söka hjälp. Med förstoppad menas att det går så mycket som 3-4 dagar mellan varje bajstillfälle. Rådfråga exempelvis på BVC.

Kan man hjälpa sin bebis att bajsa?

Om du märker att din bebis krystar hårt och försöker att bajsa utan framgång så finns det sätt att hjälpa till. Ett vanligt sätt är att man försiktigt för in en febertermometer avsedd för gumpen med lite olja på. 

Andra sätt kan att hjälpa kan vara att massera sin bebis mage eller att göra cykelrörelser med bebisens ben. Det finns även pysventiler att köpa på apoteket.

När ska du söka hjälp

Om du är orolig för din bebis eller om du ser rikliga mängder blod i avföringen så är det viktigt att du alltid söker hjälp akut. Likaså om din bebis bajs är vitt, vitaktigt eller gråvit. Ring 1177 eller din vårdkontakt. Verkar din bebis dessutom slött eller hängigt så ska du akut söka hjälp. 

Du ska även söka vård om din bebis har svår buksmärta som kommer i intervaller; om din bebis är yngre 6 månader och drabbas av magsjuka med diarré och kräkningar; om din bebis har magbesvär under en längre period än en vecka.

Du bör även ta kontakt med vården för råd eller kontroll som det vid flera tillfällen syns små prickar eller strimmor blod i bajsat; om en bebis som ammar inte bajsar utan hjälp mer än var tredje eller fjärde dag; vid diarréer som håller i sig i mer tre veckor (tidigare om det är rikliga diarrér); förstoppning vid intag av ersättningsprodukter som håller i sig i mer än 3-4 dagar eller om din bebis inte bajsat sedan födseln.

De som läste om bebisbajs och dess färg lästen även mer om vad bröstmjölk innehåller, om kolik och om hur man pottränar sitt barn.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
tandborstning

Borsta tänderna barn

Borsta tänderna på barn. Hur borstar man tänderna på barn? Måste barn borsta tänderna? Vilken tandborste och tandkräm ska barn använda? Vad händer om man inte borstar tänderna? Vi ger tips och trix för hur du borsta tänderna på barn.

Läs artikeln »
napp till nyfödd

Napp till nyfödd

Napp till nyfödd. Hur tidigt kan man ge napp till nyfödd? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om det nyfödda barnets nappar?

Läs artikeln »
bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.