Bebis dreglar

Bebis dreglar

En bebis dreglar normalt från det att de är 2-3 månader och upp till två års ålder. Mycket dregel kan förekomma när din bebis håller på att få tänder, är förkyld, har svårt att stänga munnen eller för att salivproduktionen håller på att utvecklas.

Varför dreglar din bebis?

Att barn dreglar beror initialt på att de inte lärt sig att svälja saliv. Nyfödda barn har en relativt låg salivproduktion vilket gör att de den första tiden inte dreglar så mycket. När en bebis är runt 2-3 månader så ökar produktionen av saliv för att göra barnet redo för fast föda. 

Barn i denna ålder börjar ofta att suga och bita på saker. Något som i sig ökar salivproduktionen. När barnet ännu inte lärt sig att svälja så byggs salivmängden upp i barnet mun tills den slutligen svämmar över. I denna artikel kommer vi gå igenom allt som har med dregel att göra såsom extremt dreglande, dreglande under natten, vid förkylning, när det upphör och när du bör söka hjälp.

Varför dreglar en bebis? 

Hos människan sker salivproduktionen automatiskt och stimuleras exempelvis när man äter. Hos barn kommer salivprodukten igång redan i tidig ålder men muskelutvecklingen och reflexen att svälja kommer något senare. En bebis som stoppar händer och saker i munnen, eller som visar ett stort intresse för att göra ljud, dreglar ofta mer då detta stimulerar salivproduktionen. Då din bebis inte kan svälja än så rinner saliven ut ur munnen.

Vissa bebisar dreglar bubblor

Ibland kan dregel rinna i floder ur barnets mun, men ibland kommer det istället som små bubblor. Barn som gillar att jollra, försöker göra ljud och som leker med tungan stimulerar produktionen av saliv i munnen. Barnets tungrörelser gör att saliven blandas med luft och bubblor bildas. Vissa barn gillar känslan av bubblorna mot sina läppar och förstärker detta när det sker. Detta är inget konstigt utan precis lika normalt som att barn dreglar. 

Läs även: Därför hickar en bebis

Bebisar som dreglar mycket

Många barn dreglar och hur mycket de dreglar varierar stort. Vissa barn dreglar mindre medan andra dreglar jättemycket. Vanliga orsaker till varför en bebis dreglar stora mängder saliv kan vara att de har ont i halsen. Det kan också vara ett käkrelaterat problem där barnet har svårt att stänga munnen. Detta är saker man kan åtgärda genom rätt hjälp. Misstänker du något sådant så prata med vården för hjälp.

Andra orsaker kan vara att din bebis har en vana att ha munnen öppen under längre perioder åt gången då saliv rinner ut. Barn kan ibland också bli otroligt fokuserade på saker. Konsekvensen av ett intensivt fokus leder ibland till att salivproduktionen kan öka med så mycket som sex gånger det normala. Då små bebisar har en begränsad förmåga att svälja saliv så rinner det ut som dregel. Även introduktionen av nya smaker och fast föda kan leda till att en bebis börjar dregla mer då salivproduktionen stimuleras.

Det finns flera fördelar med att din bebis dreglar mycket. Detta är exempelvis bra för renligheten i din bebis gom. Saliv hjälper till att skölja bort mjölk- och matrester samt bakterier i munnen. Det hjälper även till bryta ner maten och har positiva effekter för matsmältningssystemet. 

Läs mer: Från smakportioner till vanlig mat

Vad kan jag göra om min bebis dreglar mycket?

Om din bebis dreglar mycket så kan det vara bra att låta barnet ha en haklapp. Det finns speciella dregellappar att köpa i de flesta barnbutiker. Dessa haklappar gör att barnets kläder hålls torra, vilket i sin tur gör att barnet inte blir vått och kallt på framför allt bröstet där dreglet annars hamnar. Du slipper helt enkelt byta tröja eller body flera gånger om dagen. 

Dregel och napp

Kombinationen dregel och napp är vanlig. Napp i sig kan leda till en ökad produktion av saliv. Vissa barn lär sig snabbt att svälja precis som när de suger på ett bröst eller flaska. För vissa kommer denna koppling senare och salvia kan då rinna ut som dregel. Huden runt munnen, främst på underläppen, kan då blir irriterad och få en rodnad. Försök att ta bort nappen på natten då barnet sover så att huden får torka. Du kan även testa att smörja med en fuktskyddande salva. 

Att dregla vid förkylning

En bebis som är förkyld dreglar ofta mer än normalt. Orsakerna kan vara många exempelvis att barnet har ont när han eller hon sväljer och därför låter bli. Det kan också handla om att barnet andas med munnen istället för med nästan då saliv lätt rinner ut.

Läs även: Så lindrar du vid slemhosta

En bebis som dreglar kan lätt få utslag

Om din bebis dreglar mycket så kan han eller hon lätt bli röd runt munnen och få utslag. Främst brukar bebisar som dreglar mycket bli röd runt mungiporna och nedre delen av underläppen. Även hakan kan påverkas huden kan bli irriterad och eventuellt knottrig. 

Om din bebis dreglar jättemycket så kan dregel även rinna ner längst barnets kinder och hals och samlas i nackvecken. Detta kan leda till rodnad och utslag även på dessa partier. 

För att bli av med utslagen kan det vara bra att torka av barnet runt munnen. Det är dock viktigt att du baddar försiktigt och använder en mjuk näsduk eller trasa. Dra inte eller tryck då det kan förvärra. Testa även att använda en fuktskyddande salva såsom idominsalva eller zinksalva (läs bipacksedeln innan användning).

Bebis dreglar i sömnen

Om din bebis dreglar på dagen så är sannolikheten stor att han eller hon även gör det på natten. Vid sömn kan det vara ännu svårare för barnet att kontrollera sväljningen eller att hindra saliven från att rinna ut. Sömnen är viktig för både vuxna och barn så att stå redo med en handduk är inte möjligt. Ett bra knep är istället att under natten sätta på en fuktskyddande salva runt barnets mun och på hakan. Detta skyddar huden och förhindrar irriterad hud. 

Bebis dreglar och tänder

När barn får tänder är det väldigt vanligt att de dreglar mer än tidigare. Tandsprickning sker ofta när barnet är runt 6 månader men redan när din bebis är runt 2 månader så börjar tänderna att växa och röra på sig i tandköttet. När denna förändring sker i munnen så ökar produktionen av saliv i barnets mun. 

Saliv hjälper till att förhindra vissa infektioner och att skadliga bakterier får fäste i munnen. Saliv behövs helt enkelt för att hålla tänderna fria från hål. För barnet kommer dock ökningen snabbare än vad han eller hon lärt sig att svälja den ökade produktionen vilket leder till mer dregel. Tecken på tandsprickning är generellt att barnet dreglar, skriker och vill bita i saker.

Läs mer: Barns tänder

Det kan dock påpekas att forskning kring tänder och dregling inte är helt överens. Viss forskning föreslår att dregel inte har med tänderna att göra, utan att tidpunkten bara är infaller samtidigt som andra utvecklingssteg. När en bebis är runt 2-3 månader utvecklas även barnets matsmältning som gör sig redo för att ta emot fast föda efter en tid då barnets kost bestått av endast mjölk. 

Saliv behövs för matsmältning och för att underlätta transporten av föda ner i kroppen. När barnets motorik utvecklas så börjar barn tugga mer och mer på sina händer och andra föremål i sin närhet, vilket gör att signaler skickas till hjärnan att mer saliv behövs för att hjälpa till med kommande föda. Kanske är den ökade salivproduktionen således kopplad till att barnet snart är redo att äta fast föda, istället för till tänderna. 

När slutar barn att dregla

De flesta barn dreglar under någon period i sitt liv. De flesta barn slutar dock att dregla när de är runt 18 månader, men variationen är stor och du behöver inte vara orolig bara för att det fortsätter upp i tvåårs ålder. Först då har barnet fullt utvecklat musklerna som är relaterade till sväljövningen samt musklerna runt dess mun. 

När barn är runt 9 månader så brukar mängden dreglingen för de flesta barn avta. De har då fått igång sin grovmotorik och kan sitta, krypa och ibland stå. Dregel kan dock återkomma under någon period då de exempelvis får fler tänder. Ju fler tänder barnet har desto mindre brukar en bebis också dregla då tänderna fungerar som en extra barriär som hindrar dreglet från att rinna ut. 

Läs även: Varför hickar barn?

När ska man söka vård? 

Att barn dreglar är fullt normalt. Om du är oroad över att din bebis dreglar så prata med din BVC-sköterska eller vården. Om barnet dreglar anmärkningsvärt mer än jämnåriga och dreglingen är ett problem så ska du söka hjälp. Även om dregel rinner i en jämn ström ut ur munnen så bör du undersöka detta. Likaså ska du vara uppmärksam på om dreglingen kommer i samband med andra symptom såsom svårighet att andas eller att de griper efter luft samtidigt. Sök hjälp direkt om detta händer. Hos bebisar som lider av nervsjukdomar såsom Bells pares, cerebral pares och liknande sjukdomar kan också dregla mer än friska barn. 

De som läste om bebis som dreglar läste även mer om smakportioner och tandsprickning.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

feberkramper

Feberkramper hos barn

När barn får feberkramper så bör du lägga barnet på sidan. Normalt varar feberkramper bara i någon minut. Varför drabbas barn av feberkramper? Vad kan man göra åt feberkramper?

Läs artikeln »
raseriutbrott barn

Raseriutbrott hos barn

Raseriutbrott hos barn är vanligare än vad man tror. Barn i trotsålder kan bli riktigt rasande. Det är vanligt att detta visar sig genom plötsliga raseriutbrott som kan komma till synes oväntade. Vad kan man göra om barnet får ständiga raseriutbrott?

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.