Hormonplitor på nyfödd

Hormonplitor hos bebis, spädbarn och barn

Hormonplitor uppstår hos nyfödda barn under de första fyra dagarna. Ofta ger hormonplitor eller hormonprickar upphov till en rödflammig hy, där det ofta uppstår knotter som påminner om en liten finne. 

Har din bebis fått hormonplitor?

Utslag hos nyfödda barn och bebisar är inte ovanligt. Hormonplitor kommer ofta efter bara någon dag. Ofta benämns dessa utslag även som hormonprickar eller formellt som toxiskt utslag. Det kännetecknas av att huden blir rödflammig, vilket kan komma och gå under dagen.

Vad är Hormonplitor

Mer än hälften av alla nyfödda bebisar får hormonplitor i olika omfattning. Även om utslagen är helt ofarliga och försvinner av sig själv, så kan det för en nybliven förälder se otäckt ut. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum, men trots namnet har de inget med något toxiskt eller med hormoner att göra. Orsaken är okänd, men de fåtalet studier som finns tyder på att de uppkommer när kroppens eget immunförsvar för första gången bekämpar bakterier som normalt finns på huden.

Utslagen behöver inte behandlas och normalt så försvinner de inom några veckor. I sällsynta fall stannar utslagen kvar under flera månader. Tillståndet är heller inte obehagligt för din bebis.

När och var kommer utslagen?

Hormonplitor är vanligt hos nyfödda barn. Normalt så framträder utslagen redan när barnet är mellan en till fyra dagar gammalt. I sällsynta fall kan de dock komma upp till 10 dagar efter födelsen. Utslagen kommer främst på mage och bröstkorg, men de kan även synas på armar, lår och i ansikte. I sällsynta fall kan utslagen synas över hela kroppen.

Hur ser hormonplitor ut?

Hormonplitor eller hormonprickar ger ofta en rödflammig hy som kan göra att huden ser fläckig ut. Fläckarna är 1-3 centimeter stora. De syns ofta i perioder och de flyttar sig hela tiden. Ofta uppstår det på ytan för rodnaden även små röda prickar, som är lite gula på toppen, precis som små finnar. När barnet lider av hormonplitor så känns huden knottrig när du stryker med handel över huden.

De som läste om hormonplitor läste även mer om Mollusker.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.