Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Blöjeksem och blöjutslag hos barn

Blöjeksem är en form av irritativt kontakteksem som ger inflammation av huden i blöjområdet. Det kan ta tid för blöjeksem att läka men oftast går det över av sig själv. Den bästa medicinen vid symptom är att lufta stjärten.

Vad är blöjeksem?

Blöjeksem kan visa sig som röd eller irriterad hud på stjärten, i ljumskarna eller på könsdelarna. Ibland kan den irriterade huden vara knottrig och ha ett torrt eller fuktigt utseende. Var uppmärksam redan när huden börjar bli rödflammig och behandla omedelbart det drabbade området. Om det irriterade eller inflammerade området inte behandlas så kan exempelvis en bakterie- eller svampinfektion uppstå.

Vid små utslag eller flammighet så har barnet vanligtvis inte ont. Vid kraftigare utslag kan det svida och barnet kan reagera på beröring och skrika när du tvättar stjärten. Utslagen kan bli som öppna sår som det kommer vätska ur.

Orsak till blöjeksem

Orsaken till varför barn får blöjeksem är att huden varit fuktig och varm under för lång tid. Dagens blöjor är mycket bra på att absorbera vätska men de lämnar ändå lite fukt på huden. Oftast är det avföring eller avföring i kombination med urin som är främsta orsaken till utslagen. Byts blöjan inte tillräckligt ofta så ökar risken för blöjeksem, men ibland kan barnet hud vara extra ömtålig och då kan blöjeksem uppstå trots att blöjbytena sker som de ska. Läs även: Så ofta ska du byta blöja.

Undvik blöjeksem och blöjutslag

Det bästa och enklaste sättet att undvika blöjeksem är att byta blöja ofta. Stjärten mår även bra av att få vara utan blöja. Försök gärna låta barnet vara utan blöja under cirka en timme om dagen. Det finns idag inget belägg för att det skulle vara mindre risk för blöjeksem vid användande av tygblöja eller engångsblöja, utan det är lika stor risk oavsett vilken blöjtyp man använder.

Läs även: Potträning – när du ska sluta med blöja

Så blir du av med blöjeksem

  • Låt gärna stjärten lufttorka efter blöjbytet.
  • Tvätta försiktigt med mjuk fuktad trasa och ljummet vatten.
  • Om det inte räcker att tvätta med vatten, så pröva att tvätta med barnolja (även olivolja fungerar bra).
  • Undvik våtservetter.
  • Smörj in stjärten med skyddande salva, exempelvis Inotyol som finns på apoteket.
  • Byt blöja ofta, framför allt när barnet bajsat.
  • Vid vätskande utslag så badda dem med alsollösning (ej alsolsprit, då den kan svida).

Blöjeksem lägger sig vanligtvis på 3-4 dagar med rätt behandling. Blir det värre eller sprids så kan du prova en svampdödande kräm i några dagar. Känner du dig osäker ska du alltid rådfråga din BVC sköterska eller en läkare.

De som läste om blöjeksem läste även om hur man på bästa sätt byter blöja.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.