Lutealfas

Lutealfas

Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar. En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. 

Vad är en lutealfas?

Lutealfasen är en fas i din ägglossningscykel. Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag.

En menscykel är i genomsnitt 28 dagar, men cykeln varierar från kvinna till kvinna i spannet 23-35 dagar. Avvikelser förekommer dock, och vid längre eller kortare cykler så kan det ibland förknippas med fertilitetsproblem. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar.

Vad är lutealfas?

”Den period i menstruationscykeln som följer ägglossningen och som kännetecknas av gulkroppsutveckling, ökad progesteronproduktion i äggstockarna och progesteronutsöndring via livmoderslemhinnans epitel. Lutealfasen börjar med ägglossningen och slutar med att menstruationen inleds.”
Källa: Svenska MeSH, Karolinska Institutet

Efter ägglossningen produceras progesteron, vilket kroppen behöver för att förbereda livmoderslemhinnan. Detta hormon gör det lättare för ägget att fästa vid befruktning. Din mens dyker upp om det inte sker någon befruktning.

Hur beräknar man lutealfasens längd?

Om du ska räkna ut längden på din lutealfas så ska du räkna antalet dagar mellan din andra dag med maximal fertilitet fram till dagen då du får din mens. Genomsnittslängden för lutealfasen hos kvinnor är på 14 dagar. Längden är dock högst individuell och varierar normalt på mellan 10-16 dagar, men är vanligen ungefär lika lång i varje cykel.

En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. Detta kan dock eventuellt behandlas så om du är drabbad så bör du pratat med din läkare.

Kort lutealfas

En kort lutealfas kan innebära att du inte har någon ägglossning eller att ägget stöts bort innan det hinner fästa i livmoderslemhinnan. Ofta saknas ägglossningen när din totala menscykel är kortare än 20 dagar. En kort lutealfas kan bero på låg progesteronhalt. En lutealfas ska inte vara kortare än 10 dagar. Är den längre än så och du fortfarande har ägglossning så är det inget du behöver göra något åt. Du kan upptäcka att du har en kort lutealfas om du använder ett ägglossningstest eller en fertilitetsmonitor.

Progesteronkräm vid kort lutealfas

Har man en kort lutealfas kan man använda progesteronkräm som smörjs in i områden med tunnare hud, ex på insidan av armarna eller nacken. Om du använder krämen för att motverka kort lutealfas så bör du använda krämen från ägglossningsdagen tills den dag då du får din menstruation.

Kräm med progesteron finns att köpa via naturapotek, men då dessa inte är testade som läkemedel så rekommenderar vi inte dessa. Du kan få kräm eller gel utskrivet av läkare vilka endast ska användas efter rekommendation av läkare.

Fler artiklar om att bli gravid

rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken är inte lätta att känna igen, men redan tidigt i graviditeten kan vissa tecken avslöja att du är gravid. I vår lista hittar du 16 tidiga graviditetssymptom.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
ivf

IVF / provrörsbefruktning

IVF (In vitro-fertilisering) eller provrörsbefruktning är en fertilitetsmetod där en kvinnas ägg tas ut från en äggstock för att befruktas av en mans spermie utanför kvinnans kropp för att sedan återföras till livmodern. Hur går en provrörsbefruktning eller IVF-behandling till? Vad kostar IVF? Vem kan genomföra en provrörsbefruktning?

Läs artikeln »
Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.