Kan man bli skengravid?
Vad innebär det att vara skengravid? Det finns inte jättemycket vetenskaplig forskning kring skengraviditeter, men det är ändå ett begrepp som är vida känt. Fenomenet inträffar ofta hos de som önskar bli gravida eller de som absolut inte vill bli det.
Skengraviditet diskuteras flitigt hos de som önskar att bli gravida – men vad är det?
Vad betyder det att man är skengravid?
Här har du en kort och enkel förklaring på vad det betyder:
Vad är skengravid?
En skengraviditet är när en kvinna uppvisar symptom som tyder på att hon är gravid, trots att hon inte är det. Skengraviditet hos människor är mindre vanligt.
Kan man bli skengravid?
Många kvinnor upplever graviditetstecken trots att de inte är gravida. Fenomenet finns även hos djur, där det är särskilt vanligt hos hundar och möss. Skengraviditeter är således helt verkligt och du kan bli skengravid (även om det inte är vanligt).
Längre ner kan du läsa om symptomen du ska leta efter.
Varför blir man skengravid?
Exakt varför vissa kvinnor upplever en skengraviditet vet man inte. Det antas vara ett resultat av förändringar i det endokrina systemet i kroppen, som leder till utsöndringar av hormoner. Dessa hormonutsöndringar visar i sin tur symptom som påminner om de som upplevs under en graviditet.
Här är några anledningar till varför man kan få hormonförändringar och bli skengravid: (Obs! helt ovetenskapligt)
- Ibland kan en stark önskan om att något ska hända (eller inte hända) ha en större effekt på kroppen än man kan förstå.
- Stress är en annan orsak till att kroppens hormonsammansättning ändras.
- Mensen och dess symptom kan ibland orsaka mer symptom och ibland mindre. De kan ibland dessutom vara väldigt lika de man får vid en graviditet.
- Ändrad kosthållning, framför allt dålig kost, kan också påverka din kropp och dina hormoner.
- Förändrad menstruation och hormonförändringar kan även inträffa om man bytt eller ändrat något preventivmedel. Det brukar ta några månader innan kroppen ”hittar rätt” igen.
Skengravid symptom
De symptom som upplevs vid en skengraviditet är samma som de tidiga graviditetstecken som kan upplevas vid en faktiskt graviditet. De vanligaste är illamående, yrsel, trötthet, molvärk, svullna bröst och humörförändringar. Håller skengraviditeten i sig trots negativa graviditetstest så bör du kontrollera så att det är finns medicinska anledningar till känslorna såsom muskelknutor eller cystor på äggstockarna.
Hur kan man undvika förvirring?
Skengraviditeter finns, men de är inte jättevanliga. Försök att inte stressa och tänka för mycket på en eventuell graviditet. Om du har anledning att tro att du är gravid så kan det mycket väl vara så. Det enda sättet att veta helt säkert är att ta ett graviditetstest – då vet du till 99% om du är gravid (Graviditetstest köper du enkelt på testlagret.se).