dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Enklare förlossning med dadlar

Dadlar är näringsrika och ett bra snacks både när man är gravid och annars. En del hävdar dessutom att dadlar kan hjälpa till att sätta i gång värkarna när du är i slutet av graviditeten. 

Dadlar är en frukt som växer på höga dadelpalmer. De är naturligt söta i smaken och innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. Ett tips under graviditeten kan vara att använda dadlar i stället för socker när du bakar eller tillsammans med din frukost. Även om dadlar är söta så slår du socker, ur ett hälsoperspektiv, alla dagar i veckan. 

I denna artikel så reder vi ut allt du behöver veta om dadlar när du är gravid. 

Kan man äta dadlar när man är gravid?

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Livsmedelsverket har inga särskilda råd om dadlar och annan torkad frukt men uppger att det går bra att äta dessa produkter. 

En del oroar sig över att det står svaveldioxid angivet på förpackningen för dadlar och annan torkad frukt. Detta är enligt livsmedelsverket inget att oroa sig för då det är en godkänd tillsats som det går bra att äta även när man är gravid. 

Fördelar med att äta dadlar under graviditeten

En av alla fördelar med att äta dadlar när man är gravid är att de är rika på fibrer. Detta kan framför allt hjälpa till att hålla igång magen och på sätt undvika förstoppning som väldigt många drabbas av under en graviditet. Läs mer: Förstoppning under graviditeten

Andra fördelar är att dadlar innehåller ämnen som hjälper till att bibehålla en bra vätskebalans. De innehåller också antioxidanter och andra vitaminer och mineraler som är bra när du är gravid. 

Även om dadlar är söta i smaken så har de ett lågt GI. 

Risker med dadlar

Det finns inga direkta risker med att äta en normal mängd dadlar när du är gravid. Du ska dock vara medveten om att visa är allergiska mot dadlar. Om du äter dem för första gången så ska du därför vara lite försiktig. Om du drabbas av en allergisk reaktion så kan du känna av klåda och svullnad runt mun och tunga. Märker du av detta så sluta genast att äta. 

Är du inte van att äta mycket fibrer så kan stora mängder dadlar också orsaka en orolig mage. Börja därför försiktigt och äta fler och fler över tid. 

Kan dadlar sätta igång förlossningen?

En del hävdar att man kan sätta underlätta och sätta igång förlossningen genom att äta dadlar i slutet av graviditeten. Det finns även de som specifikt hävdar att man ska äta 6 dadlar om dagen under den sista graviditetsmånaden. Detta sägs ge en smidare förlossning. Orsaken enligt förespråkarna sägs beror på en ökad produktion av hormonet Oxytocin, som är ett ämne i som b.la. förbereder kroppen för förlossningen. 

Det finns faktiskt en del studier som stärker dessa påstående. Du kommer sannolikt inte att få någon kick-start av förlossningen, men det kan vara värt att äta några dadlar om dagen under den sista månaden för att eventuellt göra den första delen av förlossningen lättare. 

I en studie så lät forskare 69 gravida kvinnor äta 6 dadlar om dagen under 4 veckor innan deras förväntade förlossningsdatum. Slutsatsen av studien var att de kvinnor som åt dadlar upplevde en korta latens fas (förlossningens första del). Detta då kroppen var mer redo och livmodern mjukare än hos de kvinnor som inte åt dadlar. Värkarna hos de kvinnor som åt dadlar kom också något tidigare. 

Flera studier har visas liknande uppgifter och en av dessa visade också att ett regelbundet intag av dadlar under den senare delen av graviditeten ledde till en lägre sannolikhet för att behöva värkstimulans när det närmade sig förlossningen. 

För att vara helt säker så behövs det fler och större studier, men det finns åtminstone belägg för att det kan fungera. 

De som läste om man kan äta dadlar när man är gravid läste även om hallonbladste, om metoder för att gissa barnets kön samt om hinnsvepning för att få igång förlossningen. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.