doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

En doula stöttar under graviditet och förlossning

Doula är ett fenomen som vuxit sig allt starkare med åren. Ordet ”doula” kommer från grekiskan och översätts ungefär: ”kvinna som ger omvårdnad”. Doulans uppgift är att dela med sig av sin erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till de blivande föräldrarna.

Att kvinnor med stor erfarenhet från graviditeter och förlossningar hjälper andra kvinnor som föder barn är en gammal företeelse. Långt tillbaka i tiden var det självklart att flera olika kvinnor var med när det var dags för den blivande mamman att föda för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka och lugn, samt av sina praktiska kunskaper. Att ta hjälp av en doula är därför att återknyta till en väldigt gammal kvinnotradition.

I denna artikel:

Vad är en Doula?
Vilka fördelar finns det?
Vilken roll har de innan, under och efter förlossningen?
Hur mycket kostar en doula?

Doula – vad är en doula?

Doula är en kvinna som själv har erfarenhet av att födda barn och som har erfarenhet av att stödja andra föräldrar inför, under och efter förlossningen. Doulan har inget medicinskt ansvar och har normalt inte någon medicinsk utbildning. En doula ger därför heller inga medicinska råd eller tar några medicinska beslut. En Doulas primära uppgift är att ge de blivande föräldrarna en så positiv upplevelse av förlossningen som möjligt. Studier visar att föräldrar som haft stöd av en doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

En doula ersätter eller tar inte en partners plats utan är där för att lyfta fram och stärka dennes roll som det primära stödet för kvinnan. En bra doula delar med sig av sina erfarenheter och stärker partnern och kvinnan som team.

Doulaeffekten – fördelar med en doula

Enligt utförda studier så har en doula flera positiva effekter:

  • Antalet kejsarsnitt minskar med 50%
  • Förlossningens längd minskar med 25%
  • Behovet av medicinsk smärtlindring minska med 30%
  • Önskemål om ryggbedövning minskar med 60%

Att föda med en doula

Väljer du att gå igenom förlossningen med stöd av en doula så går ni vanligtvis igenom 3 olika steg; Innan förlossningen, förlossningen och efter förlossningen.

Doulans roll innan förlossningen

Ofta börjar doulans roll med ett första prova-på-möte. Detta kostar vanligtvis inget och meningen med mötet är att den blivande mamman och eventuellt partnern ska känna efter så att kemin stämmer överens. Detta första möte med doulan äger lämpligen rum någonstans runt vecka 30-32 i graviditeten. Ofta äger det första mötet med doulan rum i de blivande föräldrarnas hem, men om det känns bättre så går det lika bra att ses på ett fik eller på en liknande plats. Ni pratar igenom känslor, fundering och vilka förväntningar ni har dels på förlossningssituationen och dels på den doula ni väljer. Det är viktigt att ni verkligen ”klickar” och att du som blivande mamma verkligen känner att doulan kan göra dig lugn och ge dig det stöd du behöver.

Doulans roll under förlossningen

En doula är med under förlossningen då hon stöttar och säkerställer att ni får allt enligt era önskemål. När det är dags för förlossningen ringer du din doula som möter upp antingen i hemmet eller förlossningen. Detta bör ni ha bestämt innan situationen uppstår så att det inte blir några tveksamheter. En doula kan hjälpa dig på flera olika sätt, exempelvis genom att guida dig igenom de olika förlossningsstadierna, visa olika ställningar som är gynnsamma för förlossningsförloppet och avslappning samt hjälper till med praktiska saker såsom toalettbesök och att hämta fika. En doula kan även fungera som ett bollplank gällande smärtlindring och andra situationer som kan vara aktuella under förlossningen.

Doulans roll efter förlossningen

Även efter förlossningen kan det vara skönt att ha någon att prata med. En doula kan då hjälpa till att svara på frågor samt vara ett stöd om ni vill prata igenom hela förlossningsförloppet. En doula har erfarenhet av annat än förlossningar. En doula kan därför även hjälpa till samt ge råd till nyblivna föräldrar rörande den nyfödda bebisen. Efter förlossningen väljer ni för föräldrar själv när ni vill avbryta kontakten med doulan.

Kostnad för en doula

Vad en doula kostar varierar väldigt mycket och det kan kosta allt från ett par tusen upp till över tio tusen kronor. Räkna med att det kommer att kosta pengar att anlita en doula och utgå ifrån att det normalt kostar runt 10 000 kronor. Då kan du dock också förvänta dig att doulan verkligen stöttar dig och är med dig genom hela förlossningsresan så att du känner dig trygg.

De som läst avsnittet om doula läste även mer om hur partnerna kan stötta vid förlossningen, om könsneutrala namn och om vad som händer under förlossningen.

Fler artiklar för dig med familj

vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.