Sjukpenninggrundande inkomst gravid

Sjukpenninggrundande inkomst gravid

Vet du vad sjukpenninggrundande inkomst sk SGI är och hur den påverkar dig när du är gravid? Vi reder ut begreppet och det du behöver veta om SGI när du är gravid. 

Innehåll i denna artikel

SGI när du är gravid

När du är gravid så blir termen sjukpenninggrundande inkomst (SGI) helst plötsligt väldigt viktigt för dig. Din sjukpenninggrundande inkomst är det som styr din föräldrapenning, din eventuella graviditetspenning samt din ersättning när du kommer att vara hemma med sjukt barn.

Sjukpenninggrundande inkomst är ett belopp som räknas fram av försäkringskassan och som ligger till grund för hur mycket pengar du får. Vanligen förkortas det SGI – SjukpenningGrundad Inkomst.

Vad är sjukpenning-
grundande inkomst?

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är den beräknade årliga inkomsten i kronor sett som du får från en anställning eller en näringsverksamhet i Sverige. Det är endast inkomster från arbete som beräknas pågå under minst sex månader eller är årligen återkommande som kan räknas med i din SGI.

Den sjukpenninggrundande inkomsten är begränsad till en viss nivå, vilket gör att den kan vara lägre än din vanliga årsinkomst. För 2024 är den högsta nivån 10 prisbasbelopp och lägst 24 procent av prisbasbeloppet. De ersättningar som du för under graviditet och föräldraledigheten avviker dock lite.

För föräldrapenningen så grundar sig också sjukpenninggrundande inkomsten på hela 10 prisbasbelopp. Om du är berättigad till graviditetspenning så är den högsta nivån 7,5 prisbasbelopp. Även för tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn så ligger den högsta nivån på SGI på 7,5 prisbasbelopp.

Prisbasbeloppet för 2024 är 57 300 kronor, vilket är en höjning med 4 800 kronor jämfört med 2023 års prisbasbelopp på 52 500 kronor.

Gravid och sjukpenning-
grundande inkomst

För att få rätt sjukpenninggrundad inkomst så bör du registrera din inkomst på försäkringskassans webbsida. Detta kan du göra antingen när du vet att du är gravid eller när du ansöker om ersättning. När du är gravid har du även rätt att gå ner i arbetstid eller att helt sluta arbeta under de sista sex månaderna av graviditeten utan att din SGI påverkas. Detta gäller dock endast om du arbetat stadigvarande i minst sex månader (240 dagar) i streck innan det att barnet föds. Uppfylls detta så är din SGI skyddad och man får då föräldrapenning från första dagen enligt den SGI man har.

Om du ska vara föräldraledig så kan du även ha rätt till föräldralön. Detta är en ersättning som kan ge dig extra pengar även för den lönenivå som ligger över din SGI.

Källa: SGI-guiden, graviditetspenning.

De som läste om sjukpenninggrundande inkomst / SGI läste även mer om föräldrapenning samt om graviditetspenning.

Fler artiklar för dig med familj

Förskoleavgift

Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa – hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Läs artikeln »
dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.