ekonomiforalder

Ekonomi och föräldraskap

Ekonomi och föräldraskap. Som föräldrar ska du ha koll på barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag och mycket mer. Pengar och föräldraskap är inte det lättaste och det är inte bidrag man vill lägga tiden på där hemma. Hur mycket kostar ett barn? Babyhjälp.se ger dig svar på alla dina frågor.

Innehåll i denna artikel

Vad kostar ett barn och hur har du råd?

Att det kostar pengar att vara förälder är nog ingen nyhet, men visste du att ett barn kostar drygt 1 miljon kronor under sina första arton år! Stora utgifter kommer redan innan eller runt förlossningen när det ska inhandlas dyra saker såsom barnvagn, spjälsäng, bilstol och mycket annat.

Försäkringskassan kommer nu att bli en viktig del i ditt liv. Dessa sköter bland annat dina föräldradagar samt utbetalning av föräldrapenningen och barnbidrag. Längre ner på sidan hittar du mer hjälp och information om barnbidrag, bostadsbidrag, underhåll och pensionsrätt.

Barnbidrag

Alla barn som bor i Sverige har rätt till barnbidrag. Detta är inget du behöver ansöka om utan det betalas ut automatiskt från och med månaden efter barnets födelse. Barnbidraget är skattefritt och betalas ut den 20:e varje månad.

Bidraget betalas, om du har barn födda före den 1 mars 2014 och gemensam vårdnad, endast ut till en av föräldrarna. Om ni inte väljer så betalas det ut till mamman. Har man ensam vårdnad får den föräldern barnbidraget. Även om ni har barn födda före detta datum kan man dela på bidraget, i de fall då föräldrarna inte bor ihop, men har barnet ungefär halva tiden var. Ni anmäler i så fall detta till försäkringskassan.

Har ni barn födda efter den 1 mars 2014 så delas barnbidraget automatiskt mellan föräldrarna om ni har gemensam vårdnad. Föräldrarna delar då på barnbidraget och får lika mycket varje månad. Har du ensam vårdnad får du hela bidraget. Har du två eller flera barn så får du automatiskt också flerbarnstillägg. Läs om aktuella nivåer här.

Barnbidrag får barnet till och med det kvartal då barnet fyller 16 år. Har du två barn eller fler så får du även ett flerbarnstillägg vilket också är skattefritt. Detta ökar med hur många barn du har. Om ditt barn studerar på gymnasiet när barnbidraget upphört så har barnet rätt att istället få studiebidrag. Detta sköts av Centrala studiestödsnämnden (CSN) och betalas ut automatiskt utan ansökan.

Hur mycket barnbidrag får du? Läs här.

Bostadsbidrag

En barnfamilj med låg inkomst kan få bostadsbidrag. Hur mycket man kan få beror på hur stor inkomst du har, hur mycket du betalar för din bostad, bostadens storlek och hur många barn du har. Man söker bidrag utifrån vilka inkomster du tror att du kommer att ha under året, men blir återbetalningsskyldig om du tjänar mer än du har beräknat. Meddela därför direkt om du märker att inkomstförhållandena ändras. Mer om reglerna för bostadsbidrag kan du läsa på www.forsakringskassan.se

Exempel bostadsbidrag

Gustav är ensamstående med sin son Theo och tjänar 15 000 kronor i månaden (180 000 kronor per år). De bor i en lägenhet på 74m2 inne i centrum och har en månadshyra på 6000 kronor. Med dessa förutsättningar skulle Gustav preliminärt få ett bostadsbidrag på 1500 kronor per månad.

Underhållsbidrag / underhållsskyldighet

Vid separation ska underhållsbidrag betalas av den förälder som barnet inte stadigvarande bor hos. Detta gäller både om man har gemensam eller ensam vårdnad. Föräldrar bedömer själv vilket belopp som är rimligt med tanke på barnets och föräldrarnas situation. Det är barnet som har rätt till underhållsbidraget men bidraget skall betalas till föräldern hos vilken barnet bor som i sin tur företräder barnet i frågor som rör underhåll. Huvudregeln säger att underhållsbidraget skall betalas i förskott varje månad. Bor barnet ungefär lika mycket hos er båda så finns ingen skyldighet att betala underhållsbidrag av någondera förälder.

Bra att veta är att om förmågan att betala underhållsbidrag understiger ett visst belopp per månad så finns möjlighet att söka underhållsstöd hos Försäkringskassan.

Exempel underhåll

Jan och Eva har valt att separera redan under barnets första år. Eva kommer att ha barnet boende hos sig fram till att barnet är 1½ år, vilket innebär att Jan under denna tiden kommer att vara skyldig att betala underhåll under denna period. Vad barnet kostar att försörja per månad bestäms gemensamt av föräldrarna. Jan och Eva bedömer barnets totala behov till 2 950 kronor, ex barnbidrag. Jan tjänar 27 000 kronor i månaden och har en hyra på 7 000 kronor. Efter de egna levnadskostnaderna har han cirka 5 500 kronor över. Eva tjänar 20 000 kronor i månaden och har en hyra på 6 000 kronor. Eva har 2 000 kronor över varje månad efter de egna levnadskostnaderna. Jan rekommenderas att i detta fall betala drygt 2 000 kronor i underhåll till Eva.

Läs mer om barns boende vid separationunderhållsbidrag och om underhållsstöd.

Pensionsrätt

För att kompensera föräldrar ekonomiskt för barnår så ges pensionsår. Man får pensionsrätt för de fyra första åren i ditt barns liv, oavsett om och hur länge du varit föräldraledig. Den förälder som har lägst pensionsunderlag får automatiskt rätten till barnår. Man kan dock själv välja vem som ska få detta genom att anmäla det till försäkringskassan.

De som läst avsnittet om ekonomi och föräldraskap läste även mer om reglerna för föräldraledighet förskoleavgift och föräldrapenning.

Fler artiklar för dig med familj

inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Spara till barn

Spara till barn

Att spara till barn är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Spara hellre en liten summa, än ingen alls. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.