Barnkalas

Barnkalas

Barnkalas är fantastiskt roligt men när man själv ska fixa barnkalaset uppstår ofta vissa frågetecken. Vi ger dig tips och råd när det är dags för barnkalas.

Innehåll i denna artikel

Fixa barnkalas – tips och idéer vid barnkalas

Barnkalas är kul och de flesta har härliga minne från barndomens barnkalas. Många fixar barnkalas i hemmet, andra lånar lokal via skolan eller kommunen och andra väljer att ha sitt barnkalas på någon attraktion eller på något lekland.

Fixar du barnkalas hemma så finns det en mängd olika kalastema att välja mellan om man vill ha ett temakalas. Annars går det lika bra att köra utan tema. En del väljer även att hyra in en clown, trollkarl, ballongkonstnär eller att köpa en färdig skattjakt. På denna sida får du tips och idéer inför barnkalaset. Vi börjar med inbjudan och slutar med städningen.

Planera och förbereda barnkalaset

Ett barnkalas behöver planering för att det ska bli riktigt bra. Planera dock i lagom dos beroende på barnens ålder. Är det små barn så kan det vara svårt att detaljplanera. Involvera gärna barnet i kalasplaneringen så att han eller hon känner sig delaktig i sitt eget kalas.

Försöka att våra åtminstone två vuxna som håller i kalaset. Det händer ofta att något barn blir ledset, vill ringa mamma eller behöver gå på toaletten. Det är då bra att en vuxen kan stanna med de övriga barnen.

Annons: Ska du ordna temakalas kan du köpa allt från ballonger och dekoration till inbjudningskort på Jollyroom.

Längden på barnkalaset

En bra tid för ett barnkalas är runt två timmar, men har man mycket som ska hinnas med så går det även bra att öka upp det till tre timmar. Små barn är ofta blyga i början och det kan därför vara bra att ge barnen tid i början för någon lugnare aktivitet, såsom presentöppning, sagostund, ansiktsmålning eller liknande.

Inbjudan till barnkalaset

Är barnen små så finns det färdiga inbjudningskort att köpa. Är barnen lite äldre (från 3 år och uppåt) så kan barnet ofta vara med och göra egna inbjudningskort.

När ni gör inbjudningarna så tänk på att vara tydlig. Ange starttid och sluttid för barnkalaset. Ange även i inbjudan om ni bjuder på mat eller om det endast är glass eller liknande. Man kan exempelvis skriva ”Välkommen på glasskalas” eller ”Välkommen på mitt barnkalas! Vi bjuder på grillad korv, tårta och något gott att ta med hem”.  Glöm heller inte att lägga till kontaktuppgifter till er vuxna samt info om OSA, dvs när ni senast vill ha besked om vem som kommer eller inte.

Vem ska bjudas på barnkalaset

Det finns de som säger att det är lagom att bjuda lika många barn som barnet fyller år. Mer vanligt är kanske att man bjuder alla barn som är i samma ålder i förskolegruppen, alla flickor eller hela klassen. Om ni bara bjuder en del av barnen så är det viktigt att man är diskret. Skicka gärna inbjudningarna hem till barnen så att ingen känner sig utstött på exempelvis förskolan. Det går även bra att bjuda in genom digitala inbjudningskort via sms eller mail.

Ska föräldrarna vara med?

Kanske är detta självklart i en viss ålder, men har man specifika önskemål så skriv ut det. Har man kalas för barn i åldern 1-3 så brukar föräldrar stanna kvar. Vid barnkalas för barn i 4-5 års åldern så skiftar det och en del brukar stanna. Vid kalas för äldre barn så brukar det funka bra att bara lämna och hämta barnet. Ett trevligt sätt att påpeka att barn gärna får stanna är att skriva: ”För de föräldrar som vill stanna så finns det kaffe eller förfriskning.”

Presenter vid barnkalas

Det är brukligt att barnen har med sig någon present när de kommer på barnkalas. Priset för dessa varierar beroende på barnets ålder. Allt mellan 50-200 kronor är vanligt i förskoleåldern (runt 100-lappen är rimligt). Vill man köpa något dyrare så går det bra att lägga ihop.

Många barn vill öppna sina presenter direkt. För de minsta barnen är det vanligt med presentöppning med snurra flaskan. Vid denna lek sitter alla barn i en ring. Flaskan snurras i mitten och den person som flaskan pekar på får lämna över sin present till födelsedagsbarnet. Paketet öppnas och sen börjar det om.

Annons: Ska du köpa present så gå exempelvis till Lekia och sortera på pris så att du hittar rätt priskategori. Besök Jollyroom.se.

När barnkalaset är igång

När barnen väl börjat leka så kan det ibland vara svårt att göra sig hörd. Försök att vara tydlig redan i början med vem som bestämmer. Använd en visselpipa eller en klocka att ringa i för att fånga uppmärksamhet och meddela barnen vänligt men bestämt att samlas när klockan ringer eller visslan ljuder. Att be snällt brukar inte fungera så bra på uppspelta barn.

Mat och dryck på barnkalaset

Vad man bjuder på beror på vid vilken tid kalaset är. Är kalaset mellan 11-13 så är det brukligt att man bjuder på något enkelt att äta. Det räcker med varmkorv, hamburgare, pannkakor eller annat som är enkelt och som barnen gillar.

Bjuder man på eftermiddagen så är det helt okej att hålla bjudningen till tårta eller glass. Kulglass funkar oftast fint och vill du lyxa till det så kan du även lägga till maränger, skivad banan och vispgrädde.

Dryck är vanligtvis, saft, måltidsdryck eller festis. Festis gör det enkelt då det inte krävs glas. Är det varmt ute så tänk på att ta med extra vatten samt att planera in ett par stycken vätskekontroller.

Lekar på barnkalas

Om ni har ett speciellt tema på kalaset så kanske lekarna ger sig utav sig självt. Annars kan det vara bra att planera dessa i förväg och att även ha en eller par lekar i reserv. Ibland får man tid över och ibland fungerar någon lek inte som man tänkt sig – då kan det vara bra med en reservlek.

När ni väljer lekar så bör ni ta hänsyn till barnens ålder. Undvik exkluderande lekar där barnen får lämna leken. Vänd istället på det så att alla inkluderas. Tänk även på att det viktigaste under barnkalaset är att alla har roligt, inte att regler följs till punkt och pricka.

Godispåse vid barnkalas

Det sista barnen får på barnkalaset är godispåsen, vilket de flesta barn vet om. Tänk på att göra någon extra godispåse om någon barn som glömt att anmäla sig trots allt dyker upp. Det händer även att syskon följer med vid hämtningen och konflikt uppstår. Då kan man (efter man frågat föräldrarna) rädda situationen med en extra godispåse. Godispåsen kan antingen delas ut, hittas i en skattjakt eller fås genom att man fiskar i en klassisk fiskedamm.

Extra extra tips när du ska ha barnkalas

  • Överplanerar inte barnkalaset. Tanken är att barnen ska ha roligt och umgås, så var flexibel.
  • Fundera ut ett bra ställe i förväg att lägga ytterplagg på. Annars hamnar de snabbt i en hög på golvet och alla trampar på dem.
  • Om bordet är för litet så går det fint att lägga ut en duk eller filt på golvet och köra en picknik.
  • Säkra toapappret. Barn använder mycket toapapper och det tar lätt slut eller hamnar rullvis i toaletten.
  • Städa snabbt genom att lägga en pappersduk på bordet och äta på papptallrikar. Efteråt rullar du bara ihop allt så är det klart för återvinningen.
  • Lås de rum ni inte vill att barnen ska gå i i. Barn går gärna in och hoppar i sängen eller råkar lägga godisbitar på de mest konstiga ställena.
  • Vill du göra godispåsen lite nyttigare så lägg i en frukt.
  • Funkar inte lekarna du planerat så släng in en lek som alla känner igen, såsom kurragömma, björnen sover eller liknande.

Många är säkert nyfikna på ert barnkalas. Dela gärna med dig av era tankar och erfarenheter.

 

 

Fler artiklar för dig med familj

inskolning dagis förskola
Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
Föräldralön
Föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Läs artikeln »
forhallande
Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Läs artikeln »
separera barn vaxelvis boende
Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Läs artikeln »
barnforsakring
Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern
Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.