pseudotvillingar

Pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar och kallas därför för  pseudotvillingar. Flera nackdelar nämns ofta i forskningen kring pseudotvillingar och sällan talas det om fördelar. Många föräldrar vittnar dock om hur positivt det är för både barn och föräldrar. 

Innehåll i denna artikel

Pseudotvillingar – vad är det?

Många väljer att låta det gå flera år mellan barnen medan andra ser fördelar med att få barnen tätt ihop. När man får barn med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det ofta för pseudotvillingar.

Det sägs att din placering i syskonskaran kan forma dig för livet. Storebror eller storasyster tar en roll, medan lillasyster och lillebror tar en annan. Föds barnen tätt, så blir relationen mellan syskonen formad av detta. När barn är födda med mindre än 18 månaders mellanrum så kallas det för pseudotvillingar.

Varför kallas det pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar sett till att de är i nästan samma stadium i livet. Därför har de kommit att kallas för pseudotvillingar.

Är det negativt att få pseudotvillingar?

Det har genom åren riktats viss kritik mot att få barn för tätt och bland annat hävdar den danska psykiatrikern Oluf Martinsen-Larsen att pseudotvillingar är den svåraste syskonrelation man kan ha. Främst syftar man till att det äldsta barnet fortfarande är litet och behöver sina föräldrars fokus. Det är vanligt att det äldre barnet av två pseudotvillingar detoniseras väldigt hårt. Detta betyder att barnet ”avsätts från tronen”. Enligt barnpsykologer handlar detta om att barnet tidigt blir fråntagen sin rätt till mammans bröst eller knä så snart den nya bebisen kommer. Detta kan få till följd att anknytningen inte får den tid som det krävs. Det sägs att det äldre syskonet av de två pseudotvillingarna ofta blir inåtvänt eller osäkert. Det yngre syskonet, som är mer van vid uppmärksamhet, blir oftare bättre på att hantera uppmärksamhet och blir således mer utåtriktat.

Läs även om: Anknytningsteori

Vad ska man tänka på när barnen föds tätt?

Om man fått eller planerar psedotvillingar så är det extra viktigt att tänka på att båda barnen måste få den närhet och kärlek som det förtjänar. Båda barnen är små och även om det ena barnen är mindre, så måste föräldrarna säkerställa att det minsta barnen inte får uppmärksamhet på bekostnad av det äldre barnet. Några tips är därför att; medvetet ge båda barnen lika mycket uppmärksamhet, när småsyskonet är fött ge då hellre present till det äldre barnet än till den nyfödda, tvinga inte det äldre barnet att bli ”stor” i förtid samt jämför aldrig barnen med varandra. När barnen föds tätt kan det mycket väl hända att det yngre barnet går om det äldre i vissa utvecklingssteg.

Läs även: Så blir du gravid med tvillingar

Fördelar med pseudotvillingar

Även om många psykologer talar om negativa aspekter så finns det så klart även många positiva sidor för både barn och föräldrar som många läsare nämnt för oss (dock hittar vi ingen forskning på det). En fördel är såklart att mycket kläder, leksaker och andra barnsaker kan återanvändas till det andra barnet. Andra fördelar är att barnen alltid har en nära jämnårig lekkamrat i närheten. Barn som är nära i ålder blir ofta väldigt tighta. En annan fördel är såklart att föräldrar ofta får en längre sammanhängande period tillsammans med barnen. Framförallt det äldre barnet kan tillbringa två perioder av föräldraledighet tillsammans med föräldrarna.

Vanliga frågor om pseudotvillingar

Här ger vi korta svar på några av de vanligaste frågorna på ämnet psedotvillingar.

Vad menas med pseudotvillingar?

Detta är när två syskon föds med mindre än 18 månades mellanrum.

Hur är det att ha pseudotvillingar?

För vissa är detta helt underbart, för andra är det jobbigt. Hur det är helt enkelt omöjligt att säg på förhand. Det finns dock en del forskning som tyder på att mellan två till fem år mellan syskonen är det bästa. Biologiskt och historiskt tycks det dock vara tre till fyra års skillnad som är det optimala.

Vad kallas barn som föds tätt?

Barn som föds mindre med en åldersskillnad som är mindre än 18 månader kallas för pseudotvillingar.

Läs även mer om syskon eller om att få tvillingar.

Fler artiklar för dig med familj

Trotsåldrar / trotsåldern
Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
tvillingar
Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
Mors dag
Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad. Vi tipsar om fina presenter till mors dag och kul saker man kan göra. Mor dags frias i Sverige efter en amerikansk högtid. Det är ingen helgdag, men mors dag är trots detta helig för många familjer.

Läs artikeln »
separera bonusbarn
Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
anknytningsteori
Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
förskola
Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.