Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Kan man färga håret när man är gravid?

Att vara gravid innebär för många mycket besvär med svullna händer och fötter, halsbränna, illamående och rygg ont. Detta hindrar dock inte den som är gravid från att fortsätta att tänka på sitt yttre genom att exempelvis färga håret. 

Kan man färga håret när man är gravid? I Sverige säger rekommendationen att det går bra att färga håret även när man är gravid. Man bör dock vara försiktig med oxidativ färgning. Det finns ett begränsat antal studier på ämnet, så om man vill vara på den säkra sidan så ska man vänta tills efter graviditeten trots rekommendationen. 

I denna artikel reder vi ut allt som handlar om att färga håret under graviditeten. Vi går igenom de råd som finns och den forskning som har presenterats på området. Läs mer för att bilda dig en egen uppfattning baserad på fakta. 

Risker med hårfärgning

Alla som färgar, slingar eller tonar sitt hår med permanent hårfärgningsmedel löper enligt läkemedelsverket en risk att utveckla kontaktallergi. Det är därför att rekommendera att man använder skyddshandskar när man handskas med färgen och det är bra att försöka se till så att färgen inte nuddar hårbotten. Risken för kontaktallergi är dock den enda kända risken som finns. Man vet också att vissa kemikalier kan tas upp av huden, men i regel i väldigt små mängder. Det finns dock ämnen i hårfärg som du helt ska undvika såsom TDA, Ammoniak och PPD.

Är det farligt att färga håret under graviditeten? 

Enligt läkemedelsverket och 1177 så är det okej att färga håret när man är gravid och det finns inga studier som med säkerhet vare sig bekräftar eller demonterar detta. Det vi vet är att kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten. Hur det påverkar graviditeten eller det växande barnet går tyvärr inte att med säkerhet att säga. Om du redan har färgat håret under graviditeten så behöver du inte oroa dig eller vidta några åtgärder.

En del avråder från oxidativ färgning, men säger att andra hårfärgningsalternativ samt slingor är okej. Det gemensamma för de senare varianterna är att hårfärgningen inte kommer i direkt kontakt med huden, vilket gör att kemikalierna inte kommer in i kroppen. Från håret i sig går ingenting ut i blodomloppet, vilket betyder att du inte påverkas om du färgade håret innan du var gravid. 

Hårfärg generellt innehåller mycket gifter, vilka i de angivna doserna anses vara farliga. Färgen kommer dock i mycket liten utsträckning i kontakt med kvinnan vid hårfärgningen, vilket gör att hon inte direkt utsätts för de halter som anges på förpackningen. Det finns en del studier där hårfärg använts på gravida (dräktiga) djur, som inte visar på någon alarmerande risk för fostren.

I vissa länder, som exempelvis Danmark, avråds däremot gravida från att färga håret. I Finland finns det dock inte officiella rekommendationer.  

Läs även: Kan man tatuera sig under graviditeten?

Kan man använda ekologisk hårfärg?

Man vill gärna tro att ekologisk hårfärg ska vara säkrare för dig som är gravid, men detta är inget du kan vara helt säker på. Även ekologiska hårfärger har visat sig innehålla giftiga ämnen såsom PPD. Många gånger har också de kända giftämnena bytts ut mot en lika skadlig men mer okänd ersättare.

När kan man färga håret under graviditeten? 

Precis som att det inte finns någon forskning som med säkerhet visar att det är skadligt för mamma eller fostret att färga eller bleka håret så finns det heller ingen säker period då man kan göra det. Det som ofta rekommenderas för de som bestämt sig för att färga håret under graviditeten är att åtminstone vänta till efter vecka 12. Under de första tolv veckorna så bildas många av de vitala delarna hos fostret och det kan därför vara bra att vara extra försiktig.

Hårfärgning och hormoner

Det pratas mycket om risken med att färga håret under graviditeten och en risk som finns men som inte är farlig för barnet är påverkan på ditt hår. Hormonerna som är högst aktiva när du är gravid påverkar inte bara dig utan även ditt hår. Det är därför inte säkert att den hårfärg du normalt använder för att färga ditt hår, ger samma resultat under graviditeten. Många frisörer säger att färgnyansen mycket väl kan bli annorlunda när man är gravid. 

Läs mer: Ditt hår och dina naglar under graviditeten

Studier av frisörer och kosmetologer

Handelsnytt publicerade för några år sedan en sammanställning av internationell forskning kring graviditet och yrkesgrupperna frisör och kosmetolog. Denna visade på att dessa grupper har en förhöjd risk för att drabbas av fosterskador, fertilitetsproblem, missfall och förtidig födsel. Detta gäller alltså risken för de som har daglig kontakt med skadliga ämnen som finns i exempelvis hårprodukter. 

Som med all forskning kring graviditet och foster är det dock svårt att dra några säkra slutsatser då det finns en otroligt stor mängd faktorer som påverkar. Sammanställningen har dock lett fram till att en del frisörer väljer att undvika hårfärgning när de själv är gravida. Nitrithandskar rekommenderas också vid kontinuerlig användning.

Färga håret – kalla fakta

I diskussionen om att färga håret under graviditeten nämns ofta ett inslag i Kalla fakta (2011) där man kunde visa på att kemikalier trängde in i kroppen vid hårfärgning. Reportern färgade håret hos en frisör och under två dygn efter färgningen togs sedan urinprov som undersöktes i ett laboratorium. Enligt forskarna var det höga mängder kemikalier som kom ut i urinen. 

Professor Bo Jönsson som genomförde testet rekommenderar att man inte färgar håret när man är gravid. Detta då några av de kemiska ämnen som hittades i urinen är starkt cancerframkallande. Det fanns dock inget konkret i reportaget som visade på att en graviditet i sig eller fostret blir påverkat av hårfärgningen.  

Om du väljer att färga håret

Om du väljer att färga håret när du är gravid så har du här en lista över saker du bör tänka på för att minimera risken. Helt säker är dock endast genom att helt låta bli att färga håret. 

  • Kontrollera alltid innehållsförteckningen så att färgmedlet inte innehåller några förbjudna eller giftiga ämnen. 
  • Vänta med att färga håret tills i andra trimestern, när den mest kritiska tiden i barnets utveckling är förbi. 
  • Överväg att istället för en permanent helfärgning att välja någon annan metod där kemikalierna inte kommer i kontakt med din hårbotten. 
  • Välj mildare varianter som inte innehåller ammoniak eller blekningsmedel. Vegetabiliska eller hennavarianter kan innehålla mindre farliga kemikalier, men det finns rapporter om misstanke kring cancerogena ämnen även i dem så var försiktig.
  • Om du färgar ditt eget hår så var noggrann med handskar och genomför färgningen i ett utrymme som har bra ventilation för att minimera exponeringen för kemikalier.
  • Låt hårfärgen verka under kortast möjliga tid och säkerställ att din hårbotten blir helt ren från färg när du tvättar ut färgen i slutet av processen. 

Färga håret när man ammar

Om du ammar så finns det idag ingen forskning som säger att du inte kan färga ditt hår. Forskningen på ämnet är begränsad, men det man vet är att ytterst lite av kemikalierna tar sig in i ditt blodomlopp, vilket tyder på att sannolikheten att några skadliga ämnen passerar över i bröstmjölken är minimal. För att ett ämne ska ta sig över i mjölken så måste det nämligen först finnas i moderns blodomlopp. Läs mer om Bröstmjölk.

För att vara på den säkra sidan så bör du dock följa råden ovan. Tänk även på att du efter en graviditet ofta ser ett stort håravfall och en i övrigt stor påverkan på ditt hår, vilken kan påverka färgningen. 

Några sista ord om att färga håret

Om du är gravid så är det helt och hållet upp till dig själv att bestämma om du vill färga eller bleka håret eller inte. Det finns ingen forskning som med säkerhet påvisat att det är farligt för mamman eller fostret. Om du väljer att genomföra en hårfärgning så vänta helst till efter vecka 12 och försök att begränsa antalet gånger du färgar ditt hår under tiden då du är gravid. Berätta alltid för din frisör att du är gravida, så att produktvalet kan utgå ifrån detta. Tänk även på att rekommendationen säger att det är okej, men det finns forskning och rekommendationer i andra länder som säger att det kan vara farligt – så var försiktig. 

Läkemedelsverket, 1177, Handelsnytt.se, babycenter, healthline Parenthood, Reproductive disorders in hairdressers and cosmetologistsReproductive disorders among cosmetologists and hairdressers: a meta-analysisOTIS. 2014. Fact Sheet: Hair treatments and pregnancy. Organization of Teratology Information Specialists , Parodi S, et al. 2014. Risk of neuroblastoma, maternal characteristics and perinatal exposures: The SETIL study. Cancer Epidemiology 38(2014): 686-694. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25280392 [Accessed July 2016]

Fler artiklar för dig som är gravid

Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.