Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Barn med hög feber – när ska man vara orolig?

Feber hos barn gör alltid föräldrar väldigt oroliga. Feber är dock ett tecken på att barnets försvar mot virus eller bakterier fungerar. I denna artikel svarar vi på frågor som rör feber och barn såsom, vad är hög feber hos barn? vilka varningstecken ska man hålla utkik efter? och mycket mer.

Små barn har ett temperaturcentrum som inte är fullt utvecklat, vilket betyder att deras kroppstemperatur kan svänga snabbt, både upp och ned. Barn påverkas också, i större utsträckning än vuxna, av omgivningens temperatur.

När har barn feber?

Man brukar säg att temperatur över 38 grader räknas som feber. Barnets normala kroppstemperatur ligger oftast mellan 36,5 och 37,7 grader. Generellt så är kroppstemperaturen lägst på natten och högst på eftermiddagen. De vanligaste infektionerna är virusinfektioner och de brukar ge feber, ofta uppemot 40 grader. Exempel på virusinfektioner är förkylning, hosta och halsont.

Barn kan även få feber när det leker, framför allt om det är varmt. Leker barnet livligt kan temperaturen mycket väl gå upp till 38,5 grader, utan att det är ett tecken på sjukdom. Låt barnet vila under en halvtimme, gärna liggandes, och mät sedan temperaturen ytterligare en gång. Även varma kläder kan höja temperaturen framför allt hos spädbarn. Se därför till att barnet är avklätt innan ni tar tempen.

Läs även: Hosta hos barn

Små barn och feber

När har barn feber

När små barn, under sex månader, har feber tar man särskild hänsyn till deras risk för svåra infektioner orsakade av bakterier. Bakterieinfektioner förvärras fortare hos små barn, vilket gör att behandling behöver sättas in tidigt och på blotta misstanken. Har barn 0-3 månader feber över 38 grader bör man snarast kontakta vården och få träffa en läkare. För barn 3-6 månader gäller samma sak, men när temperaturen är över 39 grader.

Läs även: Feberkramper

Hur mäter man bäst barnets kroppstemperatur?

Mest korrekt temperatur får man om man mäter temperaturen i barnets ändtarm. När du tar tempen på barn upp till sex månader förs endast den yttersta spetsen in. Smörj gärna spetsen med fet salva eller olja. En temp som är mätt i barnets mun eller öra är normalt runt en halv grad lägre. Väljer man att mäta barnets temperatur i barnets armhåla, så är den inte speciellt pålitlig (gör du rätt, så är den ca en grad lägre än i ändtarmen). Inte heller en panntermometer är speciellt precis eller pålitlig. Tänk på att alltid mäta barnets temperatur med samma termometer på samma ställe varje gång. Detta gör att resultatet är lättare att jämföra. Olika termometrar, på olika platser på kroppen, kan visa lite skillnad i resultat.

Varför får ditt barn feber?

Feber är kroppens försvarsmekanism mot både virus och bakterier. Genom att höja kroppens temperatur, så mycket att virus och bakterier inte överlever, kan kroppen genom feber bekämpa sjukdomen. Eftersom feber är en del av kroppens naturliga försvar mot infektion, så ska febern i första hand inte bekämpas med febernedsättande.

Hög feber hos barn

Feber i sig är inte farligt och barn får ganska lätt hög feber jämfört med vuxna och kan ibland vara förvånansvärt opåverkade av den höga temperaturen.

Läs även: Tips på aktiviteter när barn är sjuka

Varför får barn feber så ofta?

Ett friskt, normalt utvecklat barn kommer under sina första levnadsår att ha 6-10 förkylningar varje år och varje förkylning varar 1-2 veckor. Förkylningsvirus sprids mest under vinterhalvåret, så 10 förkylningar på 2 veckor under ett halvår, blir 20 förkylda veckor av 26, om man har lite otur, och det är fortfarande helt normalt. För barn är det normalt att de reagerar med hög feber även vid förkylningar eller magvirus. Barn får också lättare feber än vuxna, men det betyder inte att de är särskilt sjuka. Låt barnets allmäntillstånd avgöra.

Läs även: Så lindrar du vid snorig näsa hos små barn eller så kan du lindra vid hosta hos barn.

Vad ska man göra när barn har feber?

När barn har feber så ska man klä av barnet så att det har lite kläder på sig. Detta för att minska värmen. Ett annat råd är att höja huvudändan på sängen, detta hjälper framför allt om barnet är täppt. Allra viktigast är också att se till så att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Erbjud vatten regelbundet och om du ammar, så amma ofta. Kontrollera så att barnet kissar flera gånger per dag, annars dricker barnet för lite vätska. Barnet bör även få vila så ofta som det vill. Vid behov kan man ge febernedsättande (rådfråga först vården eller på apoteket).

Läs även: Så tar du hand om ett sjukt barn

Kontakta läkare vid feber hos barn

När ska man kontakta läkare om barnet har feber. Främst är det allmäntillståndet som avgör. Är barnet hängigt och slött så ska man alltid fråga vården om råd. Likaså om barnet inte vill äta eller dricka, eller om barnet har ont i nacken. Har barnet feber över 41 grader så ska barnet alltid undersökas av läkare.

Har du ett litet barn på under 3 månader som får hög feber bör du också alltid kontakta en läkare. Om ditt barn gråter ihållande och är otröstligt och svårt att väcka, ska du också ta kontakt med en läkare. Samma gäller om barnet klagar över smärta i huvudet, bröstet, halsen, magen eller när det kissar. Feber på över 38,5 grader under mer än tre dagar bör också undersökas av en läkare. Använd alltid sunt förnuft och ring 1177 och rådfråga om du känner dig osäker.

Källa feber hos barn: 1177, tryggabarn.nu, internetmedicin.se, netdoktor.se, barnakuten.se, Leva med barn av Marie Köhler, Antonia Reuter, Johanna Tell.

De som läst avsnittet om feber hos barn läste även om rs-virus hos barn , barn och sjukdomar samt om reglerna för vab – vård av sjukt barn.

________________

Lyssna även på vårt podcast-avsnitt om feber hos barn. Barnmorska Louise Rabe går där igenom vad du bör tänka på.

Lyssna i din app: iTunes, Acast, Podcaster, Spotify, Google podcast eller Stitcher.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.