fjärde trimestern

Fjärde trimestern (postpartum)

Har du hört talas om postpartum, även kallat den fjärde trimestern? Den fjärde trimestern är tiden efter att bebisen har kommit ut, dvs den första tiden med din nya familjemedlem.

Saker du vill veta om den fjärde trimestern

Har du hört talas om postpartum, även kallat den fjärde trimestern? Du som väntar barn har förmodligen finkammat hela internet och alla du känner efter svar på alla frågor man kan tänkas ha inför ankomsten av en ny familjemedlem. Den fjärde trimestern är just det, tiden efter att bebisen har kommit ut.

Många pratar om hur det är att vara gravid och vad som sker under förlossningen men mer sällan pratas det om tiden efter graviditeten och vad postpartum innebär. Hur länge är man svullen i underlivet och varför pendlar humöret mellan hopp och förtvivlan? I detta inlägg guidar vi dig igenom allt du kan tänkas behöva veta om den fantastiska, men i många fall också intensiva, fjärde trimestern!

Artikeln är skriven av Katja Mayer, Mamma och grundare till Plume

Vad är den fjärde trimestern?

De tre första månaderna efter förlossningen kallas den fjärde trimestern. Det är ett relativt nytt begrepp men något som bra beskriver den tid då mamman och bebisen ställer om till sin nya vardag. Det är den första tiden då du får lära känna både din bebis och din roll som mamma.

Den fjärde trimestern kan vara en omvälvande tid. Kroppen håller på att läkas från förlossningen och återgå till sin form före graviditeten samtidigt som du kanske ammar och lär dig ta hand om det finaste du har. Vakennätter, blöjor och mysiga gosstunder har tagit över ditt liv. Låt den fjärde trimestern bli en period av bebislycka, återhämtning och bounding med din bebis.

5 saker du som nybliven mamma kan uppleva under fjärde trimestern

När du har fött barn så följer en tid då du kan uppleva olika typer av smärta och obehag. Om du till exempel spricker under förlossningen eller har gjort kejsarsnitt så har du sår som håller på att läkas. Du känner inte riktigt igen din kropp och det både känns och ser lite annorlunda ut här och där.

Efter en graviditet och förlossning så kan man vara svullen och öm i underlivet. Något som kan vara väldigt skönt och som hjälper mot både sveda och svullnad är att använda en intimdusch. Fyll den med ljummet vatten och skölj underlivet för att minska smärtan och svullnaden.

Det är alltid viktigt att ta hand om sig men kanske lite extra efter att du har fött barn. Det pratas mycket om hur man mår under graviditeten men det finns saker du bör vara förberedd på även efter att bebisen kommit ut.

5 saker du önskar att du visste om den fjärde trimestern

  1. Det kan göra ont att gå på toaletten

Det kan göra ont att gå på toaletten ett tag efter din förlossning om du har fött vaginalt. Du kan känna att det svider när du kissar eller får känslan av att du ska gå sönder där nere när du gör nummer två. Ömhet och svullnad kan göra så att det smärtar att sitta ner. Att sitta på något mjukt underlag, till exempel en mjuk sittkudde, kan lindra besvären. Det är också ett bra tips till dig som fått hemorrojder under graviditeten eller om du har ont i svanskota/ländrygg. Även smärtstillande värktabletter kan ta bort den värsta smärtan och obehaget. 

Om det gör ont att bajsa efter att du fött barn kan du testa att hålla emot med lite papper vid mellangården. Om du drabbas av förstoppning eller hård avföring så kan det hjälpa att äta exempelvis katrinplommon som har en laxerande effekt.

Att torka sig den första tiden efter vaginal förlossning kan också vara smärtsamt. Undvik att torka för mycket, badda hellre med en mjuk handduk och lite vatten. Ofta får man rådet att kissa i duschen eller ställa sig i duschen och skölja av sig efter ett toalettbesök men vi rekommenderar att du använder din intimdusch istället. Den hjälper dig att rengöra underlivet på ett enkelt och skonsamt sätt så du slipper spendera tid och energi på att stå i duschen hela tiden och det känns skönt ifall du har sprickor och sår.

  1. Du sover oregelbundet och känner dig konstant trött

Sömnbrist under fjärde trimestern är ingenting konstigt, utan snarare något som de flesta nyblivna föräldrar upplever. Oavsett hur mycket och länge din bebis sover så påverkar sömnbristen och tröttheten både orken och humöret. Det är mycket att ta in med en ny familjemedlem i hushållet och även om du befinner dig i din härliga bebisbubbla så är det viktigt att du får tid för din återhämtning och vilar så mycket du kan. 

Att vila behöver inte betyda att du måste sova, ibland kan det hjälpa att bara lägga sig ner en stund. Ett bra tips, som dessutom underlättar för dig som drabbats av hemorrojder eller sprickor/sår i underlivet, är att mata din bebis i en liggande position. På så sätt får ni vila, närhet och bebisens matbehov uppfyllt på samma gång.

  1. Du kan få humörsvängningar 

Ena sekunden är du världens lyckligaste nyblivna mamma, i nästa så vill du inget annat än att gråta. Känslostormarna som kan komma under postpartum beror på de hormonella förändringarna som sker i kroppen och är, även om det är jobbigt, ingenting farligt. Det är vanligt med nedstämdhet de första dagarna efter förlossningen. Det kan vara upp till två veckor och kallas även för tredagarsgråten eller babyblues. 

För att underlätta kroppens läkning och de hormonella förändringarna kan du försöka ta dig ut på en kortare promenad så du får frisk luft, äta något gott och om du har möjlighet, ta hjälp av någon närstående som kan underlätta din vardag på något sätt.

  1. Du kan bli nedstämd eller deprimerad

Om din nedstämdhet efter förlossningen är ihållande och du inte mår bättre efter två veckor kan du ha drabbats av förlossningsdepression. Detta kan utmärka sig genom att du känner dig nedstämd nästan varje dag och du kan ha svårt att känna glädje. Du kan även uppleva ångest, oro och panikkänslor. Även medföräldern eller din partner kan uppleva detta och bli deprimerad efter förlossningen. 

Upplever du att du själv eller din partner mår dåligt så tveka inte att ta kontakt med vården för att få stöd och rätt hjälp för just dig. Du kan vända dig till din barnmorska på mödravårdscentralen eller en sjuksköterska på barnavårdscentralen så får du hjälp.

  1. Du blöder – mycket

Efter att du fött barn så kommer du att blöda – mycket. Det är en helt normal fysiologisk process att föda barn men det är lika väl en stor påfrestning för kroppen. Strax efter att barnet kommit ut så lossnar moderkakan från livmoderväggen och börjar drivas ut ur din kropp. Det kallas för avslag och beror på att din livmoder håller på att gå tillbaka till sin tidigare storlek.

Avslag får man oavsett om man föder vaginalt eller med kejsarsnitt och det kan vara både smärtsamt och jobbigt. Det varierar hur länge och hur mycket man blöder men vanligtvis så är det som en kraftig mens som pågår i cirka 6–8 veckor. 

När du kommer hem från BB så vill du inte behöva tänka på avslag och att det ska läcka blod så vi rekommenderar dig att bunkra upp med stora förlossningsbindor som liknar de du fick på BB. Bra förlossningsbindor med läckagebarriärer gör att du slipper oroa dig för läckage och kan känna dig trygg. 

Bebisens första tre månader utanför magen

Innan din bebis kommer ut så är den med dig i magen överallt och är varm och trygg i sin lilla bubbla. En del bebisar är helt okej med sin första tid utanför magen medan andra kan vara intensiva med mycket gråt och lite sömn de första tre månaderna. Det kan hjälpa dig att tänka på att det faktiskt är första gången – någonsin – som barnet är utanför livmoderns trygga väggar. 

Läs mer: Barns utveckling det första året

Hur tröstar man en gråtande bebis?

Såklart så bör du se till att barnets behov av mat, sömn och blöja är uppfyllda. Om det inte hjälper så prova att bara hålla din bebis och låta den vara hos dig. En del barn vill vara nära så gott som hela tiden, andra vill ha mer distans och inget av sätten är mer eller mindre rätt.

Försök även efterlikna miljön i livmodern, ge bebisen möjlighet att känna sig ”hemma” igen. Linda in barnet för att efterlikna inpackningen i magen, håll bebis i sido- eller magposition och testa att inte ha det helt tyst runt omkring er. När bebisen ligger i magen så är det sällan helt tyst. Våga testa att ha lite musik på, eller varför inte be din partner dra igång dammsugaren? Du vet inte om det fungerar förrän du provat! Läs mer om varför ett barn gråter och vad det betyder.

5 saker att komma ihåg efter att du fött barn

  • Du får säga nej till besök

Du har inte energi eller tid till att göra allt just nu. Sänk kraven och njut av stunden. Din bebis kommer vara bebis även om två veckor eller en månad. Vill du vänta med besök så gör det och känn ingen ångest över att säga nej.

  • Amning kan vara klurigt och är inte för alla

Det kan vara klurigt att få igång amningen. Det kan ta tid att få till rätt teknik och position, både för dig och din bebis. Om du gärna vill amma men upplever svårigheter så finns det hjälp och stöd att få. Du kan vända dig till din barnmorska, barnavårdscentralen i din kommun eller amningsmottagningar som finns på flertalet orter runt om i landet. (gå gärna vår amningskurs, som är helt gratis)

Att amma är inte en självklarhet för alla. Om du inte vill eller kan amma så finns det modersmjölksersättning som innehåller alla viktiga mineraler och vitaminer som bebis behöver. Glöm inte bort att inget är rätt eller fel och du som förälder vet bäst själv vad som fungerar för dig och din bebis.

  • Bebisar gråter ibland

Bebisar gråter och det behöver inte alltid betyda att det är dags för mat, ny blöja eller sovstund. Precis som att barn ammar även för närhet och trygghet och inte bara för mat så kan bebisars skrik betyda att de bara vill ha tröst och vara nära. 

  • Alla barn är olika

Lyssna på råd och tips som du får men kom ihåg att alla barn är olika. Det som fungerar för någon annan fungerar kanske inte för er. Du gör inte fel, ni ska bara hitta er grej!

  • Din bebis tycker du är bäst även när du inte tycker det

Trots allt så är det du som är din bebis mamma. Du har burit det lilla livet inom dig i nio månader och nu håller ni på att skapa en helt ny relation utanför magen. Det får lov att ta tid och det får lov att vara både svårt och jobbigt. Din bebis tycker du är bäst även i de stunder då du känner dig osäker.

De som läste om den fjärde trimetern läste även mer om barns utveckling samt om barns sömnschema.

Fler artiklar för dig med familj

nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
Fontanell bebis

Fontanell

De flesta föräldrar är i början lite rädda för att skada barnet och dess fontanell. En nyfödd bebis har ett ömtåligt huvud, men det är inte så känsligt så att du måste gå omkring och vara rädd. Fontanellen växer ihop innan det att barnet har fyllt två år. 

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.