Föräldralön

Föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Innehåll i denna artikel

Så fungerar föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Har du rätt till föräldralön så innebär det att din arbetsgivare fyller ut din föräldrapenning från försäkringskassan med ett tillägg på runt 10 procent av din lön.

I denna artikel kan du läsa mer om vad föräldralön är för något och vad det innebär för dig som snart ska vara föräldraledig

Vad är föräldralön?

Föräldralön är en ersättning som erbjuds av vissa arbetsgivare. Har din arbetsplats kollektivavtal så erbjuder de oftast också föräldralön. Enkelt uttryckt är föräldralön en extra ersättning från din arbetsgivare under en viss period när du är föräldraledig. Nivån på din föräldralön och under hur lång tid du får föräldrapenningtillägget är olika mellan olika företag. Prata med din arbetsgivare för att få reda på vilka regler som gäller för dig.

Hur mycket får man i föräldralön? 

Om du är ledig med ditt barn och din arbetsgivare har ett avtal om föräldrapenningtillägg så har du rätt till föräldralön. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Om du tjänar mer än Försäkringskassans tak för ersättning så får du ofta 80-90% på den del av lönen som överstiger taket (läs mer om din SGI). Variationer förekommer dock och du ska vara medveten om att du måste söka föräldrapenningtillägget för att det ska betalas ut. Enligt en rapport som LO har gjort så missar så många som en av tre att söka ersättningen.

Vilka regler gäller vid föräldralön?

Reglerna är snåriga när det kommer till föräldralön och villkoren skiljer mycket mellan olika arbetsplatser och olika avtal. Vissa avtal har tak på hur mycket pengar man kan få utbetalt, ibland skiljer det sig åt när det gäller hur man kvalificerar sig för förmånen och hur gammalt barnet får vara.

Vissa avtal kräver att man måste ta ut föräldrapenning sju dagar i veckan för att ha rätt till föräldralön och ibland krävs det att man varit fastanställd en viss tid. Det kan även vara begränsat till en sammanhängande period. 

När du bestämt dig för att vara föräldraledig så ska du prata med din arbetsgivare och ta redan på exakt hur avtalet ser ut och vad som krävs för att du ska få ta del av föräldralönen. Undersök detta i god tid så att du inte missar något viktigt datum eller någon regel i avtalet. 

Hur länge har man rätt till föräldralön?

Föräldralön betalas normalt bara ut under en viss begränsad tid. Variationerna är stora när det kommer till perioden då man har rätt att få föräldralön men de allra flesta arbetsgivare erbjuder sex månaders föräldralön. Det förekommer dock variationer mellan tre och tolv månader.

De som lästa om föräldralön läste även mer om graviditetspenning, barnbidrag och om reglerna för föräldrapenning.

Fler artiklar för dig med familj

inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
forhallande

Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Föräldrapenning

Föräldrapenning

Föräldrapenning, sjukpenning, garantidagar, lägstanivådagar och mycket mer ska man hålla redan på som nybliven förälder. Vilka regler gäller för föräldrapenning 2024? Vad innebär föräldrapenning? Hur mångar föräldradagar får du föräldrapenning och hur mycket?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.