Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Det finns många olika typer av missfall och något som det söks en hel på online är fördröjt missfall och tyst missfall. Dessa två saker är precis samma sak. På engelska kallas detta ”missed abortion”, vilket är en term som ibland används även i Sverige.

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Varför kroppen, vid ett fördröjt missfall, inte stöter ut fostret direkt vet man inte exakt. Ofta känner du även av graviditetssymtomen precis som vanligt. Att få reda på att man drabbats av ett fördröjt eller ett tyst missfall kan därför ta extra hårt på den gravida kvinnan och hennes partner. Läs mer om missfall.

Behandling vid fördröjt missfall

Om du drabbat av ett fördröjt missfall så kan kroppen behöva hjälp med att stöta ut fostret. I första hand får man tabletter som blockerar graviditetshormonerna och som hjälper livmodern att dra ihop sig så att fostrets stöts ut. Dessa tabletter är samma som används vid abort.

Efter tabletten så blöder man ofta i några veckor. Efter knappt två veckor går man på ett återbesök där man kontrollerar så att livmodern påbörjat utstötningen av fostret på rätt sätt. Det kan fortfarande ta ytterligare någon vecka innan processen är helt klar. Ofta blöder man i upp till fyra veckor, men blöder man längre än så är det dags att kontakta vården för ytterligare ett besök.

Läs mer: Ofostrig graviditet, sannolikheten för missfall och om skrapning.

Källa: 1177, svar från barnmorska.

Fler artiklar för dig som är gravid

navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Gå över tiden

Gå över tiden

Att gå över tiden när man är gravid är inget ovanligt. Hela 70% går över tiden om man utgår ifrån det beräknade förlossningsdatumet. Att vara överburen eller att gå över tiden är egentligen att föda efter vecka 42.

Läs artikeln »
Gravid

Prenumerera på vår graviditetskalender

Prenumerera på vår graviditetskalender för att få utvecklingen vecka för vecka för just ditt barn. Vi utgår i från din förväntade förlossningsdatum och skickar dig varje vecka ett mail med fakta om fostrets utveckling, om vad som händer i din kropp och vilka graviditetssymptom som är aktuella just denna vecka i graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.