Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Avslag efter förlossningen

Efter förlossningen är det vanligt att man blöder mycket. Denna blödning som uppstår efter förlossningen kallas ofta för ”Avslag”. Ett avslag består av vävnader och blod från livmodern och är ett tecken på att kroppen går tillbaka mot det normala.

Den blödning man får efter förlossningen påminner i början mycket om en riklig mens. Ofta är avslaget dag två och tre efter förlossningen klarrött och väldigt rikligt. Med tiden blir det allt ljusare och den avtar långsamt under fyra till sex veckor. Det är viktigt att man byter binda varje gång man går på toaletten eller vid behov.

Avslag – vad är det?

Ett avslag efter förlossningen är:

Den vaginala blödning som sker efter en förlossning och som syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor.

Efter förlossning behöver kroppen göra sig av med restprodukter efter din graviditet. Bland annat så kommer blödning/avslag från såret i livmodern där moderkakan suttit samt från att kroppen stöter bort livmoderslemhinnan. Även cellfragment och sekret kommer ut med denna blödning. Avslag efter förlossningen är helt normalt och ett tecken på att livmodern håller på att gå tillbaka till det normala.

Avslag – hur länge pågår det?

Avslag efter förlossningen pågår ungefär enligt nedan:

  • Dag 1-3: riklig blödning, klarröd och intensiv till färgen.
  • Vecka 1-6: Avtagande blödning, ljusare färg (rosa, brunt och gulvitt förekommer).
  • Vecka 6-10: Minimal blödning, tunn och ljus.

För de flesta upphör avslagen efter 6-8 veckor efter förlossningen. Om du inte ammar så är det ofta nu som din mens kommer tillbaka. Ammar du så kan det även göra att avslaget minskar i mängd på grund av de hormoner som produceras vid amning.

Avslag – hur känns det?

Det är inte ovanligt att blödningarna under den första veckan efter förlossningen följs av livmodersammandragningar. Dessa sammandragningar hjälper till att stötta ut de rester som finns kvar i livmodern. Efter denna period känns det normalt inte så mycket. Du kan fortsatt uppleva lite sammandragningar eller lätta menssmärtor, men de avtar långsamt under några veckors tid.

Läs mer: Eftervärkar

Avslag och hygien

När du har avslag / blödning efter förlossning så bör du de första dagarna använda binda. När avslaget avtar så kan du sedan gå över till att använda trosskydd. Flytningar och blödningarna kan variera under de första veckorna och kan under någon dag vara lite kraftigare. De bör dock avta över tid.

Efter 6-8 veckor har avslaget normalt upphört. Normalt rekommenderas det att man under perioden då avslaget pågår ska undvika vaginalt samlag, då livmodern fortfarande håller på att läka.

När ska man kontakta vården?

Har du en blödning / avslag efter förlossningen som tilltar istället för att minska, eller om du blöder igenom bindan på mindre än en timme så ska du direkt kontakta läkare. Samma sak gäller om avslaget luktar illa eller om du får klåda och sveda, då detta kan vara ett tecken på komplikationer.

De som läste om avslag efter förlossningen läste även mer om inkontinens efter förlossningen och om knipövningar efter man fött barn.

Fler artiklar för dig med familj

När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.