Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Avslag efter förlossningen

Efter förlossningen är det vanligt att man blöder mycket. Denna blödning som uppstår efter förlossningen kallas ofta för ”Avslag”. Ett avslag består av vävnader och blod från livmodern och är ett tecken på att kroppen går tillbaka mot det normala.

Den blödning man får efter förlossningen påminner i början mycket om en riklig mens. Ofta är avslaget dag två och tre efter förlossningen klarrött och väldigt rikligt. Med tiden blir det allt ljusare och den avtar långsamt under fyra till sex veckor. Det är viktigt att man byter binda varje gång man går på toaletten eller vid behov.

Avslag – vad är det?

Ett avslag efter förlossningen är:

Den vaginala blödning som sker efter en förlossning och som syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor.

Efter förlossning behöver kroppen göra sig av med restprodukter efter din graviditet. Bland annat så kommer blödning/avslag från såret i livmodern där moderkakan suttit samt från att kroppen stöter bort livmoderslemhinnan. Även cellfragment och sekret kommer ut med denna blödning. Avslag efter förlossningen är helt normalt och ett tecken på att livmodern håller på att gå tillbaka till det normala.

Avslag – hur länge pågår det?

Avslag efter förlossningen pågår ungefär enligt nedan:

  • Dag 1-3: riklig blödning, klarröd och intensiv till färgen.
  • Vecka 1-6: Avtagande blödning, ljusare färg (rosa, brunt och gulvitt förekommer).
  • Vecka 6-10: Minimal blödning, tunn och ljus.

För de flesta upphör avslagen efter 6-8 veckor efter förlossningen. Om du inte ammar så är det ofta nu som din mens kommer tillbaka. Ammar du så kan det även göra att avslaget minskar i mängd på grund av de hormoner som produceras vid amning.

Avslag – hur känns det?

Det är inte ovanligt att blödningarna under den första veckan efter förlossningen följs av livmodersammandragningar. Dessa sammandragningar hjälper till att stötta ut de rester som finns kvar i livmodern. Efter denna period känns det normalt inte så mycket. Du kan fortsatt uppleva lite sammandragningar eller lätta menssmärtor, men de avtar långsamt under några veckors tid.

Läs mer: Eftervärkar

Avslag och hygien

När du har avslag / blödning efter förlossning så bör du de första dagarna använda binda. När avslaget avtar så kan du sedan gå över till att använda trosskydd. Flytningar och blödningarna kan variera under de första veckorna och kan under någon dag vara lite kraftigare. De bör dock avta över tid.

Efter 6-8 veckor har avslaget normalt upphört. Normalt rekommenderas det att man under perioden då avslaget pågår ska undvika vaginalt samlag, då livmodern fortfarande håller på att läka.

När ska man kontakta vården?

Har du en blödning / avslag efter förlossningen som tilltar istället för att minska, eller om du blöder igenom bindan på mindre än en timme så ska du direkt kontakta läkare. Samma sak gäller om avslaget luktar illa eller om du får klåda och sveda, då detta kan vara ett tecken på komplikationer.

De som läste om avslag efter förlossningen läste även mer om inkontinens efter förlossningen och om knipövningar efter man fött barn.

Fler artiklar för dig med familj

forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.