Therese förlossningsberättelse

Therese Förlossningsberättelse

En förlossningsberättelse om att föda snabbt. Värkarna var så intensiva så det tog tid innan vi kom upp på båren. Men på väg till sjukhuset så kommer krystandet.

Min förlossning gick snabbt – som min mammas

Förlossningen gick jättefort och nu i efterhand har jag också fått veta att har man en mamma som fött barn snabbt så är chansen/risken stor att man själv gör det.

Jag och min sambo väntade vårat andra barn som hade beräknad förlossning den 1/2–2020. Vi har sedan tidigare en son på 1,5år. Vårt första barn föddes med planerat kejsarsnitt då han låg i sätesbjudning.

Inför denna förlossning var jag orolig då jag inte hade någon kontroll över när det skulle ske, jag visste inte heller hur en förlossning skulle gå till. Jag hade förberett och kollat runt på nätet för att veta lite mer och föreställde mig en förlossning med mycket smärtlindring och så ville jag bada.

Under graviditeten fick jag diabetes som behandlades med sprutor. Jag hade många besök på Spec MVC. När man behandlas med sprutor vill man inte att man ska gå över tiden, därav började vi med hinnsvepningar den 20/1. Vid varje hinnsvepning (hann göra 4 stycken) var jag öppen ca 2 cm och det planerades att sätta igång förlossningen den 5/2 om hon inte hade kommit ut.

På självaste BF dagen 1/2 vaknar jag klockan 05 av att det knäpper till 2 gånger. Jag studsar ur sängen och vattnet forsar. Väcker min sambo som får hämta handdukar då jag inte kan röra mig. Ringer förlossningen och berättar och känner samtidigt att magen börjar arbeta. Förlossningen säger att jag är välkommen in. Ringer även min mamma som ska passa vår son på 1,5 år.

Tar mig ut i köket men sen blev värkarna så intensiva att jag inte kom längre. Min sambo ringer SOS som skickar ut 2 ambulanser som anländer samtidigt som min mamma. Värkarna är så intensiva så det tar tid innan vi kommer upp på båren. Men på väg till sjukhuset så kommer krystandet. Eftersom benen satt fast med bälte så kände jag hela tiden huvudet som försökte komma ut. Inför tredje krystvärken sa jag åt dem att släppa loss mina ben för nu kommer hon. Mycket riktigt två snabba kryst och hon var ute. Hon föddes längs med bilvägen strax före sjukhuset.

Själva födande var inte så jobbigt som jag hade föreställt mig, men efterarbetet då jag gick sönder en hel del var jobbigt, tror det tog närmre 3 timmar för dem att sy ihop och det var en jobbig smärta.

Nu i efterhand har jag också fått veta att har man en mamma som fött barn snabbt så är chansen/risken stor att man själv gör det. (Min mamma hann precis komma till förlossningen när jag skulle komma till världen)

Så ett tips till alla som snart ska föda är att ta reda på hur förlossningen var för eran mamma.

Lycka till! //Therese

Fler artiklar för dig med familj

hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.