Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Vad är hinnsvepning?

Hinnsvepning genomförs för att starta förlossningen när man gått över tiden. Ofta för det med sig biverkningar såsom smärtsamma sammandragningar och vaginal blödning. Det är vanligare hos en förstföderska än hos en omföderska.

Hinnsvepning fakta

En hinnsvepning kan erbjudas av läkare eller barnmorska som är verksam på en barnmorskeavdelning. Detta erbjuds främst när en kvinna inte bör eller om hon har en uttalad önskan om att inte gå över tiden.

Processen innebär att sannolikheten ökar för att förlossningen ska starta inom 48-72 timmar. Bäst resultat får man om livmoderhalsen / livmodertappen är mjuk redan innan genomförandet. Barnet ska även vara fixerat.

Forskning visar att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går mer än två veckor över tiden. En hinnsvepning kan göras från graviditetsvecka 37+0, men om inte specialskäl föreligger så bör man inte genomföra det innan vecka 40+0. Detta för att intervenera mer än nödvändigt. Ofta krävs det att processen genomförs vid mer än ett tillfälle och bör då göras med 2-3 dagars intervall.

Läs även: Smörj livmodertappen med Nattljusolja

Vad är hinnsvepning?

Kort innebär hinnsvepning att din barnmorska med ett finger sveper hinnorna. Detta gör man genom att man för in ett finger i cervixkanalen till inre modermunnen. Fosterhinnorna lossas från det nedre uterinsegmentet med en eller flera cirkelrörelser. När man lossar hinnsäcken från livmoderhalsen så stimuleras frisättningen av prostaglandiner, som är ett hormon som verkar vid igångsättningen av förlossningen.

För vissa börjar värkar kännas redan efter en halvtimme, för andra kan det dröja ett par dygn eller i vissa fall utebli. Det är inte ovanligt att det blöder efter utförande.

Barnmorskan svarar

Vi ställde även frågan ”Kan man göra en hinnsvepning för att sätta i gång förlossningen?” till Louise Rabe, Barnmorska vid Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg.

Det finns ingen medicinsk evidens (bevis) att hinnsvepning sätter i gång förlossningar. Dock utförs det både av barnmorskor och läkare ibland när man menar att det vore bra om man försöker hjälpa kroppen att komma i förlossning. Hinnsvepning utförs alltid av läkare eller barnmorskor och den görs efter att vissa kriterier är uppfyllda. Huvudet måste vara fixerat i bäckeningången och fostret ska ha en normal hjärtrytm och vattnet ska inte ha gått. Det är inte alltid det går att genomföra. Inre modermunnen måste vara lite öppen och livmodertappen måste gå att nås genom en vaginal undersökning. 

Ibland ger en hinnsvepning sammandragningar av livmodern som kan leda till att förlossningen startar så småningom och ibland får man sammandragningar som sedan klingar av och inte leder till en förlossningsstart. Ibland kan man få en mindre blödning efter en hinnsvepning men det ska du bli informerad om.

Hur går en hinnsvepning till?

Innan en hinnsvepning så bör du få en genomgång av hur ingreppet går till. Därefter får du ge ditt samtycke till att det är okej att genomföra svepningen. För att konstatera att allt är bra så brukar man lyssna på barnets hjärtljud både innan och efter ingreppet. Innan själva hinnsvepningen genomförs så kontrollerar barnmorskan eller läkaren positionen på barnets huvud, om det är fixerat eller ruckbart, samt dubbelkollar moderkakans placering utifrån ultraljudsbilderna.

För att genomföra själva hinnsvepningen så för undersökarens finger in i livmodertappen till den inre modermunnen. Genom cirkelrörelser lossas fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern. Detta ingrepp stimulerar frisättningen av prostaglandiner som bidrar till utmognad av livmodertappen samt till att öka livmodermuskulaturens benägenhet till sammandragningar. Ingreppet tar endast några sekunder.

Här nedanför kan du läsa mer om risker vid hinnsvepning samt om att göra en hinnsvepning på sig själv.

Läs även: Vad händer när vattnet går?

Hur känns det efter en hinnsvepning

Hur det känns efter en genomförd hinnsvepning varierar mycket. Några av de kommentarer vi hört är:

  • Jag fick molvärk direkt efter åt men det upphörde efter några timmar.
  • Ingenting alls hände och det kändes inte alls.
  • Det kändes som mensvärk efter ingreppet.
  • Det sved under ingreppet och kändes sen som svidande värkar efteråt.
  • Det kändes obehagligt men gjorde inte ont.

Resultat / effekt vid hinnsvepning

När en hinnsvepning genomförs så vill man att resultatet eller effekten av ingreppet ska vara att förlossningsarbetet ska starta. Det finns dock inga garantier och det kan i vissa fall ta flera dagar (1-3 dagar) innan någon effekt syns eller märks.

En effekt av svepningen kan vara att en mindre, ofarlig, blödning uppstår. Ingreppet kan också leda till oregelbundna värkar. Det resultat som uppstår är inte helt lätt att förutspå.

Hur ofta hinnsvepning lyckas och får det resultat som förväntas finns det inga tydliga siffror på, men forskning visar att hinnsvepning minskar antalet graviditeter som går över tiden med mer än två veckor.

Läs även: Igångsättning av förlossningen

Då får du inte göra en hinnsvepning

Det finns ett antal tillfällen då du inte kan bli hinnsvept. Detta är om:

  • moderkakan är lågt placerad
  • du har en pågående infektion
  • fostret huvud inte är fixerat
  • fostret ligger i sätesbjudning
  • fostret ligger i tvärläge
  • du genomgått ett kejsarsnitt
  • fostret är har påvisad missbildning eller är tillväxthämmat

Risker vid hinnsvepning

Risken för blödningar efter ett ingrepp är stor. Det förekommer ofta blodtillblandade brunaktiga flytningar efter en hinnsvepning, som kan komma upp till någon dag efter ingreppet. Sammandragning som ofta är oregelbundna är också vanligt, men ofarligt. I yttersta sällsynta fall kan ett ingrepp leda till vattenavgång.

Många är rädda för att en hinnsvepning ska leda till en ökad risk för infektion. Det finns dock ingen studie som har visat på en ökad risk för detta hos varken barnet eller modern. De studier som genomförts har dock varit småskaliga, vilket gör att risken inte helt kan uteslutas. Vid hinnesvepning kommer därför en eventuell förhöjd risk för infektion att diskuteras med dig.

Hinnsvepning genomförs inte om barnet ligger i sätesbjudning eller tvärläge, när moderkakan ligger fel eller vid andra tillstånd där en vaginal förlossning kan vara problematisk eller omöjlig.

Läs även: Sätt igång förlossningen med Hallonbladste

Att göra en hinnsvepning hemma

Att göra ingreppet hemma, på egen hand, är inget vi rekommenderar då det bör utföras av utbildad personal. Det förekommer dock att gravida utför det på egen hand för att sätta igång förlossningen. En regelbunden hinnsvepning kan hjälpa mognaden av livmodertappen.

Om du emot rekommendeationerna väljer att utföra detta på egen hand så bör du vara extremt noggrann med hygienen och använda sterila handskar.

Barnmorska Louise Rabe säger följande om att göra en hinnsvepning i hemmet:

En hinnsvepning ska utföras av en barnmorska eller läkare som undersöker hur fostret mår innan och efter hinnsvepningen. I vissa ovanliga fall kan en hinnsvepning leda till en vattenavgång och då ska man vara på plats hos utbildad och van personal som kan hjälpa dig vidare.

De som läste artikeln om hinnsvepning läste även mer om att gå över tiden och om hur man kan starta förlossningen på egen hand.

Fler artiklar för dig med familj

Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
Förlossning

Förlossning

Förlossning – hur går en förlossning till och vad händer när man föder barn. Förlossningen är slutet på graviditeten men början på ett nytt liv. Inför, under och efter förlossningen så väcks många tankar hos er.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.