Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Vad är en segerhuva?

Segerhuva är ett uttryck för när ett barn föds utan att hinnorna har spruckit. Vid förlossningen kommer då hinnan ut hel och ibland som en ballong av vatten. Detta är mycket ovanligt och det säg bringa tur till barnet.

Segerhuva är ett gammalt uttryck och det sägs att Karl XII föddes med en sådan. Att födas med segerhuva är mycket ovanligt och inget som är farligt för varken modern eller barnet.

Vad är en segerhuva?

En segerhuva är när barnet föds omgivet av fostersäcken, ibland med fostervatten. Normalt sett har fosterhinnan gått sönder och lämnat barnets kropp. När den fortfarande är hel eller delvis hel så sägs barnet födas med en segerhuva.

Hur vanligt är segerhuva?

Att en del av fosterhinnan sitter kvar på barnet när det föds är ovanligt (1 på 1000) och att ett barn föds med fostersäcken helt intakt händer endast vid ungefär 1 av 80 000 förlossningar.

Risker med segerhuva

Normalt är det inga risker förenade med att födas med en segerhuva då barnet trots allt redan vuxit och bott i denna hinna i nio månader. Viktigt är att påsen snabbt öppnas efter förlossningen och att barnets andning stimuleras.

Förr trodde man att där fanns gynnsamma effekter av att födas med segerhuva att denna var ett extra skydd mot bakterier och infektioner. Detta är idag motbevisat och man kan idag inte se några fördelar med att födas med en hel hinna som omger barnet.

Skrock vid segerhuva

För de som tror på skrock så sades det att ”segerhuvan” skulle torkas och sparas som lyckoting. Att vara född med segerhuva sas bli framgångsrik och kunna förutse framtida händelse innan de inträffade.

Läs även: Hinnsvepning

Fler artiklar för dig med familj

Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.