Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Förlossningsberättelse – tredje barnet

I slutet av augusti fick jag mitt tredje barn. Förvärkarna började redan i mitten av graviditeten och jag var därför säker på att jag skulle föda tidigare än förväntat. Men så blev det inte…

Förlossningsberättelse av Lina Danielsson

Jag och min man väntade vårt tredje barn och hon var beräknad till den 29/8. Vi har två pojkar sedan tidigare 4 och 6 År gamla.

Jag hade varit besvärad av förvärkar under mitten av min graviditet och hade därför förberett mig på stt vår flicka skulle komma tidigare än förväntat. Jag och min barnmorska hade bestämt att jsg skulle komma dagen efter hon var beräknad – alltså den 30:e Augusti.

Barnmorskan gjorde en undersökning vid mötet och bedömde mig redan vara öppen 2 centimeter och hon kunde känna fontanellen! Så glad jag blev!

Jag åkte hem och Några timmar senare gick vattnet! Värkarna kom igång ganska kort därefter men var till en början endast molande värk. Jag kände att jag fick ringa hem mannen då jag hade blivit förvarnad av barnmorskan att allt kunde gå fort efter vattnet hade gått. Mannen kom hem vid 15 00. Jag och mannen bestämde nu vi skulle ringa förlossningen i Ystad för att höra hur fullt där var och hur möjligheterna såg ut för att få komma in! Inga problem sa dem – kom ni när ni vill! Det kändes så skönt att få höra det.

Vet du vad BB står för?

Jag var ju inte orolig för själva förlossningen men mest osäkerheten av att inte veta hur fort det kan gå med tredje barnet – man hade ju hört så
Många skräck exempel! Och det var ju trots allt 45 min till ystad! Vi packade ihop och körde!

I ystad blev vi inskrivna vid 17.00 tiden och nu hade värkarna kommit igång men jag var fortfarande med och kunde prata. Jag och barnmorskan pratade igenom lite om hur jag önskade ha min förlossning och jag informerade henne om att jag hade positiv erfarenhet av morfin spruta då jag kunde slappna av emellan värkarna! Lustgas hade hag också en bra erfarenhet av och denna ville barnmorskan jsg skulle avvakta lite med tills värkarna kommit igång ordentligt!

Timmarna gick och vid 20.00 minns jag att jag sa jag till min man att det hade varit så himla skönt om jsg kunde få föda innan barnmorska Anna och undersköterskan Elin slutade 21.30. De var så himla gulliga och allting funkade så bra med dem! Detta trodde dock min man aldrig skulle gå – det var ju bara 1,5 timme kvar av deras arbetspass!

Ca 20.40 kom Anna in och gjorde en undersökning på mig och konstaterade att jag var öppen 7 cm så nog visst hade allting gått framåt! Skönt kände jag! Nu märkte jag de var svårare och svårare att prata och jag gick mer in i mig själv för att kunna hantera smärtan! Jag hade god hjälp av både lustgasen och morfinen kände jag. Precis efter Anna lämnat rummet märkte jag hur min kropp försökte trycka på – och denna känslan kände jag igen; det var krystvärkar! Jag skrek till mannen att han skulle kalla in Anna igen, men det tog några minuter innan de kom in till mig. Denna kraftiga smärta, som kom så plötsligt, gjorde att jag blev rädd och märkte att min kropp kämpade emot mer och mer.

Jag låg på sidan på sängen och hörde röster runt mig att jag skulle lägga mig på ryggen men det var som att jag inte kunde! Jag var fullt upptagen med att försöka förstå att det var nu hon skulle komma – barnmorskan hade ju precis sagt jag bara var 7 cm öppen. Så jag kände jag var inte helt beredd på detta! Men krystvärkarna blev allt starkare och starkare och på fyra kryst värkar kom hon; vår lilla Ebba! Jag fick henne direkt upp till mig och vilket efterlängtat möte det var! Välkommen älskade lilla tjej!

Sammantagen upplevelse var att det var en bra förlossning men som gick lite väl snabbt på slutet! // Lina Danielsson

Vill du att vi publicerar din förlossningsberättelse?

Skicka då in den till oss här.

Här kan du läsa även Kajsas förlossningsberättelse eller läsa vår artikel om förlossningsrädsla.

Författare och faktagranskning

Fler artiklar för dig med familj

Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.