gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Kan jag använda bilbälte när jag är gravid?

Ibland florerar det rykte om att man inte bör använda bilbälte när man är gravid. Detta för att man tror att bältet, vid en olycka, kommer att klämma barnet i magen.

Idag säljs det speciella bilbälten som sägs vara bra för gravida. Enligt Carina Henske från Trygg Trafik är detta helt fel. C. Henske säger: Gravidbältet är bara för komfort och har ingen säkerhetsfunktion.

Forskning visar att bästa skyddet i bil för gravida kvinnor och deras ofödda barn är att mamman använder sitt trepunktsbälte och fäster det på rätt sätt, säger Lotta Jakobsson, specialist på barnsäkerhet vid Volvo personvagnar.

Hur ska man ha bilbältet när man är gravid?

När du är gravid så kan det kännas otäckt med bilbälte. När man är gravid är det dock extra viktigt att man använder bilbältet på rätt sätt. Höftdelen av bältet ska alltid ligga långt ner, över höftkammen, under magen. Det ska också vara tillräckligt stramt. Den del av bilbältet som går diagonalt över kroppen ska placeras mellan brösten och på sidan av den gravida magen. Bältet ska sitta tight mot kroppen, ta därför gärna av tjocka ytterkläder när du kör bil.

Bilbälte gravid

Viktigt – höftbandet ska löpa plant över låren, under magen!

Om det finns en krockkudde där man sitter bör man dra tillbaka sätet så långt det går, och gärna luta det lite bakåt. I slutet av graviditeten är det bra om någon annan har möjlighet att köra, så att man slipper sitta nära ratten.

Här nedan kan du se en video om hur du ska ha bilbältet när du är gravid. Videon är producerad av Folksam.

Läs även: Hur vanligt är det med blödningar under graviditeten?

Mammabälten – bilbälte för gravida

Enligt NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) är mammabälten en komfortdetalj. Mammabälte är inget krav i Sverige, vilket göras att de inte kan provas och därmed inte heller godkännas. VTI (Statens Väg- och Transportforskningsinstitut) har tittat på mammabälten och konstaterat att de inte påverkar bältet vid en kollision. De är enligt VTI, effektlösa, vilket i detta fall är bra, de förstör inte det ordinarie bältets funktion.

Källa bilbälte och gravid: Trafikverket, 1177.se, NTF, viforaldrar.se.

Andra som läste om användning av bilbälte när man är gravid läste även mer om graviditetens utveckling vecka för vecka.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.