Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Kalkylator för att beräkna förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln, IVF och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Beräkna förlossningsdatum och vilken vecka du är i

Förlossningsdatum eller graviditetsvecka beräknas normalt av läkare och barnmorskor utifrån sista mensens första dag. Förlossningsdatum sätts efter detta datum och justeras sedan vid det första ultraljudet. Det datum du får vid ultraljudet är det mest exakta och pålitliga.

Den dag du faktiskt blir gravid är normalt cirka två veckor senare, då själv befruktningen äger rum. De flesta räknar inte graviditeten från befruktningsdagen då det är omöjligt att veta exakt vilken dag du verkligen hade ägglossning och blev befruktad. Metoden att räkna ut förlossningsdatumet från sista mensen första dag är erkänd i Sverige och används för att få fram ett preliminärt datum av barnmorskor och läkare.

Graviditetsuträknare

En graviditet är normalt 40 veckor räknat från sista mensens första dag och brukar delas in i tre olika perioder; de tre första kalendermånaderna är trimester ett, följande kalendermånader 4-6 är trimester två och de tre sista kalendermånaderna är trimester tre.

Beräkna förlossningsdatumet med vår graviditetsuträknare

Nedanstående graviditetsuträknare kan du använda för att räkna fram:

  • Beräknat förlossningsdatum (BF)
  • Beräkna när befruktningen ägde rum
  • Beräkna förlossningsdatum utifrån IVF eller ultraljud
  • Beräkna vilken vecka du är i
  • Räkna ut hur många veckor du har varit gravid

Under kalkylatorn kan du läsa mer om de olika metoderna och hur de beräknar du ditt förväntade förlossningsdatum. 

Beräkna förlossningsdatum

Beräknad fosterålder vid det datum då ultraljudet genomfördes

Ange din e-post så skickar vi dig ditt förväntade förlossningsdatum och information veckovis om utvecklingen i din graviditet.

Förlossningsdatum

Datum för befruktning

Aktuell vecka

*genom att fylla i din e-post godkänner du att vi sparar dina uppgifter och att vi skickar dig varje vecka mail med uppdateringar gällande din graviditet. Du kan när som helst avsluta prenumerationen genom att klicka på länken längst ner i våra utskick. Oavsett val så får du ditt beräknade förlossningsdatum exponerat här på sidan.

Vad betyder BF?

Ofta springer man på förkortningen bf, vilket är en förkortning för ”beräknat förlossningsdatum.

Mer om graviditetskalkylatorn och resultatet

Det finns mer än ett sätt att beräkna förlossningsdatumen och vilken vecka man är i under de 40 veckor som graviditeten pågår. En full graviditet pågår i cirka 280 dagar. Normalt räknar man på en menstruationscykel på 28 dagar och en lutealfas på 14 dagar. Lutealfasen är perioden mellan sista mensens första dag och den faktiska befruktningen som äger rum vid ägglossningen. 

Barnmorskor och läkare räknar i Sverige att du är i vecka 0 + 0 vid tidpunkten för din sista mens första dag. Vid tidpunkten för befruktningen, ägglossningen, är du enligt detta sätt att räkna i vecka 2 + 0.

Normalt räknar man med att man är gravid i 40 veckor, men utgår då från sista mensens första dag. Detta innebär att du egentligen inte är gravid de två första veckorna, eftersom du inte haft ägglossning. Väljer du att istället utgå ifrån befruktningen så är graviditeten endast 38 veckor.

Läs mer om fostrets utveckling vecka för vecka.

Kommer jag att föda på mitt förlossningsdatum? 

Sannolikt så kommer ditt datum i slutändan inte att stämma. Endast 1 av 20 kvinnor föder på sitt förväntande förlossningsdatum. De flesta av alla barn föds efter 39 fullgångna graviditetsveckor. Strax under 7 procent av alla gravida går över tiden (är gravida längre än 42 fullgångna veckor).

Mer om de olika metoderna att beräkna ditt förlossningsdatum

Med vår graviditetskalkylator kan du räkna ut ditt förlossningsdatum genom att ange datumet för din senaste mens, datumet du blev gravid om du känner till detta, tidpunkten för din IVF-överföring eller ditt första ultraljudsdatum. Graviditetskalkylator gör sedan resten! Du får ditt resultat presenterat här samt skickat till din e-post så att du har det sparat. 

Här presenterar vi olika metoder för att berkäna ditt förväntade förlossningdatum.

Första dagen på din sista mens

Det vanligaste sättet att beräkna ditt förlossningsdatum är genom att räkna 40 veckor från den första dagen av din sista menstruation.  Om din menstruationscykel har en genomsnittlig längd på 28 dagar (vanligast), startade din mens förmodligen ungefär två veckor innan du blev gravid. Detta förklarar varför graviditeter sägs vara 40 veckor istället för 38 veckor.

Denna metod tar inte hänsyn till hur lång din cykel faktiskt är eller när du tror att du kan ha blivit gravid. Men generellt sett har kvinnor vanligtvis ägglossning cirka två veckor efter att deras mens startat. 

Befruktningsdatum 

Om du råkar veta exakt när du blev gravid, dvs när ägget blev befruktad (detta kan exempelvis vara om du använde ett ägglossningstest) så  kan du beräkna ditt förlossningsdatum baserat på ditt befruktningsdatum. Välj bara den beräkningsmetoden från rullgardinsmenyn ovan och skriv in datumet.

Kom ihåg att du inte nödvändigtvis blir gravid den dagen du har sex (läs mer om din ägglossning eller om din menstruationscykel). 

IVF

Om du blev gravid genom IVF så kan du beräkna ditt förväntade förlossningsdatum genom att använda ditt överföringsdatum. Om du genomförde en embryoöverföring på dag 5, så räkna 261 dagar från detta datum. Om du hade en embryoöverföring på dag 3, räkna 263 dagar. Använd vår kalkylator så räknar den ut detta åt sig genom att du väljer IVF och 3 respektive 5 dagar.   

Ultraljudsundersökning 

Vid ultraljudsundersökningen så mäts storleken på fostret och en analys görs för att förutspå ditt förväntade förlossningsdatum. Det datum som du får på ultraljudsmottagningen är oftast mer exakt än det som du kan räkna ut baserat på din sista mens (när du får det kan du uppdatera det under inställningar i våra mailutskick så att mailen fortsätter att komma under rätt vecka). 

I graviditetskalkylatorn här ovan så kan du använda datumet för ultraljudet för att räkna ut din förväntade förlossningsdatum. Ange datumet då ultraljudet genomfördes och ange den uträknade graviditetstiden i veckor plus dagar vid detta datum. 

Om du redan vet ditt förlossningsdatum 

Om du redan vet när det är dags att föda så kan du använda kalkylatorn för att räkna ut din aktuella vecka och ditt uppskattade befruktningsdatum.  

Kan mitt förfallodatum ändras? 

Din vårdgivare kan ändra ditt förfallodatum om ditt barn mäts under en ultraljudsundersökning i första trimestern och visar sig vara mycket större eller mindre än förväntat för graviditetsåldern.  Detta är mer sannolikt att hända om du har en oregelbunden menstruationscykel som gör det svårt att fastställa datum för befruktningen. Din vårdgivare kommer att mäta din bebis under den ultraljudsundersökningen för att ta reda på hur långt din bebis är och sedan ge dig ett nytt förfallodatum.

Vilken vecka är jag i? 

Det förekommer olika sanningar och svar på denna till synes enklar fråga. Om du frågor barnmorskor eller andra inom vården så räknar de alltid fullgångna veckor. Den som är gravid talar i stället ofta om den veckan man just nu befinner sig i. 

Som ett exempel på detta så kan man säga att om du är gravid i vecka 22 +3, så skulle din barnmorska säg att du är gravid i vecka 22. Du som är gravid skulle säg att du är gravid i vecka 23. I vår graviditetsuträknare så beräknas bf utifrån den vecka du befinner dig i för tillfället.

Följ din graviditet, vecka för vecka…

Få mail varje vecka om vad som händer i din mage och med din kropp. Tjänsten är helt gratis och du kan när som helst avsluta din prenumeration.


Vill du veta barnets kön innan det beräknade förlossningsdatumet? Spana då in de tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön.

Läs mer om fostrets utveckling vecka för vecka.

Skiljer sig resultatet i vår graviditetsuträknare från barnmorskans?

Barnmorskan använder sig ofta av en sk graviditetssnurra för att beräkna ett preliminärt förlossningsdatum. Graviditetssnurran är okej, men inte helt korrekt då man utgår ifrån vissa standardvärde som kanske inte stämmer just på dig. Ägglossning och befruktning räknas som 14 dagar efter sista mensens första dag, men i verkligheten varierar detta mellan olika kvinnor. Har du möjlighet att utgå ifrån ägglossningen så är detta den bästa gissning du kan göra fram tills dess att du mätt fostrets storlek vid ultraljud. Från ultraljudet får du det mest exakta och trovärdiga förlossningsdatumet.

De som läst avsnittet om hur man kan beräkna förlossningsdatum eller graviditetsvecka i vår graviditetsuträknare läste även om tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön och gjorde vårt test för att beräkna sin förväntade viktuppgång under graviditeten.

Fler artiklar för dig som är gravid

fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.