katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Kan man ha kvar katten när man är gravid?

Om du har katt och blir gravid så kommer du snart att höra att du måste göra dig av med katten. Att man inte kan vara gravid och ha katt är ett missförstånd.

Orsaken till varför det sägs att man inte ska ha katt när man är gravid är Toxoplasmos, som är en sjukdom som orsakas av parasiten Toxoplasma gondii. Detta är en sjukdom som inte är farlig för de flesta, men när man är gravid kan parasiten ibland orsaka en allvarlig infektion hos fostret. Denna kan i värsta fall leda till missfall eller missbildningar.

Vad orsakar toxoplasmos?

Toxoplasmos orsakas av parasiten Toxoplasma gondii, en encellig parasit. Huvudvärd är katter, som utsöndrar parasitägg via avföringen. Människor kan smittas av Toxoplasmos på flera olika sätt. När man får det via katter så smittar det vid rengöring av kattlådan, där det finns parasitägg om din katt är smittad.

Läs även: Listeria när du är gravid

Mer om: Toxoplasma / Toxoplasmos

Är det farligt att ha katt när man är gravid?

Gravid kattSom utgångspunkt så är det inte farligt att ha katt när man är gravid. Har du inte redan katt så rekommenderas du dock att vänta med att skaffa katt om du planerar barn eller redan är gravid. Du rekommenderas oavsett om du har katt eller inte att undvika kontakt med kattavföring.

Katten i sin tur smittas vanligtvis då den äter ett infekterat djur, t ex en mus eller fågel alternativt annat rått kött. Under 1-2 veckor utsöndras sedan smitta i avföringen – det är då vi människor kan drabbas. Precis som människor insjuknar katter bara en gång av smittan, så det är endast under ett par veckor under kattens livstid den kan sprida sjukdomen. Hos utekatter brukar detta ske någon gång under det första levnadsåret. Innekatter som inte äter rått ofryst kött utsätts nästan aldrig för parasiten och sprider således mycket sällan parasiten till människor.

Vad kan hända med barnet?

Om du blir smittad i tidig graviditet kan det leda till missfall eller skador på fostrets hjärna, ögon eller öron. Ögonskadorna uppträder först när barnet är flera år gammalt. Ofta föds smittade barn symtomfria men kan utveckla komplikationer senare i livet om de inte behandlas. Barn som smittas efter födseln får inga skador. Toxoplasmainfektion smittar inte via amning.

Här hittar du vår fördjupade artikel om Toxoplasmos.

Hur påverkar katten mig som är gravid?

Är du gravid så kan du ha kvar din katt, men du ska vara noga med att inte få kattens avföring på händerna. Om möjligt så ska du låta någon annan rengöra kattlådan. Använd annars tjocka handskar och tvätta händerna noga efteråt. Var även försiktig på andra platser där katter kan ha förorenat, som exempelvis på lekplatser vid lekplatser.

Tips om du måste rensa kattlådan

Har du katt och är gravid så finns det några saker du kan göra för att undvika att bli smittad av infektionen. Helst ska du helt undvika att rensa kattlådan, men om du måste, så tänk på följande:

  • Använda handskar när du rengör lådan.
  • Tvätta händerna noggrant, med tvål, efter att du rensat kattlådan.
  • Torka händerna och använd sedan handsprit.
  • Förslut soppåsen ordentligt och släng ut den direkt.

Vad händer om katten smittar mig?

Oftast märker du inte av att du har en toxoplasmainfektion. Om du blir sjuk kan du ha feber, huvudvärk, vara trött och få svullna lymfkörtlar under flera veckors tid. Om man inte är gravid så får man ingen behandling, utan infektionen försvinner av sig själv. Är du gravid och får svullna lymfkörtlar så bör du kontakta vården.

Om du är gravid får du enligt 1177 behandling med två olika typer av antibiotika i en månads tid. Eventuella skador som har uppkommit hos barnet läker inte. När barnet har fötts kontrolleras om mer behandling behövs. En kvinna som haft en toxoplasmainfektion innan graviditeten är skyddad och kan inte bli smittad igen.

Källa katt och gravid: 1177.se, mammasidan.se, Smittskyddsinstitutet 2011, Statens Veterinärmedicinska Anstalt 2011, alltforaldrar.se.

Andra som läste om att risken med katt när man är gravid läste även mer om graviditetens utveckling vecka för vecka.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.