svårt att sova gravid

Sovtips när du är gravid

Sover du dåligt under graviditeten? Är du gravid och lider av sömnproblem? Vi har samlat 12 tips för dig som inte kan sova när du är gravid. Läs våra tips för att sova bättre.

12 tips på hur du sover bättre under graviditeten

Under graviditeten är det vanligt att man lider av sömnbrist och sömnproblem. Det kan vara svårt att sova och hitta en bra sovställning. Att aldrig få sova tar på krafterna. Tyvärr finns det en risk för att problemen att sova fortsätter efter graviditeten, men av andra anledningar.

Kramp, klåda, smärta och ständiga toalettbesök gör att du under graviditeten kan ha svårt att sova. Sömnproblem för dig som är gravid är vanligt och många gravida sover dåligt. Vi har här samlat 12 tips för dig som sover dåligt.

12 tips på hur du sover bättre

1. Träna dagligen! Studier visar att daglig träning på låg intensitet kan få dig att sova bättre. Det räcker med att du tränar 30-60 minuter. Testa att ta regelbundna promenader, simma eller prova gravidyoga (här hittar du gratis träningsprogram för gravidyoga).

2. Skaffa dig en sovrutin. Efter kvällsmaten kan det vara bra att försöka väva in rutiner som främjar avslappning och lugn. Skaffa dig en kvällsrutin som får dig att varva ner genom att exempelvis läsa, skriva eller lyssna på något. Har du en partner kanske ni kan införa en kvällsmassage för att varva ner.

3. Dra ut sladden. Ständig stimulans från TV, spelande eller mobiltelefonen kan göra det svårt att varva ner. Låt dina sinne ta en paus innan sänggång genom att du låter blir dessa medium under den sista timmen eller så.

4. Skaffa fler kuddar. Det låter kanske som ett konstigt tips för att sova bättre, men faktum är att det kan hjälpa! När man är gravid är det ofta svårt att hitta en bekväm ställning att sova i. Använd kuddar för att ligga bekvämt under natten. Placera en under magen, bakom nacken, mellan benen eller där du känner att du behöver stöd.

Gravidkudde

En gravidkudde är ett alternativ till flera kuddar. En gravidkudde är designad för att ge stöd åt din nacke, mage och rygg. Med en smart designade gravidkudde kan även du som är gravid sova skönt på sidan och slipper få ont i axlar, ben, bäcken, rygg, mage och höfter. Annonslänk: Köp en gravidkudde  Jollyroom.

5. Skaffa en luftfuktare. Under graviditeten kan det vara svårt att sova på grund av nästäppa och andnöd. Att placera en luftfuktare i sovrummet kan underlätta för dig att sova, genom att lindra dessa besvär.

6. Sov på sidan. Mest fördelaktigt för dig och barnet i magen är att du sover på din vänstra sida. Detta gör att blodflödet får bästa möjliga förutsättningar att ta sig fram och du kan lindra symptom såsom svullna ben och kramp. Om du tycker det är jobbigt så är det dock bättre att variera sin ställning än att nitiskt ligga på vänstersidan när man sover. Undvik dock att sova på rygg (läs mer om varför).

7. Håll sovrummet svalt. Både under graviditet och annars, så sover man bäst med en temperatur runt 18 grader i sovrummet. Har du varmare än så kan det hjälpa att sänka värmen något i sovrummet. Reglera istället din kroppstemperatur med hjälp av filtar eller täcken.

8. Ät mellanmål innan läggdags. För att undvika blodsockersvackor så kan det vara bra att äta något litet innan du går och lägger dig. Ät gärna ett litet men näringsrikt mål, som gärna får bestå av kolhydrater.

9. Drick mindre efter kl 19. När man är gravid är det vanligt att man lider av extrem kissnödighet. Genom att drick mindre på kvällen kan du slippa en eller två besök på toaletten under nattetid. Värdefull tid då du kan sova. Drick dock ordentligt med vatten under dagen, så du annars kan få problem med andra gravidkrämpor.

10. Ät rätt under dagen. Att äta hälsosamt och nyttigt under dagen, kan göra att du sover bättre. Prova att även dra ner på kryddor och friterad mat, då detta sannolikt ökar risken för att du ska få halsbränna när du ligger ner.

11. Prata med någon. När man är gravid så har man mycket tankar och oro kring både graviditet, förlossning och framtiden med barn. Detta är fullt naturligt, men det kan hjälpa att prata med någon. Dela dina tankar och funderingar med någon du litar på så kanske det kan göra dig lugnare.

12. Mardrömmar. Under graviditeten är det vanligt att man drömmer livliga drömmar eller rent av mardrömmar. Drömmar kan vara en bidragande faktor till att du sover sämre, men i praktiken så drömmer du faktiskt mindre om du sover bättre (i alla fall så minns du färre drömmar). Försök att slappna av innan sänggång och läs och titta inte på saker som gör dig orolig eller rädd.

Hur sover du under graviditeten?
2121 röster

Andra som läste om sömn och sovproblem när man är gravid läste även mer om trötthet under graviditeten samt mer om graviditetskrämpor.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Täcka över barnvagnen med filt

Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.