Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Tidig och sen blödning när du är gravid

Det är vanligt att man blöder från underlivet under graviditeten. Ofta kan det kännas skrämmande, men en mindre blödning är dock inget att oroa sig för. Det är vanligt att det blöder lite från de svullna slemhinnorna även i underlivet. Det är inte heller ovanligt med mensliknande värk och att det drar i ljumskarna när livmodern växer.

Även om det är vanligt så ska du alltid ta en blödning från underlivet under graviditeten på allvar. En större blödning kan vara tecken på missfall. Om du får större eller upprepade blödningar bör du därför alltid kontakta läkare eller din mödravårdscentral. Detta gäller även om en blödning gör ont. Risken för missfall är störst i början av graviditeten, fram till vecka 11-12.

Mer om: Missfall

Kan man blöda i en graviditet utan att det är farligt?

Vi frågade Louise Rabe, Barnmorska vid Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg, om man kan blöda under en graviditet utan att det är farligt?

”Det finns många anledningar till att man kan blöda i en graviditet. En större blödning bör alltid kontrolleras på sjukhus. En blodtillblandad flytning, brun eller rosa är inte säkert tecken på missfall. Dock kan det så klart vara en början på ett missfall, men att det i så fall leder till en större blödning. Får du en blödning så är det bäst att du pratar med din barnmorska för att försöka utreda vad det betyder för dig.

Vad man kan tänka på är att vi är mer lättblödande när vi är gravida, så om man t ex nyser, har samlag eller liknande, så kan man lätt blöda från slemhinnan i slidan, vilket kommer ut som en blodtillblandad flytning. Den blödningen kommer ej från livmodern och fostret.”

Här nedanför går vi igenom olika typer av blödning när du är gravid.

Blödning tidigt i graviditeten

Orsaker till varför man blöder under tidig graviditet kan vara många. Missfall sker ofta tidigt i graviditeten och det är inte säkert att du märker det. Framförallt inte om det sammanfaller med tidpunkten då du normalt skulle haft din mens.

Du behöver inte söka akut vid små blödningar som visar sig som lite rött blod på toalettpappret eller en liten fläck i trosan. Inte heller om blödningen upprepar sig nästa dag och fortfarande är sparsam, i synnerhet inte om den är mörkare än dagen före, då det i sådana fall kan vara en efterblödning som består av gammalt blod.

Om du däremot får en blödning som är bestående och som ser ut att öka i omfattning så ska du genast kontakta förlossningen. Om du dessutom har ont i magen bör du söka vård akut.

Tidigt i graviditeten är det inte ovanligt att man kan ha en liten och ofarlig blödning. Detta kan vara en s.k. implantationsblödning (läs mer om detta nedan). Blödning kan även bero på att livmodern växer oerhört mycket och hela tiden utvecklar nya blodkärl. Ibland växer livmodern så häftigt i magen att något av dessa kärl brister. Du får då en blödning, alltifrån stänk till en kraftigare men fortfarande ofarlig blödning. Du kan få molvärk i samband med detta.

Andra orsaker till blödningar tidigt i graviditeten kan vara livmoderhalscancer, genombrottsblödning eller utomkvedshavandeskap. En genombrottsblödning är en mindre blödning som kommer vid samma tid som man skulle haft mens, fast man är gravid. Detta är ofarligt och det sker normalt inte efter vecka 16.

Utomkvedshavandeskap innebär att graviditeten växer utanför livmodern, ett potentiellt livshotande tillstånd. Oftast fastnar graviditeten i äggledaren, det kan hända om dessa är skadade efter t.ex. könssjukdomar eller infektioner.

En blödning kan även bero på hemorrojder.

Blödning sent i graviditeten

Om du får en blödning i slutet av graviditeten kan det vara ett tecken på att förlossningen satt igång. Det brukar vara blod som kommer från området runt livmoderhalsen. Det tyder på att den håller på att tunnas ut och har vidgats något. Man kan också få en mindre blödning efter en vaginal undersökning eller i samband med eller direkt efter ett samlag. Det kommer också från livmoderhalsen och är inget farligt.

En klarröd blödning, som mitt i en menstruation är en annan sak. Blödning under sista delen av graviditeten förekommer i 2-5 % av alla graviditeter och är vanligtvis ofarlig. Orsaken är okänd i 65 % av fallen, men de flesta fall uppstår det när livmoderhalsen förkortas och öppnas, en s k teckenblödning (läs mer om detta nedan).

En blödning sent i graviditeten kan också orsakas av en av två allvarliga åkommor eller komplikationer. Påbörjad avlossning av moderkakan kan orsaka blödning. Smärtor och spänningar eller öm livmoder är andra tecken på detta. En annan möjlighet är blödning från en lågt sittande moderkaka, som direkt eller delvis kan blockera utgången.

Kontakta alltid förlossningen om du blöder sent i graviditeten. Om du har en sparsam blödning i slutet av graviditeten så ska du kontakta förlossningsavdelningen eller din mödravårdsbarnmorska för rådgivning. Vid en kraftig blödning så ska du omedelbart åka till förlossningen, helst i ambulans.

Teckenblödning

Precis innan förlossningen börjar, och i vissa fall, när värkarna har startat, kan det uppstå en liten blödning. Denna blödning kallar man teckenblödning. Orsaken är att livmoderhalsen börjar öppna sig. Det kan även finnas andra orsaker till att det blöder, därför bör man alltid kontakta förlossningsavdelningen om man får en blödning.

Implantationsblödning

Ibland inträffar en liten blödning, s.k. implantationsblödning, vidhäftningsblödning eller nid-blödning, i samband med att ägget fastnar. En del kvinnor kan känna ett litet stick i livmoderns slemhinna. En implantationsblödning uppstår, om den kommer, cirka 3-8 dygn efter ägglossningen. Läs mer: Nidblödning

Det är dock ovanligt med en implantationsblödning och det är även mycket ovanligt att en kvinna känner av när ägget fäster. Normalt fäster ägget så enkelt att du inte har en aning om det. Ägget fäster även om det inte kommer något blod, så var inte orolig bara för att du inte blöder. Väldigt få blöder, och om man gör det, är det i de flesta fall sparsamt.

Läs mer: Implantationsblödning

Ökad puls och blodmängd

Hjärtat arbetar mer än normalt när du är gravid. Blodmängden ökar under graviditeten från omkring 4 till 6 liter och vilopulsen stiger från 70-75 vid graviditetens början, till 80-85 vid slutet av graviditeten. Fostret får sin egen blodcirkulation så snart hjärtat bildats, vilket sker ungefär i sjätte veckan.

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid?

Att få en mindre blödning är ganska vanligt och behöver inte betyda att något är fel. Ungefär 30% av alla kvinnor har tidigare blödningar. En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror blödningen på något annat. 

Normalt upptäcker man att man blöder i samband med att man torkar sig när man går på toaletten eller ser en fläck i trosan. Man kan inte framkalla en blödning själv genom exempelvis tunga lyft eller motion.

Att ha lätta blödningar under graviditeten är alltså oftast helt normalt. Har du haft en kraftigare blödning, en ökande blödning, har ont i magen eller bara vill vara på den säkra sidan så ska du kontakta din barnmorska eller en gynekolog.

Barnmorskan om blödningar när du är gravid

Lyssna på detta avsnitt av vår podcast för att få svar på allt du behöver veta om blödningar under graviditeten. Är det normalt med regelbundna blödningar under graviditeten? Om man får en blödning i början av graviditeten innebär det att jag drabbats av ett missfall? Hur vet jag vilket typ av blödning det är? Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

Mer om: Graviditetssymptom

Läs mer: bruna flytningar

Källa blödning: niomanader.se, netdoktor.se, tryggabarn.nu, 1177, regionorebrolan.se.

De som läst avsnittet om blödning när man är gravid läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.