Foglossning gravid

Foglossning

Är du gravid och lider av foglossning? Hur känns foglossning? Vi ger dig råd för hur du kan lindra och behandla smärtan. Läs fakta om vad foglossning innebär samt vilka symptom du ska hålla utkik efter för att veta om du är drabbad. 

Symptom, fakta och råd vid foglossning

Foglossning under graviditeten innebär att du har ont i ryggen och har en smärta som strålar ner i ben och underliv. Foglossning kan göra väldigt ont, men är inte farligt. Det är kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

Vad är foglossning?

När du är gravid så blir kroppens leder, speciellt bäckenlederna, mer töjbara och mjuka för att underlätta förlossningen. Genom denna uppmjukningen ökar måtten i bäckenets in- och utgång med ungefär 1–2 cm. Denna process är helt normal och den brukar kallas för foglossning eller bäckenuppluckring. En del gravida kvinnor kan uppleva detta som väldigt smärtsamt, medan andra knappt känner av det. Ofta börjar besvären med foglossning i mitten av graviditeten, men detta varierar mycket från kvinna till kvinna.

Varför får man foglossning?

Foglossning är ett sätt för kroppen att göra sig redo för förlossningen. Det är en process som startar tidigt under graviditeten för att mjuka upp leder och ledband med hjälp av hormonet relaxin. Detta gäller även kvinnans bäckenleder / fogar. Tack vare foglossningen anpassas kvinnans hållning och bäcken efter barnets tillväxt och bäckenöppningen blir större och mer eftergivlig under förlossningen.

Även om det gör ont, så är det tacksamt att det inträffar, så att kroppen är redo när det är dags att föda. Foglossning är inte skadligt för vare sig kvinnan eller fostret.

Hur känns foglossning? Vilka är symptomen på foglossning? 

Foglossning yttrar sig i värk som känns bak i ländryggen och korsryggen, fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Det kan även värka ner i skinkorna eller framtill från blygdbenet mot ljumskarna. Smärta kan även förekomma på framsidan och baksidan av låret.

Symptomen kan göra att du har svårt att gå fort, gå i trappor och att ta långa kliv. Besvären från foglossning går för de allra flesta över strax efter förlossningen eller några veckor efter att de fött. För ett antal kan det ta upp till några månader. Efter förlossningen är det viktigt att man inte belastar bäckenet fel, eftersom det kan hindra läkningen. Undvik därför tunga lyft eller att bära äldre syskon den första tiden.

Symptom som känns som foglossning kan ibland förväxlas med exempelvis urinvägsinfektion eller sammandragningar. Ta alltid upp besvären med en barnmorska eller en läkare för att vara på den säkra sidan.

Barnmorskan svarar

Vi ställde även frågan ”Hur känns foglossning och hur kan jag lindra?” till Louise Rabe, Barnmorska på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg. Hon svarade:

Foglossning är en naturlig process inför förlossningen som också kallas Symfysiolys. Vårt hårda bäcken mjuknar upp i så kallade fogar som sitter bak mot skinkorna samt fram över symfysen. För vissa leder denna uppmjukning till smärta vid rörelse. En barnmorska eller fysioterapeut kan hjälpa dig att förstå om det är just foglossning du lider av.

Det är inte farligt med foglossning men det kan vara väldigt smärtsamt. Det finns rörelser, bälte samt i vissa fall akupunktur som kan hjälpa dig mot smärtan. I de allra flesta fall går smärtan över direkt efter förlossningen men den kan också dröja sig kvar en tid efter du fött.

Hur vanligt är foglossning?

Foglossning är vanligt och mer än hälften av alla gravida kvinnor uppger att de känt av det. Detta innebär dock inte att det är något du måste stå ut med, så prata med din sköterska eller läkare om dina besvär. Det finns sätt att lindre det (se nedan).

Enligt en artikel, Pregnancy-related pelvic girdle pain 2015, så drabbas en av fem gravida kvinnor av stora problem och en av tolv drabbas av allvarliga problem och tillfällig funktionsnedsättning till följd av foglossning.

Vad kan göra foglossning värre?

Smärtan som kommer till följd av foglossning kan bli värre av sådana aktiviteter som du tidigare tog förgivet som att exempelvis ligga på rygg eller att vända dig i sängen. Sex kan vara smärtsamt, beroende på vilken position du hamnar i. Att sitta eller stå under långa stunder kan också göra problemen värre.

Ofta är foglossning värre under natten, särskilt om du varit väldigt aktiv under dagen. Det kan även bli värre om du särar på dina ben, framför allt om du sitter eller ligger ner. Att hoppa ut ur en bil eller att resa sig ur sängen kan därför vara väldigt smärtsamt.

Träning för att förebygga foglossning

Det går inte att undvika foglossning, men man kan avlasta bäckenet genom att ha vältränade mag- och ryggmuskler. Därför är det viktigt i början av graviditeten att man håller igång med sin träning. Några övningar du kan göra för att förebygga eller lindra besvären är enligt doktorn.com följande:

  • Bäckenövning – Ligg på rygg och pressa ned korsryggen mot golvet. Lyft rumpan, pressa ihop skinkorna och knip i bäckenbotten. Gör detta 10 gånger.
  • Rygg- och bäckenövning – Stå på alla fyra, runda ryggen uppåt. Upprepa övningen tio gånger.
  • Bäckenbottenövning – sitt eller ligg med en kudde under knäna. Knip ihop bäckenbotten som om man avbryter en urinstråle. Upprepa 5-10 gånger. Gör övningen flera gånger per dag.

Läs mer: Träning när du är gravid

Hjälp av en sjukgymnast?

En sjukgymnast kan tipsa och arbeta med din situation så att du kan göra de livsstilsförändringarna som är nödvändiga för att må bättre. Här följer några saker som en sjukgymnast kan hjälpa till med vid foglossning:

  • Se över de vardagliga aktiviteterna och visa hur du skyddar bäckenet under rörelser som kan vara smärtsamma, såsom promenader och att stå längre stunder.
  • Din sjukgymnast kan tipsa om bäckenstödsbälte, som kan ge lindring vid smärta.
  • Du kan få övningar för mage, höft och bäckenbottenmuskulaturen för att försöka öka stabiliteten i bäckenet och ryggen. Vattengymnastik brukar vara att rekommendera.
  • En sjukgymnast kan försöka justera din höft, rygg eller bäcken för att lossa stela områden.
  • Akupunktur kan hjälpa till att minska smärta och är en säker smärtlindring under graviditeten. Säkerställ dock att den som utför akupunkturen har erfarenhet av att behandla gravida kvinnor.

Mer om: Graviditetsbesvär

Behandling av foglossning?

Tyvärr kan man inte förhindra att foglossning eller bäckenuppluckring äger rum, men man kan minska / lindra besvären. Rådfråga dock din sköterska eller läkare innan du börjar då du riskerar att förvärra situationen om du gör fel. Här följer lite tips på hur du kan göra.

Så kan du själv lindra besvären från foglossning:

  • Håll ryggen så rak som möjligt och undvika att belasta den. Generellt ska du undvika rörelse som gör ont.
  • Stå stadigt på bägge fötter och med tyngden under hålfoten, det vill säga lika mycket tyngd på främre trampdynan som på hälen. Använd inte högklackat eller träskor.
  • Håll ihop benen när du gör vardagliga rörelser som att resa dig ur sängen eller att kliva in och ur en bil.
  • Du bör ”vagga” som en anka när du går, då det är ett sätt för kroppen att minska belastningen på fogarna/bäckenlederna.
  • Cykla hellre än att gå. Måste du gå, gå med korta steg och helst inte längre än 30 minuter åt gången.
  • Om du måste gå i trappor så gå som ett barn, dvs genom att sätta båda fötterna på samma trappsteg. Ta hissen om möjligt.
  • Om du ska sätta dig ner, på en stol eller om du ska kliva in i en bil, så sätt dig alltid ned med knäna ihop. Rotera sedan hela kroppen till rätt position utan att sära på dina knän.
  • När du ligger på sidan, ha en stor kudde mellan knäna. Sitt alltid ner när du tar på byxor, strumpor och skor, detta för att inte fresta fogarna.
  • Korsa inte benen när du sitter ner, utan sitt med båda benen rakt fram. Undvik dessutom djupa soffor eller stolar.
  • Knip i bäckenbotten upprepade gånger under dagen. Detta är ett måste. ”Knipmuskelaturen” hjälper till att hålla ihop bäckenet.
  • Försök att sova på sidan med benen böjda och en kudde mellan knäna.
  • Undvik att göra tunga lyft eller att skjuta något framför dig. Att köra runt med en kundvagn kan ofta göra smärtan värre, så handla online eller be någon att handla åt dig.

Läs även om: Ont i ryggen eller om halsbränna.

De som läst avsnittet om foglossning läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
oliver gravid

Oliver gravid – kan jag äta Oliver?

Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.

Läs artikeln »
Mätning gravid fostrets längd

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.